‘PUCAJ I TRČI‘

Slijedi bitka svih bitaka: Sve je spremno za najrizičniju ratnu operaciju u Pojasu Gaze!

Vojni stručnjaci zabrinuti su da bi izraelske snage, unatoč svoj tehnologiji, mogle pretrpjeti velike gubitke...

Snage IDF-a

 Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/newscom/profimedia

Izraelske snage upale su u glavnu bolnicu u Gazi i spremne su napasti labirint tunela u kojem se skrivaju Hamasovi militanti, a koji se nalazi ispod medicinskog centra. Cilj izraelskih vojnika je ući u 500 km dugu mrežu tunela koja se nalazi ispod bolnice Al-Shifa i grada Gaze i uništiti teroriste koji su napali Izrael i pobili 1200 Izraelaca. No taj zadatak nije nimalo lak. Podzemne borbe iznimno su pogibeljne, posebno kada se izraelski vojnici bore protiv teško naoružanih Hamasovih terorista koji znaju svaki zakutak i imaju pristup zalihama raketa, granata i oružja, piše Daily Mail.

Teroristi su godinama djelovali unutar složene mreže tunela ispod civilnih zgrada, od kojih su neki iskopani i više od 10 metara pod zemljom, a svi ti prolazi mogli bi biti minirani ili bi u njima moglo biti zasjeda. To znači da će se izraelska vojska morati osloniti na razna oružja i tehnologiju - poput ‘ubojitih‘ dronova, posebno treniranih pasa i posebnih bombi - kako bi uništila teroriste duboko unutar tunela.

image

Tuneli u Gazi

Abed Rahim Khatib/Nurphoto Via Afp

No prvi zadatak izraelskih snaga je locirati gdje se točno nalaze tuneli. Specijalizirani borbeni inženjeri iz tima ‘Diamond‘ će radarima i sonarima prvo pokušati pronaći tunele duboko ispod zemlje. Čim inženjeri opremljeni bušilicama pronađu ulaze u tunele, ispod kojih se nalaze mjesta za lansiranje raketa i zapovjedni centri, pokušat će ih čim prije onesposobiti ili uništiti. Izraelske snage mogle bi upotrijebiti tzv. ‘bunker-buster‘ bombe (bombe za razaranje bunkera), koje prodiru duboko kroz zemlju prije nego što detoniraju, ali to bi bilo kobno za civile koji su potražili zaklon u zgradama iznad.

Inovativne bombe

Također, izraelske trupe možda planiraju teroriste uhvatiti u zamku s pomoću inovativnih ‘spužvastih bombi‘ - iako IDF nije nikad priznao korištenje tog oružja. Spužvaste bombe, koje sadrže posebne kemikalije, nakon eksplozije stvaraju gustu, tamnu pjenu koja se brzo širi i stvrdnjava te zatvara rupe ili ulaze u tunele. To bi blokiralo tunele i ondje potencijalno zarobilo teroriste, što bi kupilo vremena ekipama koje će kasnije tunele srušiti eksplozivom. Izraelski inženjeri također mogu koristiti spužvaste bombe u takozvanoj taktici ‘ljubičaste kose‘ - pri čemu se dimna granata baca u tunel, a onda se spužvastom bombom zatvori ulaz. Ako se uoči da dim izlazi iz obližnje zgrade, izraelske trupe će po tome znati da ondje postoji još jedan ulaz.

Nakon što su tuneli onesposobljeni, podzemni komandosi zvani ‘Lasice‘ spustit će se u uske i mračne tunele naoružani jurišnom puškom TAR-21 ‘Tavor‘ kako bi oslobodili taoce. Vojnici, opremljeni naočalama za noćno gledanje, polako će se kretati kroz labirint tunela u kojima čekaju također do zuba naoružani Hamasovi teroristi.

image

Tuneli u Gazi

Mahmud Hams/Afp

Ali izraelski vojnici će imati tajno oružje - u obliku pasa napadača i dronova ‘ubojica‘ - koje će im pomoći u eliminiranju terorista i otkrivanju svih miniranih vrata i prolaza tunela prije izvlačenja talaca. Prije nego što vojnici krenu naprijed kroz tunele, poslat će dronove da otkriju Hamasove teroriste. Na primjer, IRIS ‘throwbot‘ - dron koji je dizajnirala tvrtka Roboteam iz Tel Aviva - može se brzo kretati kroz zamršenu mrežu tunela i osigurati vojnicima ključne podatke o tome gdje se teroristi skrivaju ili što se nalazi ispred njih. Dronovi bi također mogli nositi oružje, što znači da mogu ići ispred izraelskih komandosa i pobiti sve teroriste koji čekaju u zasjedi. Izraelske snage također će koristiti Micro Tactical Ground Robot, koji može savladati stepenice i razne zatvorene prostore te istovremeno onesposobiti eksplozivne naprave.

Komandosi s psima

Iza robota ubojica i bespilotnih letjelica nalazit će se izraelski komandosi koji su obučeni za borbe u klaustrofobičnim uvjetima - što je ključna vještina za snalaženje u velikoj mreži tunela. Komandosi ‘Weasel‘ obično su introverti te imaju sposobnost održavanja ‘psihološke distance od situacije‘. S njima će biti posebno obučeni psi iz jedinice Oketz koji su već pomogli u eliminaciji Hamasovih terorista. Svaki od pasa ima svoje zadatke - neki su obučeni da nanjuše eksploziv i ulaze u tunele, a drugi da pronađu i napadnu teroriste.

image

Tuneli u Gazi

-/Afp

Izraelska vojska već godinama koristi obučene belgijske ovčare Malinoise, a sada se njihove vještine koriste i na ulicama Gaze i u Hamasovim podzemnim tunelima. Ti su betonski prolazi vrlo uski i komplicirani i smatra se da je to za vojnike jedan od najsmrtonosnijih terena. U nekim područjima vojnici ne mogu ustati ili vidjeti ispred sebe. To znači da su psi - koji su vođeni njuhom i dovoljno okretni za brzo snalaženje u kompliciranim mrežama - vrlo korisno oružje. U videu koji je podijeljen na društvenim mrežama, jedan od borbenih pasa može se vidjeti kako juri kroz mračnu mrežu tunela poput onih ispod Gaze.

Kamera pričvršćena na životinji prati je kroz slabo osvijetljene prolaze dok pas lovi svoj plijen. Životinja pronalazi čovjeka odjevenog kao Hamasov terorist, kojeg napada i neutralizira, čime zorno pokazuje koliko životinje mogu biti korisne u borbama u Gazi.

Ali kao da borba protiv Hamasovih terorista u mračnim tunelima nije dovoljno težak zadatak, postoji opravdan strah da bi izraelske trupe ispod zemlje mogle naići na taoce u bombaškim prslucima. Osim toga, ako Hamasovi teroristi budu smatrali da ne mogu pobjeći, možda će taoce pogubiti.

Bivši UN-ov viši savjetnik i jedan od najiskusnijih svjetskih pregovarača u talačkim situacijama, Scott Walker, rekao je: ‘Razumljivo je i razumno da se IDF priprema za oružano spašavanje talaca - ali ove operacije su neke od najrizičnijih uopće. Taoci će vjerojatno biti raspršeni na više mjesta i bit će vrlo malo vjerojatno da će izraelske snage samo ući i osloboditi taoce jednim potezom bez značajnih gubitaka - bilo talaca ili vlastitih ljudi.‘ Vojni stručnjaci zabrinuti su da bi izraelske snage, unatoč svoj tehnologiji, mogle pretrpjeti velike gubitke ako napadnu terorističku mrežu tunela.

image

Tuneli u Gazi

Ashraf Amra/Anadolu Via Afp

Snage Hamasa vjerojatno će djelovati poput gerilskih boraca, čije dobro poznavanje tunela znači da bi mogli izvesti iznenadne napade zvane ‘pucaj i trči‘ te tako uvući IDF-ove trupe u zamke. ‘Obje strane pokušavat će iznenaditi jedna drugu i imat će par aseva u rukavu‘, rekao je za The National News brigadir Ben Barry, stručnjak za urbano ratovanje u think tanku IISS. ‘Izraelci također imaju prednosti jer su vježbali u najvećem urbanom objektu za obuku oružanih snaga na svijetu koji trenira ljude da se bore u tunelima, kao i da koriste dronove i robote. Izraelci imaju mnogo svakakve tehnologije.‘

Sam Cranny-Evans s instututa RUSI također je upozorio da će Hamasovi borci vjerojatno minirati tunele i postaviti improvizirane eksplozivne naprave kako bi onesposobili izraelske vojnike. Vojni povjesničar Paul Beaver kaže: ‘U mom 40-godišnjem iskustvu, operacija u Gazi koja se sada odvija najveći je izazov s kojim se Izrael suočio. No to neće trajati danima. To bi moglo potrajati tjednima, pa čak i mjesecima i koštati bezbroj života. Hamas ne brinu civilne žrtve, dobro je ukopan i ima ogromnu prednost nad svojim neprijateljem dok se priprema za napad‘, rekao je za The Sun.

image

Tuneli u Gazi

Ashraf Amra/Anadolu Via Afp

Ogromna mreža tunela

Izraelska vojska već dugo pokušava - i ne uspijeva - uništiti ogromnu mrežu tunela koja je iskopana nakon što je Hamas preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze 2007. godine. Ne samo da se protežu diljem Gaze, već ih nekoliko doseže do izraelskog teritorija gdje služe kao polazna točka za napade Hamasa. Tuneli su bili među Hamasovim najučinkovitijim alatima tijekom rata s Izraelom 2014., a militanti su ih koristili za premještanje oružja, ulazak u židovsku državu, postavljanje zasjede vojnicima IDF-a, a povremeno su se čak vraćali u Gazu kroz podzemne prolaze. Smatra se da je Hamas od tada znatno proširio mrežu tunela, možda u pripremi za svoje napade 7. listopada.

Prvi Hamasovi tuneli izgrađeni su 2007. između Pojasa Gaze i Egipta i bili su dizajnirani za krijumčarenje robe široke potrošnje kako bi se zaobišla izraelska blokada. Međutim, neke osnovne mreže tunela postojale su u Gazi već 2002. Jedna je korištena za napad na izraelsku ispostavu unutar Pojasa 2004. Drugi napad bombom na izraelsku ispostavu dogodio se u prosincu 2004., pri čemu je ubijeno pet izraelskih vojnika. Izrael je dugo pokušavao uništiti podzemne tunele, no to nije uspio unatoč vrhunskoj vojnoj i obavještajnoj opremi. To je prvenstveno zato što je tunele, za koje se vjeruje da su koštali između 30 i 90 milijuna dolara iznimno teško otkriti iz zraka. Procjenjuje se da su neki od 30-ak tunela izgrađenih od kraja sukoba između Izraela i Gaze 2014. koštali 3 milijuna dolara. Tuneli su ojačani betonom kako bi se zaštitili od zračnih napada i rušenja.

image

Tuneli u Gazi

-/Afp

Snimke iz unutrašnjosti nekih tunela pokazuju da se radi o zagušljivom i skučenom prostoru, često nedovoljno visokom da borci mogu stajati uspravno. Ali neki drugi su dobro konstruirani, ojačani i dovoljno visoki da vojnici mogu protrčati ili prenijeti krijumčarenu robu. Do 2013. mreža se definitivno okrenula od egipatske granice prema Izraelu, a ispod granice Izraela i Gaze postojala su najmanje tri tunela od kojih su dva bila puna eksploziva. Podzemna mreža sada se grana stotinama kilometara ispod Pojasa Gaze i dopire do gradova Khan Younis, Jabalia i izbjegličkog kampa Shati. Tuneli se protežu sve do Izraela. Tunele koriste Hamas i druge islamističke skupine u Gazi, uključujući pokret Islamski džihad u Palestini, koji svi kažu da su tuneli potrebni za obranu i za savladavanje problema koje im stvaraju stroge izraelske granične kontrole.

image

Tuneli u Gazi

Abed Rahim Khatib/Anadolu Via Afp
image

Tuneli u Gazi

Abed Rahim Khatib/Nurphoto Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 16:23