ZHANG HONG

Slijepi kineski alpinist savladao Mount Everest: ‘Uvijek možete dovršiti ono za što drugi misle da ne možete‘

Zhang je završio 8. 849 metara visoki himalajski uspon 24. svibnja, zajedno s tri vodiča, i u bazni kamp vratio se u četvrtak
Mount Everest
 John Philip Harper/Cultura Rf/Profimedia

Četrdesetšestgodišnji Kinez Zhang Hong s nepalske se strane uspeo na najviši vrh svijeta te tako postao prvi slijepac u Aziji a treći na svijetu koji se popeo na Mount Everest.

"Bez obzira na to jeste li invalid ili ne, jeste li izgubili vid ili nemate noge ili ruke, nije važno sve dok imate jak um, uvijek možete dovršiti ono za što drugi ljudi misle da ne možete", rekao je Zhang za Reuters.

Zhang je završio 8. 849 metara visoki himalajski uspon 24. svibnja, zajedno s tri vodiča, i u bazni kamp vratio se u četvrtak.

Rođen je u jugozapadnom kineskom gradu Chongqingu, a u 21. godini izgubio je vid zbog glaukoma.

Za taj podvig nadahnuo ga je Erik Weihenmayer, slijepi američki alpinist koji je osvojio Everest 2001. godine, i počeo je trenirati pod vodstvom svog prijatelja planinskog vodiča Qiang Zija.

Nepal je u travnju za strance ponovno otvorio Mount Everest nakon što je prošle godine bio zatvoren zbog pandemije covida-19.

"I dalje sam se jako bojao, jer nisam mogao vidjeti kuda hodam i nisam mogao pronaći svoje težište, pa bih ponekad pao", rekao je Zhang.

"Ali nastavio sam razmišljati jer, iako je bilo teško, morao sam se suočiti s tim teškoćama, ovo je jedna komponenta penjanja, postoje teškoće i opasnosti, no to i jest smisao penjanja", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 18:50