HUMANITARNA KRIZA

Skupina G20 obećala pomoći Afganistanu: ‘Morat ćemo uključiti talibane, ali to ne znači priznanje‘

Čelnici G20 u zajedničkom priopćenju nakon susreta pozivaju talibane da se bore protiv militantnih skupina
Talijanski premijer Mario Draghi
 Tiziana Fabi/AFP

Skupina G20 odlučna je u borbi protiv humanitarne krize u Afganistanu, čak i ako će to zahtijevati suradnju s talibanima, rekao je talijanski premijer Mario Draghi u utorak, nakon sastanka dvadeset najvećih svjetskih ekonomija.

Otkad su talibani 15. kolovoza preuzeli Afganistan, ta je država, već pogođena sušom i siromaštvom nakon desetljeća ratova, pred kolapsom gospodarstva, što znači i novi egzodus stanovnika.

Draghi, premijer države koja trenutno predsjeda skupinom G20, rekao je kako postoji sloga o potrebi angažmana oko humanitarne krize u Afganistanu.

Američki predsjednik Joe Biden, indijski premijer Narendra Modi i mnogi europski čelnici sudjelovali su na izvanrednom virtualnom sastanku, no bez kineskog predsjednika Xija Jinpinga i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Talijanski čelnik kazao je kako njihov izostanak ne umanjuje važnost susreta.

„Ovo je prvi multilateralni odgovor na afganistansku krizu. Multilateralizam se vraća, s poteškoćama, ali se vraća“, kazao je Draghi, dugogodišnji predsjednik Europske središnje banke.

Sudionici su jednoglasni oko potrebe ublažavanja krize u Afganistanu, državi u kojoj banke ostaju bez novca, javni sektor ne dobiva plaće, a cijene hrane su skočile.

Velik dio pomoći trebao bi ići preko Ujedinjenih naroda, ali će biti i bilateralne pomoći, usprkos odbijanju većine zemalja da službeno priznaju talibansku vladu, prenosi agencija Reuters.

„Veoma je teško pronaći načine pomoći ljudima u Afganistanu, a da se ne uključe talibani. To ne znači njihovo priznanje“, rekao je Talijan.

Istaknuo je da će se o talibanima suditi po njihovom djelovanju, ne riječima, te da je svijet posebno zabrinut zbog statusa tamošnjih žena.

„Trenutno ne vidimo napredak“, dodao je.

Čelnici G20 u zajedničkom priopćenju nakon susreta pozivaju talibane da se bore protiv militantnih skupina koje djeluju unutar Afganistana. Naglasili su kako će budući humanitarni programi biti usredotočeni na pomoć ženama i djevojkama te da se mora omogućiti siguran prolaz Afganistancima koji žele napustiti zemlju.

Kina je uoči susreta tražila da se ukinu ekonomske sankcije nad Afganistanom i da se odmrznu i vrate milijarde dolara afganistanske države, što Velika Britanija i SAD zasad odbijaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2022 22:28