VOĐA KAVAČKOG KLANA

Skriva se u Južnoj Americi, izbjegao je atentat, a tvrde i da je jeo ćevape od ljudskog mesa

Kavački klan na čijem je čelu Zvicer nazvan je po zaseoku u predgrađu Kotora u kojem živi jedva tisuću stanovnika
Veljko Belivuk
 Peđa Milosavljević/AFP

Nedavno je regiju zgrozila senzacionalna i mučna izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića - koji svako malo u svojim brojnim javnim istupima iznosi vrlo delikatne detalje istrage - o tome da su uhićeni pripadnici kriminalne skupine Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja od svojih ubijenih konkurenata radili "ljudske ćevape" te ih slali svom, navodno, stvarnom šefu Radoju Zviceru, čovjeku kojeg smatraju kumom jednog od najbrutalnijih i najorganiziranijih balkanskih mafijaških klanova - kavačkog.

Vučić ga napao

Kako kaže predsjednik Vučić, Zvicer je te monstruozne "ćevape" pekao i potom čak i jeo sa senfom i lukom, a ostatak davao svojim psima pa su ga odmah prozvali "balkanskim Hannibalom Lecterom". Vučić je rekao kako je Zviceru "bolje da njega ubije" jer on, Vučić, neće stati dok ovaj ne bude "odgovarao za ljudske ćevape" i "neće mu biti slobode" dok je on živ.

Nedugo nakon toga Zvicerov se odvjetnik javio srbijanskim medijima otvorenim pismom u kojem je, osim što je negirao iščašene prehrambene navike svog klijenta, demantirao da je ovaj upetljan u bilo kakve nezakonite i kriminalne radnje, ubojstva, otmice i dilanje kokaina - za što ga sve u Srbiji terete i zbog čega se nalazi na crvenoj tjeralici Interpola - te ga naziva "mirnim obiteljskim čovjekom".

Bez obzira na to je li Zvicer regionalni utihli jaganjac ili mirni čovjek iz Kotora, prema operativnim policijskim podacima Srbije i CG on je "ozloglašeni vođa kavačkog klana" koji je odgovoran za šverc droge (policija ih vodi kao jednu od najvećih europskih, pa i svjetskih narkomafija) te za najmanje 30 likvidacija.

Naime, smatra se da su dva najveća balkanska mafijaška klana škaljarski i kavački. Nekada su bili jedinstveni, ali su se razdvojili, a potom i zaratili. Škaljari i Kavač su zapravo dva zaseoka u predgrađu Kotora pa u Crnoj Gori znaju reći "ni manjeg grada, ni veće mafije". Škaljari imaju oko tri tisuće stanovnika, a Kavač ni tisuću.

Preotimanje kokaina

Kako navode crnogorski mediji, nesmiljeni sukob tih dviju grupacija počeo je 2014., kad su škaljarci kavčanima navodno preoteli isporuku nekoliko stotina kilograma kokaina iz Južne Amerike prispjelog u Valenciju. Kako, pak, pišu neki beogradski mediji, prije tri godine škaljarci su ponovno preoteli još veću količinu kokaina. Rat dviju skupina bio je žestok. Na podgoričkom i beogradskom asfaltu, ali i po drugim prijestolnicama, palo je puno krvi u tom sukobu.

Početkom 2020. u Ateni su pred svojim obiteljima i djecom ubijena dvojica važnih članova škaljarskog klana - Stevan Stamatović i Igor Dedović kod kojeg su tada pronađeni hrvatski dokumenti koje je koristio. U zatvoru su Slobodan Kašćelan, kojeg smatraju jednim od glavnih ljudi među kavčanima, te Jovan Vukotić, navodni šef škaljaraca, kojega se sumnjiči za pokušaj likvidacije Zvicerove supruge Tamare u Kotoru. Jedino je Zvicer još na slobodi.

Prema informacijama Blica, navodno se skriva u Brazilu, a prema drugim informacijama, skrasio se u Kolumbiji gdje je pod zaštitom narkokartela u Medellínu, odnosno nasljednika narkobossa Pabla Escobara.

Nakon raskola i kavčani i škaljarci tražili su podršku u beogradskom podzemlju, a klan Velje Nevolje pridružio se kavačkom. Tamošnji mediji navode i neke dijelove prepiske Zvicera i Belivuka u kojoj se Zviceru obraća sa "šefe". Beogradski mediji bliski istrazi navode da je Zvicer upravo Belivuku pomogao da preuzme vodstvo nakon likvidacije Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi. Osim toga, Blic piše da je Zvicer Belivuku navodno platio 150 tisuća eura za likvidaciju Milana Ljepoje, iz Pink Panthera.

Bijeg u Ukrajinu

Zvicer se, kako pišu beogradski mediji, najčešće koristio BiH putovnicom na ime Josipa Babića iz Orašja, rođenog 6. veljače 1979. u Nürnbergu. Nakon što mu je crnogorska policija upala u stan kod Kotora, i to prilično kasno nakon dojave nizozemske policije, pobjegao je u Ukrajinu koja mu je, kažu, odgovarala jer tamo nema ambasade BiH ni bilo kakvih diplomatskih predstavništava te zemlje. No, u travnju prošle godine konkurentska mafija ga je locirala i poslala plaćene ubojice na njega.

Navodno je ranjen, ali je likvidaciju uspio izbjeći. Zvicer posjeduje, kako navode, i putovnice nekih drugih država, poput Hrvatske, Ukrajine te Sjeverne Makedonije. Kako je za Blic rekao prof. Zoran Đurđević: "Za skrivanje biraju države u kojima imaju suradnike koji će im osigurati krivotvorene putne isprave, stanove i vozila, a i informacije o stupnju njihove ugroženosti."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 02:46