MREŽA LAŽNIH TVRTKI

Skriveno bogatstvo Putinova oligarha: Mutnim poslovima zamračio stotine milijuna eura, Boeing 737, megajahtu...

Sulejman Kerimov obogatio se kupujući energente i velike udjele u ruskim bankama nakon pada Sovjetskog Saveza

Sulejman Kerimov

 Maksim Blinov/Sputnik/Sputnik via AFP

U javnost su procurili dokumenti koji pokazuju kako je sankcionirani oligarh iz Putinovog užeg kruga skrivao svoje bogatstvo, objavio je BBC. Prema njima, otkriveno je kako je jedan švicarski tattoo umjetnik lažno imenovan vlasnikom tvrtke koja je dalje kompanijama povezanima sa Sulejmanom Kerimovim prenijela više od 300 milijuna dolara.

Osim toga, iz spomenutih dokumenata vidljivo je kako su jedna transakcija u vrijednosti od čak 700 milijuna dolara i tajna vlasništva nad luksuznim nekretninama također prošli "ispod radara", a istraga razotkriva i mnoge propuste unutar bankarskoga sustava, kao i prepreke koje ometaju sankcije koje je Zapad nametnuo Rusima.

U sklopu projekta "Pandora Papers Russia", koji je vodio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ), BBC donosi dokaze o tome da su transakcije vrijedne 700 milijuna dolara povezane sa Sulejmanom Kerimovim i njegovim najbližim poslovnim suradnicima banke između 2010. i 2015. prijavile kao sumnjive.

Švicarski računovođa Alexander Studhalter predstavljao se kao vlasnik nekretnina koje zapravo pripadaju Kerimovu, koji je ujedno bio i tajni vlasnik nekretnina na francuskoj rivijeri i u Londonu.

Uložio milijarde u Gazprom i Sberbank

- Oligarsi koje zapadne zemlje pokušavaju sankcionirati imaju puno lažnih tvrtki. To nam samo pokazuje koliko će izazovno biti provoditi sankcije protiv njih - rekao je Tom Keatinge, direktor Centra za financijski kriminal i sigurnosne studije pri obrambenom think tanku RUSI.

Sulejman Kerimov, dužnosnik vlade Ruske Federacije te član donjeg i gornjeg doma parlamenta, pod američkim sankcijama je od 2018., a britanska vlada i EU sankcionirale su ga 15. ožujka ove godine.

Ovaj ekonomist iz sovjetske ere postao je jedan od najbogatijih oligarha. Obogatio se kupujući energente i velike udjele u ruskim bankama nakon pada Sovjetskog Saveza. Navodno je uložio 21 milijardu dolara u gigantsku plinsku tvrtku Gazprom i najveću rusku državnu banku Sberbank.

image

Sulejman Kerimov (prvi s lijeva), turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan (do njega) i Vladimir Putin (u sredini)

Alexei Druzhinin/Sputnik/Profimedia

BBC-jeva istraga sad je razotkrila neuspjeh međunarodnog bankarskog sustava da identificira tko stoji iza stotina milijuna dolara sumnjivih transakcija. Kerimov je samo jedan od više od 4000 Rusa čija se imena pojavljuju u podacima koje je ICIJ prikupio i ispitao u sklopu projekta "Pandora Papers Russia". Zbog lažnih vlasnika, koji su korišteni kao paravan za spomenute transakcije, vlade mnogih zemalja nakon ruske invazije na Ukrajinu nisu mogle identificirati i zaplijeniti imovinu sumnjivaca.

Stručnjaci sad upozoravaju kako će zapadne zemlje imati pune ruke posla jer su godinama labavo pristupale borbi protiv prljavoga novca i nisu pozivale banke na odgovornost.

Tajna francuska sudska dokumentacija, koju je BBC dobio na uvid, otkriva kako je Sulejman Kerimov navodno skrivao svoje bogatstvo iza jednog od najbližih suradnika. Oligarh je u studenome 2017. uhićen u Francuskoj pod sumnjom da je prao prihode od utaje poreza. Slučaj koji se tad vodio protiv njega odnosio se na kupnju niza luksuznih nekretnina na francuskoj rivijeri između 2006. i 2010. godine, s fokusom na vilu Hier u Cap d'Antibesu, u kojoj se 1988. snimala komedija "Prljavi pokvareni varalice" ("Dirty Rotten Scoundrels").

Tvrdnje o krivotvorenim dokumentima

Vila je, naime, 2008. za 35 milijuna eura prodana švicarskoj tvrtki Swiru Holding AG, ali istražitelji su otkrili skrivena plaćanja koja pokazuju da je na stvarnu kupovnu cijenu utajen porez od 127 milijuna eura. Tad je uhićen Alexander Studhalter, švicarski računovođa i biznismen, koji je tvrdio kako je upravo on vlasnik Swiru Holdinga i još četiri luksuzne vile, no francuski istražitelji bili su uvjereni kako je sve spomenuto ipak u vlasništvu ruskog oligarha. Ipak, kazneni postupci protiv obojice obustavljeni su, a optužnice je poništio francuski žalbeni sud. Swiru Holding 2020. priznao je umiješanost u utaju poreza. Tvrtka je kažnjena s 1,4 milijuna eura i morala je platiti još 10,3 milijuna eura kako bi se čitav slučaj riješio do kraja.

No na tajnom ročištu održanom u lipnju 2018. suci su iznijeli dokaze prema kojima je vidljivo kako su "stvarni korisnici vila gospodin Kerimov i njegova obitelj". Dokazi su uključivali zapise iz tri banke, uključujući dokumente koje su očito potpisali Studhalter, Kerimov i njegov nećak Nariman Gadzhiev, u kojima se navodi kako su upravo Sulejman Kerimov i nećak pravi vlasnici Swiru Holdinga. Alexander Studhalter tad je tvrdio kako su spomenuti dokumenti - krivotvoreni.

- Bio sam jedini stvarni vlasnik tvrtke Swiru Holding AG od njezina osnutka do prodaje 2019., što su potvrdili švicarska savezna porezna uprava i sud u Francuskoj - izjavio je Studhalter. On tvrdi i kako su četiri vile u Francuskoj sad također prodane, a službeni podaci iz Francuske pokazuju kako su spomenute nekretnine u posjedu tvrtki čiji je krajnji stvarni vlasnik kći Sulejmana Kerimova.

- Nakon nekoliko godina istrage, protiv našega klijenta nije podignuta nikakva optužnica - izjavili su francuski odvjetnici ruskog oligarha.

No Francuska nije jedina zemlja u kojoj je Kerimov koristio Swiru Holding za obavljanje tajnih financijskih transakcija. BBC-jeva istraga otkrila je kako je ruski milijarder istodobno gradio još jedno tajno imovinsko carstvo - i to u Londonu. Na popisu se tako našla i vila One Cornwall Terrace na četiri kata s pogledom na Regent's Park. Godine 2013. prodana je za prijavljenih 96 milijuna eura. U listopadu prošle godine "Pandora Papers" otkrivaju kako je spomenutu nekretninu kupila vladajuća obitelj Katara, no dokumenti sad pokazuju kako je vilu još 2005. za 25 milijun eura kupila offshore tvrtka u vlasništvu Swiru Holdinga i Sulejmana Kerimova.

Ne zna se kamo je novac zapravo otišao

A nakon što je ruski oligarh 2007. na londonskoj burzi uspješno lansirao tvrtku Polyus Gold, koja je najveći ruski proizvođač zlata, vila One Cornwall Terrace itekako je imala koristi od raskošne restauracije. Radovi su trajali od 2008. do 2013., a obnova je stajala 36 milijuna eura. Sve to vrijeme govorilo se kako je vlasnik nekretnine "privatni ruski klijent", a Kerimovljevo ime bilo je skriveno daleko od očiju javnosti.

Dokumenti iz "Pandora Papersa" pokazuju i kako financijske aktivnosti tvrtke u tajnom vlasništvu Sulejmana Kerimova nisu bile ograničene samo na tržište nekretnina. Ispostavilo se kako je u jednom slučaju nominalni dioničar - netko tko posjeduje dionice u korist druge osobe - lažno naveden kao pravi vlasnik tvrtke uključene u transakciju više od 300 milijuna dolara.

U ovu priču uključen je i tattoo umjetnik Renato Coppo, koji ima studio u švicarskom Luzernu, gdje su i uredi Alexandera Studhaltera. Prema dokumentima iz 2016., koje je potpisao upravo Studhalter, Coppo je bio stvarni vlasnik Fletcher Venturesa, tvrtke registrirane na Britanskim Djevičanskim otocima, kojom je u Švicarskoj upravljao Swiru Holding. Spomenuta kompanija bila je uključena u velike transakcije, a 2013. prenijela je 100 milijuna dolara tvrtki pod nazivom LT Trading Ltd. Ta transakcija aktivirala je alarm u američkoj banci BNY Mellon, koja je podnijela izvješće o sumnjivim aktivnostima, a istraga ih je dovela sve do Švicarske. No Renato Coppo nije bio identificiran i banka nije mogla točno utvrditi kamo je novac zapravo otišao.

image

jahta Sulejmana Kerimova

Levent Kisi/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

"Internetsko istraživanje" koje je provela banka pratilo je tvrtku LT Trading do adrese u Ujedinjenom Kraljevstvu i došlo do britanske kompanije specijalizirane za prodaju voća i povrća. Banci je sve to bilo sumnjivo "jer nije bilo u skladu s navodnim poslovanjem LT Trading Limiteda". Na kraju je ispalo kako je banka zapravo identificirala tvrtku istoga imena, ali u pogrešnoj zemlji. Naime, dokumenti iz "Pandora Papersa" jasno pokazuju kako LT Trading nije imao nikakve veze s istoimenom britanskom proizvođačkom tvrtkom. Stvarni vlasnik LT Tradinga bio je Kerimovljev nećak Nariman Gadzhiev, a tvrtkom je u Švicarskoj upravljao Swiru Holding.

Sankcijama će mu 'udariti' i po kćeri

Novi zapisi također pokazuju kako je Fletcher Ventures 2013. uplatio 202 milijuna dolara na račun tvrtke LLC Gilia u Moskvi, koja je povezana s oligarhovom investicijskom tvrtkom. No službenici banke nisu mogli identificirati tko stoji iza tvrtke.

Kad su ga lani pitali za Fletcher Ventures i višemilijunske transakcije njegove tvrtke, Renato Coppo odbio je odgovarati na pitanja i uputio je novinare koji rade s BBC-jem i ICIJ-om na Alexandera Studhaltera. A iako je potpisao dokument u kojemu se Coppo navodi kao stvarni vlasnik, Studhalter je rekao kako se tad zabunio i dao druge zapise prema kojima je on pravi vlasnik Fletcher Venturesa. No to nije jedina tvrtka kojoj Studhalter osporava papirologiju.

Još jedan dokument pokazuje kako je Fren Global Corp dao zajmove vrijedne oko 3 milijarde dolara tvrtki povezanoj sa Sulejmanom Kerimovim i njegovom obitelji, koja je posjedovala udjele u Polyus Goldu. Prema spisima koje je opet potpisao Studhalter, on je bio stvarni vlasnik tvrtke Fren Global Corp. No Studhalter također kaže kako je on 2014. prodao Fren Global Corp "kao lažnu tvrtku bez imovine" Narimanu Gadzhievu, Kerimovljevu nećaku. Kad su ga novinari pitali o tome, tvrdio je kako na dokumentu koji su mu predočili ne prepoznaje ono što je opisao kao "iskrivljeni elektronički potpis".

Ostala imovina koja se pripisuje Swiru Holdingu i Kerimovu uključuje Boeing 737 i superjahtu vrijednu 150 milijuna dolara. Studhalter kaže kako je on, a ne Kerimov, pravi vlasnik navedenoga.

Europska unija 8. travnja uvela je sankcije i protiv Kerimovljeva sina, Saida Kerimova, koji se povukao iz uprave Polyus Golda. Otkriće da je njegova kći sad vlasnica francuskih vila mogla bi te nekretnine učiniti metom sankcija u Francuskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 13:08