NESTAŠICA

Slijedi li i u Hrvatskoj ovakav scenarij? Pogledajte kako se u susjedstvu otimaju za šećer u trgovini

Srbija je već prošle godine ograničila cijene nekih namirnica, a ove godine je došlo do nestašice - najviše šećera i mlijeka

Otimačina za šećer u Novom Pazaru

 Twitter

Na društvenim mrežama pojavio se video snimljen u nedjelju u Novom Pazaru koji prikazuje građane kako se doslovno otimaju za šećer u trgovini.

‘Daj mi jedan paket, Boga ti. Daj meni jedan paket‘, čuje se vapaj jedne žene sa snimke.

Srpski mediji javljaju kako su nestašice osnovnih proizvoda prethodnih nekoliko mjeseci u Srbiji česta pojava, no kako situaciju pogoršava ovakvo otimanje u trgovinama i gomilanje zaliha.

Manjak šećera u trgovinama širom Srbije traje već tjednima, a u mnogim trgovinama istaknute su molbe da građani kupuju najviše pet kilograma šećera po jednoj kupovini.

Inače, Srbija je već prošle godine ograničila cijene nekih namirnica u cilju zaštite tržišta i potrošača, međutim ove godine je došlo do nestašice, ponajviše šećera i mlijeka.

Neki stručnjaci upozoravaju da i u Hrvatskoj možda slijedi ovakav scenarij tek slijedi.

Naime, nakon što je Vlada zamrznula cijene šećera, član Izvršnog odbora za trgovinu HUP-a Martin Evačić ističe kako će uskoro u svim trgovinama doći do ograničenja prodaje ove namirnice.

Zatvorene su dvije šećerane, a ona u Županji jedva zadovoljava trećinu potreba, pa se šećer uvozi.

‘Cijena šećera na europskoj burzi ovom je trenutku nešto viša od jednog eura, a dok mi na nju platimo PDV, koji nam je čisti gubitak, prodajna cijena nosi gubitak od dvije kune. Izgubit ćemo već i na ovome što imamo u zalihama, a kad se one istope, prodaja šećera bit će čisti gubitak koji si trgovci neće moći priuštiti pa šećera neće biti‘, zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:35