EDWARD SNOWDEN

‘Slabljenje enkripcije imalo bi strašne posljedice. Facebook? Njih nije briga, zanima ih samo jedno‘

‘Privatnost je trebala biti moć pojedinaca. Bila je potrebna da nas zaštiti od institucionalnih divljaka‘, smatra Snowden
Zagovornik privatnosti i zviždač Edward Snowden govori putem videa uživo na forumu u Orlandu na Floridi
 EyePress News/EyePress via AFP

"Potkopavanje sustava enkripcije kako bi se vladama omogućio pristup osobnim porukama bila bi kolosalna pogreška s kobnim posljedicama", upozorio je bivši američki zviždač Edward Snowden, piše CNBC.

"Privatnost je moć", rekao je Snowden, govoreći iz Rusije putem video veze na tiskovnoj konferenciji u četvrtak povodom obilježavanja prvog "Globalnog dana enkripcije".

Snowdenova poruka dolazi u vrijeme dok vlade diljem svijeta stavljaju pritisak na tehnološke divove poput Facebooka i Applea da vlastima daju pristup šifriranim porukama. Nekoliko zemalja traži uvođenje sustava "stražnja vrata", koja bi im omogućila da zaobiđu enkripciju.

SAD, Europska unija, Australija, Rusija i Kina su među državama koje "pokušavaju razviti sredstva i metode za zahtijevanje slabih sustava za šifriranje", ustvrdio je Snowden.

'End to end'

Tehnološke tvrtke tvrde da je "end-to-end" enkripcija, koja šifrira poruke tijekom isporuke, tako da ih može vidjeti samo primatelj kojemu je namijenjena, važna za osiguravanje privatnosti korisnika.

No, vlade su zabrinute zbog tehnologije koja sprječava provođenje zakona u istraživanju teških zločina poput terorizma i seksualnog zlostavljanja djece.

Upotreba end-to-end enkripcije dugo je bila točka spora između vlada i velikih tehnoloških tvrtki. Apple se, na primjer, često sukobljavao s američkim vlastima oko šifriranja i privatnosti podataka.

"Privatnost je trebala biti moć pojedinaca", nastavio je Snowden. "Bila je potrebna da nas zaštiti od institucionalnih divljaka koji su marširali u gradovima našeg dana, bilo da je to moderno vrijeme ili vrijeme prije."

"Bio je to izolacijski sloj koji je nama koji imamo vrlo malo moći u društvu, jer smo pojedinci, omogućio da slobodno mislimo, djelujemo i udružujemo se", dodao je.

Skupljanje podataka

Prozivajući Facebook i druge tehnološke divove, Snowden je rekao: "Iste tvrtke koje su toliko radile na širenju šifriranja tijekom proteklih godina, sada se počinju bojati sljedećeg koraka."

"Tvrtke poput Facebooka žele imati što više informacija. Stoga sada ograničavaju gdje će koristiti end-to-end enkripciju. Reći će; za stvari za koje ne želimo snositi poslovnu odgovornost, usvojit ćemo end-to-end enkripciju."

"Nisu društveno nastrojeni", dodao je Snowden. "Njih nije briga. Brinu se za svoje interese."

Brojne su optužbe dužnosnika u SAD-u i Britaniji već upućene Facebooku zbog planova za uvođenja end-to-end enkripcije u sve svoje aplikacije za razmjenu poruka.

Prošle godine, SAD i njihovi saveznici objavili su izjavu u kojoj pozivaju tehnološke tvrtke da razviju rješenje koje će policiji omogućiti pristup strogo šifriranim porukama.

U međuvremenu, Europska unija tjera tehnološku industriju da traži načine kako da provedbi zakona osigura pristup digitalnim dokazima "bez zabrane ili slabljenja enkripcije", piše CNBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:17