KRIZA U SUSJEDSTVU

‘Sličnosti između događaja u Crnoj Gori i onih koji su doveli do ratova 90-ih su alarmantne‘

Bivši dužnosnici zemalja regije poslali su apel čelnicima Europske unije i NATO-a
Barikada kod Cetinja
 Savo Prelevic

Bivši dužnosnici zemalja regije poslali su apel za Crnu Goru čelnicima Europske unije i NATO-a u ponedjeljak navečer u kojem izražavaju zabrinutost zbog situacije u toj zemlji i pozivaju ih da se uključe u aktivan politički dijalog i pomognu da se mirno riješi kriza u toj državi.

“Još jedno otvoreno mjesto sukoba i krize u Europi posljednje je što Europi i svijetu u ovom trenutku treba. Stoga pozivamo naše institucije EU i druge saveznike da se uključe u aktivan politički dijalog sa svim različitim političkim i društvenim akterima u trenutnoj krizi u Crnoj Gori i pomognu u osiguravanju mirnog rješavanja eskalirajućeg sukoba u zemlji", navodi se u apelu.

Potpisnici apela, među kojima bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, bivši potpredsjednik Vlade Srbije Žarko Korać i nekadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zlatko Lagumdžija, poručili su kako je prvi dojam da su događaji oko ustoličenja novog poglavara Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori povezani s vjerskim pitanjem, ali da “oni zapravo nemaju nikakve veze s religijom, pa čak ni s politikom ili ideologijom”.

“Oni su još jedna manifestacija sukoba između snaga koje smatraju da Crna Gora ne bi trebala postojati kao posebna država, i onih koji vjeruju da Crna Gora treba ostati neovisna sa svim atributima državnosti", navodi se u apelu.

U apelu se također navodi kako “ne morate biti stručnjak za balkansku povijest da biste znali da su svi pokušaji promjene granica na ovom području praćeni ratovima, ljudskim patnjama i ogromnim tragedijama”.

“Budući da smo svi proživjeli balkanske ratove devedesetih ne možemo a da ne vidimo alarmantne sličnosti između današnjih događaja u Crnoj Gori i onih koji su doveli do tih ratova od prije 25 do 30 godina", navode potpisnici apela.

Ističu da Crna Gora nije zemlja s velikim brojem stanovnika, ali je strateški veoma važna za stabilnost jugoistočne Europe.

Apel je upućen predsjednicima Europskog vijeća i Europske komisije, Charlesu Michelu i Ursuli von der Leyen, i glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu, a potpisuju ga i Ditmir Bušati, bivši ministar vanjskih poslove Albanije, Enver Hoxhaj, bivši ministar vanjskih poslova Kosova, Roman Jakič, bivši ministar obrane Slovenije i Emil Kirijaš bivši državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Sjeverne Makedonije.

U Crnoj Gori je u nedjelju prilikom ustoličenja mitropolita SPC-a u Crnoj Gori Joanikija došlo do nereda kada su prosvjednici, koji su se protivili da se taj vjerski čin obavi na Cetinju, postavili barikade na ulazu u crnogorsku prijestolnici i sukobili se sa policijom.

Mitropolit Joanikije i partijarh srpski Porfirije helikopterom crnogorske policije prebačeni su na Cetinje gdje je u Cetinjskom manastiru održali vjerski obred ustoličenja.

Prosvjednici su inzistiranje SPC-a da se ustoličenje održi na Cetinju vidjeli su kao provokaciju i omalovažavanje Crnogoraca i tražili su da se ono izmjesti u neki od drugih hramova u Crnoj Gori.

U incidentima ozlijeđeno je 30 policajaca i prosvjednika, a policija je koristila suzavac i šok bombe.

Crna Gora je pokazala stabilnost i da je politika mira građanima najbitnija, kazao je premijer Zdravko Krivokapić i poručio da će odgovarati svi koji su se u posljednjim događajima na bilo koji način ogriješili o zakon.

Po njegovim riječima, ustoličenje Joanikija je bilo važan trenutak koje su neki pokušali iskoristiti za destabilizaciju Crne Gore, ali im to nije uspjelo.

"Zahvaljujući odlučnoj akciji koju je provela Uprava policije i svi policajci, s vojskom, vidjeli ste da je proteklo bez bilo kakvih povreda, a u jednom trenutku je događaj tretiran kao rizičan sa nesagledivim posljedicama", naveo je Krivokapić.

On je kazao da nema ni pobjednika, ni poraženih i da su dobili svi građani jer su pokazali da su dostojanstveni.

Pusić: 'Uopće se ne radi o vjerskim slobodama'

Bivša ministrica vanjskih i europskih poslova, Vesna Pusić, gostovala je u Novom danu N1 televizije i komentirala nemire u Crnoj Gori.

Pusić je zajedno s kolegama, bivšim ministrima od Slovenije do Albanije, zabrinuta situacijom u Crnoj Gori poslala apel vodećim ljudima Europske unije i NATO-a

“Situacija u Crnoj Gori se često minorizira, često se tretiraju dvije strane u sukobu kao da su jednake, kao da jednako doprinose sukobu i to nije istina i jako podsjeća na najgore godine ranih devedesetih i kasnih osamdesetih prošlog stoljeća, kad se točno takva retorika i ponašanje i manifestacije pretvorile u balkanske ratove devedesetih. Zato smo uputili taj apel, tražeći od čelnika Europske unije i glavnog tajnika NATO-a i kroz njih od tih organizacija da se angažiraju na diplomatskom rješenju i da primijete u ovim uvjetima u kojima bi se lako moglo dogoditi da se takvo nešto ne primijeti od međunarodne zajednice, koja je okupirana Afganistanom, odlaskom Angele Merkel, koji čine povoljne okolnosti za one koji bi htjeli destabilizirati Crnu Goru, samostalnost Crne Gore i njeno članstvo u NATO-u i europski put”, rekla je Pusić.

Smatra da se u slučaju sukoba u Crnoj Gori uopće ne radi o vjerskim slobodama. “Prvo, to ustoličenje moglo se dogoditi i negdje drugdje, gdje ne bi provociralo tako snažnu reakciju i gdje ne bi simbolički demonstriralo pokoravanje Crne Gore. Cetinje i ovaj manastir su vrsta simbola neovisnosti i nepokorivosti Crne Gore i zbog toga je ta gesta zajedno i u nizu mnogih drugih gesta defacto vrsta pokazivanja crnogorskom društvu kuda se ide”, rekla je Pusić.

Komentirala je i ulogu patrijarha Porfirija, prema kojemu se sve više analitičara koji su lijevo orijentirani sve više kritički odnosi i smatra da on služi nacionalističkim interesima Srbije.

“To je jedan vrlo zanimljiv fenomen koji treba pratiti u budućnosti. Čini mi se da se na neki način došlo do zaključka da ne treba kvariti ili obrnuto da treba popravljati odnose između Srbije i Hrvatske, što ja smatram dobrim i prihvatljivim. Međutim, iza tog stava se skriva jedan stav slobodnog djelovanja u drugim dijelovima regije, u drugim zemljama regije, to se u ovom času odnosi na Crnu Goru. Vidjeli smo u manifestacijama da postoje aspiracije i na Kosovo, imamo BiH s Dodikom, imamo nekih koji dovode u pitanje cjelovitost Makedonije i njezin identitet. U tom pogledu iza popravljanja i pozitivne izgradnje odnosa između Hrvatske i Srbije, skrivaju se aspiracije prema onome što je srpski ministar Vulin nazvao stvaranjem srpskog sveta. To u jugoistočnoj Europi uvijek završava krvavo”, rekla je Pusić.

“Mislim da je ovaj trenutak sa stanovišta onih koji žele destabilizaciju dobro izabran, jer je NATO preokupiran cijelom sudbinom misije u Afganistanu i promjenom glavnog tajnika koja dolazi na dnevni red sljedeće godine. Mnogo tema okupira NATO savez u ovom trenutku, međutim što se nas tiče i sve zemlje jadranskog bazena su članice NATO saveza i za stabilnost svih nas, od Italije do svih nas na istočnoj obali Jadrana je stabilno i nedvosmisleno članstvo Crne Gore u NATO-u od vitalne važnosti i baš zbog toga mislim da s druge strane postoji takav napad na tu vrstu identiteta i članstva Crne Gore u NATO-u i njezine europske perspektive, kroz dovođenje u pitanje njezine samostalnosti i to bih htjela naglasiti da je vrlo važan argument, jer često se te dvije strane pokazuju kao dvije političke opcije, a to nisu dvije političke opcije. Unutar jedne opcije koja može imati cijeli spektar političkih stavova inače, ali smatra da Crna Gora može biti samostalna država, druga opcija je protiv toga, protiv samostalne i suverene Crne Gore. I tu imamo puno sukoba”, rekla je Pusić.

Upitana može li se stanje iz Crne Gore preliti i na situaciju u Bosni i Hercegovini, Pusić je rekla da se to već događa te da to znači još osjetljiviju situaciju za BiH nego što je bila dosad.

“Milorad Dodik cijelo vrijeme prijeti otcjepljenjem, cijepanjem i uništenjem BiH, mislim da se to u ovom trenutku neće dogoditi, ali guranje te teme i držanje te teme na dnevnom redu, čini ono što je najgore, a to je normalizacija takvog stava i to je ono što treba spriječiti jer prekrajanje granica na Balkanu, u jugoistočnoj Europi, ako netko dosad nije naučio, znači uvijek tragediju za sve nas koji ovdje živimo, onda mu nema pomoći”, rekla je Pusić.

Nije previše iznenađena izostankom reakcije predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, ali očekuje da će se to dogoditi danas .”Ja se nadam da će se to danas dogoditi. Upravo su oni ljudi i one političke snage koje su na Cetinju zagovarale crnogorsku samostalnost bile one koje su u davna teška vremena za Hrvatsku organizirali demonstracije protiv agresije na Hrvatsku i skandirali ‘Oprosti nam, Dubrovniče’. Sada je vrijeme da se to vrati”, rekla je Pusić za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. kolovoz 2022 13:51