TEŠKE OPTUŽBE

Slavna tvrtka u golemim problemima: Francuzi otkrili što se doista nalazi u njihovoj flaširanoj vodi

Poznati brend ponovno je na meti optužnica o kvaliteti svoje vode, nakon rezultata novog izvješća Agencije za hranu i zdravlje

Ilustrativna fotografija

 H + S Images/Imagesource/Profimedia

Jedan od svjetskih lidera u proizvodnji hrane i pića, Nestlé, koji ima punionice vode u istočnoj i jugozapadnoj Francuskoj, ponovno je pogođen pitanjima kvalitete svoje vode. Posljednji ovakav slučaj datira iz lipnja prošle godine, kada je šer ARS Occitanie, Didier Jaffre, pozvao agenciju da analizira njihovu vodu. Jeffre je tada pismeno izvijestio o "navodnoj prisutnosti zabranjenih tretmana u postrojenju, redovitoj kontaminaciji sirove vode iz najmanje pet od sedam bušotina i prisutnosti mikrozagađivača."

Rezultati novog izvješća

Rezultati novog izvješća Agencije za hranu i zdravlje (ANSES) pokazali su da čak četiri marke flaširane vode iz grupe Nestlé Waters u Francuskoj nisu u skladu s propisima o zdravstvenoj kvaliteti. U istraživanjima je otkriveno da je kontaminacija vode široko rasprostranjena te da uključuje prisutnost bakterija, kao i kemijskih zagađivača iznad dopuštenih razina.

Pogođena su četiri brenda; Perrier, Vittel, Hépar i Contrex. Proizvodno mjesto tvrtki Vittel, Hépar i Contrex nalazi se u Vosgesima, dok je za Perrier u Gardu.

Nestlé također proizvodi vodu pod brendovima San Pellegrino i Nestlé Pure Life, ali Agencija nije dala odgovore na to jesu li i ovi brendovi pogođeni zagađenjem. Savjetovano im je da provedu snažniji plan praćenja u svim svojim tvornicama i promijene izvore uzimanja vode u slučaju kontaminiranih bušotina.

Optužbe za ilegalno postupanje

Nevladina organizacija za sigurnost hrane, Foodwatch, pokrenula je pravni spor na pariškom sudu protiv Nestléa nakon što je prehrambeni div priznao da je ilegalno tretirao mineralnu vodu koja se prodavala pod ista četiri brenda.

Foodwatch je optužio tvrtku za devet kršenja europske direktive o mineralnoj vodi, kao i za kršenje francuskih pravila o javnom zdravlju i potrošnji. Te su se tvrdnje pojavile još prije četiri godine, kada je anonimni radnik u tvornici Alma naveo praksu u izvješću podnesenom Uredu za prijevare i potrošače.

Krajem siječnja Nestlé Waters je priznao da je koristio zabranjene metode filtriranja vode, uključujući ultraljubičasto čišćenje i tretmane aktivnim ugljenom.

Prirodna mineralna voda ne bi trebala biti pročišćavana

Ovi tretmani ne predstavljaju opasnost za zdravlje i često se koriste na vodi iz slavine, ali Europska unija zabranjuje njihovu upotrebu na vodi koja se prodaje kao „prirodna mineralna voda”. Prirodne mineralne i izvorske vode trebale bi biti zaštićene od rizika kontaminacije i onečišćenja jer se crpe iz dubokih podzemnih vodonosnika. Stoga se zakonski mogu pročistiti samo ograničenim brojem tretmana, a zabranjena je upotreba ugljenih ili UV filtera, što je bio slučaj kod navedene tvrtke.

Ova stroga pravila jedan su od razloga zašto ljudi u Francuskoj često toliko vjeruju prirodnoj mineralnoj vodi, koja je 100 puta skuplja od vode iz slavine, ali bi, navode, trebala biti "čišća, zdravija i bolja za vas."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:33