EKSPLOZIVNI INTERVJU

Slavni američki intelektualac: ‘Rusija se u Ukrajini ponaša puno humanije nego SAD u Iraku!‘

Pogledajte samo brojke stradalih, sjetite se kako je izgledao Bagdad, a kako izgleda Kijev, tvrdi sjajni znanstvenik

Noam Chomsky

 Heuler Andrey/Afp

Američki lingvist i dugogodišnji kritičar američke vanjske politike Noam Chomsky, u posljednjem intervjuu za The New Statesman, iznio je svoju tezu o ratu u Ukrajini, rekavši kako se Rusija bori "humanije" nego što je to činio SAD u Iraku.

U intervjuu za britanski časopis The News Statesman, 94-godišnji američki jezikoslovac smatra kako Rusija u Ukrajini postupa suzdržano i umjereno. Chomsky uspoređuje ruski način borbe s američkim tijekom invazije na Irak 2003., tvrdeći da se razaranje infrastrukture velikih razmjera zabilježeno u tom sukobu "nije dogodilo u Ukrajini".

"Nedvojbeno Rusija to može učiniti, vjerojatno s konvencionalnim oružjem. [Rusija] bi mogla Kijev učiniti nepogodnim za život kao što je bio Bagdad, mogla bi krenuti u napad na sustave opskrbe u zapadnoj Ukrajini", rekao je Chomsky u intervjuu.

Na pitanje implicira li tom izjavom da se Rusija bori humanije u Ukrajini nego što je to činio SAD u Iraku, Chomsky je odgovorio: "Ne impliciram, to je očito."

"Kad su SAD i Britanija razbili Bagdad u komadiće, je li ijedan strani čelnik išao u Bagdad? Ne, zato što kad SAD i Britanija započinju rat, one unište sve: komunikaciju, transport, energiju... sve što pokreće jedno društvo", kazao je Chomsky.

Broj žrtava

Usporedbu zločina u Ukrajini i u Iraku Chomsky čini i tako što uspoređuje broj žrtava: "Pogledajte žrtve. Sve što znam su službene brojke... službene brojke UN-a su oko 8000 civilnih žrtava [u Ukrajini]. Koliko je civilnih žrtava bilo kada su SAD i Britanija napali Irak?"

Projekt Iraq Body Count (IBC) procjenjuje da je ukupan broj civilnih žrtava, od invazije 2003. godine, između 186.000 i 210.000, dodajući da je stvarni broj vjerojatno veći.

Ured Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava zabilježio je 8490 ubijenih i 14.244 ranjenih civila u Ukrajini od početka ruske invazije prije 14 mjeseci. Međutim, vjeruje se da su stvarne brojke znatno veće. Ukrajinski dužnosnici vjeruju da je do 50.000 ljudi umrlo samo u Mariupolju tijekom ruske opsade grada prošle godine.

Chomsky nadalje ističe kako Ukrajina nije slobodna u odnosu prema Rusiji.

"Ukrajina nije slobodan igrač; ona ovisi o tome što SAD odredi", kaže Chomsky, dodajući da SAD opskrbljuje Kijev oružjem samo kako bi oslabio Rusiju. "Za SAD je to pogodba. Za djelić svog kolosalnog vojnog proračuna, SAD je u stanju ozbiljno degradirati vojne snage svojeg jedinog pravog vojnog protivnika."

image

Noam Chomsky

Heuler Andrey/Afp

Švedska i Finska su u svibnju 2022. podnijele zahtjev za članstvo u NATO savezu i pritom navele rusku invaziju na Ukrajinu kao razlog za pristupanje Sjevernoatlantskom savezu. No, Chomsky je uvjeren da to nije pravi razlog, rekavši kako zahtjevi obiju zemalja nisu imali "ništa sa strahom od ruskog napada". Tvrdnje da bi Rusija mogla ugroziti bilo koju zemlju predstavljaju "zapadnu propagandu", smatra američki intelektualac. Umjesto toga, Chomsky tvrdi da pridruživanje NATO-u vojnim industrijama obiju nordijskih zemalja daje "velike nove tržišne prilike [i] novi pristup naprednoj opremi".

Kijev neće u NATO

Upitan kako bi mogao izgledati mirovni sporazum, Chomsky kaže: "Prije svega, Ukrajina neće biti članica NATO-a. To je crvena linija na kojoj je inzistirao svaki ruski čelnik još od [bivšeg ruskog predsjednika Borisa] Jeljcina i [bivšeg sovjetskog predsjednika Mihaila] Gorbačova."

Chomsky smatra kako bi mirovni sporazum uključivao Ukrajinu koja nudi "određeni stupanj autonomije" istočnoj regiji Donbas, koju je djelomično okupirala Rusija. "Što se tiče Krima... odgodili smo to na trenutak. Neka se o tome raspravlja kasnije. To su osnovni obrisi rješenja prema sporazumu Minsk II.", dodaje američki lingvist.

Chomsky, inače, vuče korijene iz istočnoeuropske regije - njegov je otac rođen na prostoru današnje Ukrajine, prije nego što je 1913. emigrirao u SAD.

Chomsky se u kritici američke vanjske politike nije ograničio na Ukrajinu. Kao što je Washington isprovocirao Rusiju širenjem NATO-a, on također "otvoreno provocira Kinu" zbog Tajvana, smatra američki intelektualac.

"SAD provodi program... da okruži Kinu prstenom država naoružanih naprednim, preciznim oružjem usmjerenim na Kinu", rekao je Chomsky, referirajući se na američku obrambenu suradnju sa zemljama kao što su Japan, Južna Koreja i Australija. "Koja je prijetnja iz Kine u ovom trenutku? Prijetnja dolazi iz SAD-a uz, naravno, Britaniju. [UK] je u ovom trenutku samo sluga. To više nije nezavisna država."

Iako priznaje da Kina nije "fina zemlja" i da krši međunarodno pravo u Južnom kineskom moru, Chomsky smatra da "razgovor o [ratu oko] Tajvana dolazi sa Zapada".

Chomsky je intervju za The New Statesman dao uoči objave nove knjige "Illegitimate Authority", zbirke intervjua s politologom C.J. Polychroniouom, prvenstveno usmjerene na vanjsku politiku.

Intervju je razjario brojne kritičare Chomskog, koji su ga nazvali apologetom ruske invazije. No, nije mnogo bolje prošao ni među svojim obožavateljima, koji su sve više frustrirani zato što Chomsky nevoljko priznaje imperijalističke sklonosti Vladimira Putina, a istodobno žestoko kritizira američki imperijalizam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:06