UMJETNIK PROTIV 'NOVOG PURITANIZMA'

SLAVNI REDATELJ Pokret #MeToo je oblik srednjovjekovnog lova na vještice

 Jean-Paul Pelissier / REUTERS

Slavni austrijski redatelj Michael Haneke je još jedna u nizu javnih ličnosti koje su kritizirale pokret #MeToo, koji je na društvenim mrežama krenuo s prokazivanjem seksualnog napastovanja u Hollywoodu. Haneke je djelovanje ovog pokreta u intervjuu za novine Kurier nazvao 'lovom na vještice koji podsjeća na srednji vijek', piše The Guardian.

'Ovaj novi puritanizam koji je obojen mržnjom prema muškarcima, a koji dolazi uz pokret #MeToo me zabrinjava.', kazao je. 'Kao umjetnici počinjemo se bojati jer smo suočeni s ovim križarskim pohodom protiv bilo kakvog oblika erotizma.', kazao je redatelj koji je dvaput dobio nagradu Zlatna palma na festivalu u Cannesu.

Haneke je u intervjuu kazao kako bi bilo kakav čin silovanja ili prisile trebao biti kažnjiv, ali je dodao ' da ovo histerično prejudiciranje kakvo se sada širi smatra odvratnim'. Ustvrdio je kako među optužbama koje su stare 20 ili 30 godina vjerojatno ima puno onih koje nemaju nikakve veze sa seksualnim napadima.

'Ovo nema nikakve veze s činjenicom da svaki seksualni napad i svo nasilje, prema muškarcima ili ženama treba biti osuđeno i kažnjeno. Ali lov na vještice treba ostati fenomen srednjeg vijeka', kazao je Haneke.

Haneke je dodao da film poput erotske drame 'Carstvo čula' Nagisa Ôshime, koji je krajem sedamdesetih privukao pažnju nesimuliranim scenama seksa danas ne bi bio snimljen ' jer sponzori to ne bi dozvolili, zbog popuštanja ovom teroru'.

'Glumci koji su proglašeni sumnjivcima su izrezivani iz filmova i TV serija da se ne bi gubila publika. Gdje mi to živimo? U novom srednjem vijeku?', kazao je Haneke referirajući se na nedavne odluke da se glumce poput Kevina Spaceyja i Eda Westwicka izreže iz već dovršenih filmova. Westwick je negirao optužbe protiv njega, dok je Spacey negirao neke od optužbi protiv njega, a nije odgovorio na druge.

Hanekeove tvrdnje su slične onima iz otvorenog pisma Le Mondeu iz siječnja u kojem je pokret #MeToo opisan kao 'val čistunstva koji je muškarcima oduzeo posao, a jedino što su napravili je da su nekoj ženi dodirnuli koljeno ili je pokušali poljubiti'. Pismo kojeg je potpisalo 100 žena, uključujući Catherine Deneuve su francuske feministkinje kritizirale zbog navodnog brkanja 'zavođenja temeljenog na poštovanju i zadovoljstvu s nasiljem'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 20:50