ZGRTALI NOVAC ZA KUĆU

Slali ljude u karantenu nakon lažno pozitivnih testova: Briseve uzimali istim rabljenim štapićem

Državna kompanija Kimia Farma sada bi se mogla suočiti s tužbama putnika koji su dobili lažno pozitivan test na koronavirus
Testiranje na koronavirus, Ilustracija
 Albert Ivan Damanik/Zuma Press/Profimedia

Nekoliko zaposlenika farmaceutske kompanije u Indoneziji uhićeno je jer su navodno prali i preprodavali rabljeni pribor za uzimanje uzoraka brisa nosa kod testiranja na koronavirus.

Policija tvrdi da je kod testiranja oko 9000 putnika na aerodromu u Medanu korišten ranije rabljeni pribor. Državna kompanija Kimia Farma sada bi se mogla suočiti s tužbama tih putnika, piše BBC.

Uzimanje uzorka brisa iz nosa za mnoge je zemlje postao uobičajeni način testiranja na koronavirus. Policija vjeruje da se prevara događala od prošlog prosinca u zračnoj luci Kualanamu u Medanu u sjevernoj Sumatri.

Putnici moraju pokazati negativan test ako žele putovati avionom, a zračna luka nudila je mogućnost da na licu mjesta izvade bris. Aerodromske vlasti koristile su brze antigenske testove koje je isporučila kompanija Kimia Farma.

Nakon pritužbi putnika koji su dobili lažno pozitivne rezultate testa, policija je prošlog tjedna na zračnu luku poslala policajca koji se predstavio kao putnik. Kada su mu uzeli bris i kada je dobio pozitivni nalaz testa, drugi su policajci pretresli prostor za testiranje i pronašli rabljeni pribor za testiranje koji je bio "recikliran".

Prošlog tjedna uhićeno je petero zaposlenika Kimia Farme, ali i menadžer zračne luke Medan. Osumnjičenici su optuženi da su kršili zdravstvene zakone te da su ugrozili zdravlje ljudi pranjem i prepakiravanjem štapića.

Lokalni mediji javljaju da su vlasti prikupile iskaze 23 svjedoka te da istražuju je li novac koji je zarađen od prevare, a radi se o oko 124.800 dolara, iskorišten za financiranje izgradnje luksuzne kuće jednog od osumnjičenih.

Tvrtka Kimia Farma, čije je glavno sjedište u Jakarti, od tada je otpustila ljude za koje se sumnja da su uključeni u prevaru te su obećali da će pooštriti kontrole.

Dvoje odvjetnika koji su često letjeli preko zračne luke Kualanamu najavili su da će tužiti kompaniju Kimia Farma. Nadaju se da će kolektivnom tužbom dobiti milijardu rupija za svakog putnika koji je bio žrtva prevare.

Ranije ovog tjedna indonezijske vlasti su objavile da su identificirali dva slučaja novog soja koronavirusa koji je prvi put zabilježen u Indiji. Prošlog mjeseca Jakarta je prestala izdavati vize za strance koji su boravili u Indiji u prethodnih 14 dana.

Indonezija je zabilježila jedno od najgorih izbijanja koronavirusa u Aziji, a ukupno imaju oko 1,7 milijuna pozitivnih slučajeva i više od 46.000 smrtnih slučajeva koji se povezuju s pandemijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:18