PICASSO, MATISSE...

SKRIVENO BLAGO U zapuštenom stanu pronašli 1500 slika koje su ukrali nacisti. Vrijedne su milijardu eura!

Cornelius Gurlitt nije imao posao, živio je pustinjačkim životom i povremeno bi prodao poneku od umjetnina koje je njegovom ocu Goebbels da na prodaju

Gotovo 1500 slika, uključujući i radove Picassa i Matissea, koje su nacisti ukrali u Drugom svjetskom ratu pronađene su u jednom zapuštenom stanu u Münchenu.

Njemački tjednik Focus piše da je policija umjetnine pronašla još 2011. pretražujući stan osamdesetogodišnjeg sina poznatog kolekcionara Hildebranda Gurlitta koji je umjetnine prikupio između 1930.-ih i 1940.-ih. Istraga je pokrenuta zbog sumnji da je Cornelius Gurlitt utajio porez.

Tjednik izvješćuje da pronađene umjetnine danas vrijedne oko milijardu eura. Slike su pronađene usred neopisiva nereda, navodi se da su više od pola stoljeća ležale među starim staklenkama i smećem u zamračenoj sobi Gurlittova bavarskog stana.

Cornelius Gurlitt nije imao posao, živio je pustinjačkim životom i povremeno bi prodao poneku od umjetnina. Njegov je otac, unatoč činjenici da mu je baka bila židovka, zbog svoje procjeniteljske ekspertize i razgranate mreže kontakata bio nezamjenjiv suradnik nacistima.

Hitlerov ministar propagande Joseph Goebbels Gurlitta je zadužio za izvoz umjetnosti koja su nacisti smatrali "degeneriranom".

Njemački slikari Emil Nolde, Franz Marc, Max Beckmann i Max Liebermann samo su neki od autora čija se brojna djela nalaze u toj kolekciji. Među umjetninama je i jedan rad Matissa koji je pripadao židovskom kolekcionaru Paulu Rosenbergu.

Rosenberg je bježeći iz Pariza za sobom ostavio brojne umjetnine. Kolekcionar Rosenberg bio je djed Anne Sinclair, nekadašnje žene nepopularnog francuskog političara Dominiquea Strauss-Kahna .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:43