SKANDAL U PRAGU

Slikar se zanio i izmjenio slike na legendarnom satu, nitko ništa nije primijetio četiri godine!?

Na prvi pogled kopija kalendara izgleda vrlo dobro, no detaljnim pregledom Patka je uočio da je Jirčik svojem umjetničkom radu pristupio s velikom dozom kreativne slobode

Orloj u Pragu

 Profimedia, Grad Prag/

Prašku gradsku upravu trese pravi mali kulturni skandal vezan uz obnovu njihove najpoznatije turističke atrakcije, poznatog starog astronomskog sata Orloj na Staromestskim namestima.

Naime, predsjednik Kluba Starog Praga Milan Patka ovih je dana otkrio kako je vrlo skupa rekonstrukcija tog sata iz 2018. godine uništena nakon što je kalendar na južnoj strani kule obnovljen u neskladu s originalom koji se još od 1880. godine nalazi u Praškom gradskom muzeju.

Naime, obnovom sata bilo je predviđeno da se izradi i nova kopija poznatog kalendara iz 1865. godine, no Patka je četiri godine nakon postavljanja nove verzije zamijetio kako je njegov autor, slikar Stanislav Jirčik, značajno izmijenio prikaze pojedinih likova koji su sada posve drugačiji od originala, a što nije bilo planirano obnovom.

Na prvi pogled kopija kalendara izgleda vrlo dobro, no detaljnim pregledom Patka je uočio da je Jirčik svojem umjetničkom radu pristupio s velikom dozom kreativne slobode zbog čega je Patka uputio službeni prigovor Ministarstvu kulture.

Između ostaloga, utvrdio je kako je znak Vage sada umjesto kroz prikaz mlade žene ilustriran prikazom starice sa sijedom kosom, prikaz jedne druge mlade žene s plaštom također je zamijenjen prikazom znatno starije osobe, a jednoj je ženi skratio suknju.

Znak Vodenjaka koji je originalno bio ilustriran ženskim likom promijenio je spol, a jednom psu Jirčik je navodno promjenio pasminu.

image

Izmjene na Orloju

Grad Prag/

Preinake su prema Patkinim zapažanjima zadobili i neki drugi portreti osoba kojima su redom izmijenjene frizure, boje kosa, brade ili izrazi lica, a prema pisanju čeških novina Denik, prijavom se sada bavi Inspektorat Ministarstva kulture te se špekulira da bi cijela priča, ukoliko se Patkine optužbe pokažu točnima, mogle imati velike posljedice na prašku gradsku vlast.

Kako piše Denik, Inspektorat je već zatražio dokumentaciju od vlasnika astrološkog sata, Praške gradske vijećnice, a koja je zajedno s mnogim drugim akterima ove priče odbila komentirati optužbe iznesene na račun obnove koja je praške porezne obveznike koštala 58 milijuna kruna (2.3 milijuna eura).

Češki su se mediji posebno željeli dokopati komentara autora kopije starog kalendara, slikara Stanislava Jirčika, no i kod njega trenutno vlada zavjet šutnje, vrlo vjerojatno sve do trenutka dok inspekcija ne donese konačni zaključak o prigovorima i optužbama koje su zaprimili.

Ono što je u cijeloj priči nejasno jest kako to da je trebalo proći čak četiri godine da netko primjeti kako su likovi na kalendaru zamijenjeni, posebno s obzirom na činjenicu da se obnova odvijala pod budnim okom praških konzervatora.

Češki dnevni list Lidovky tako u međuvremenu donosi informacije da je obnova sata iz 2018. godine napravljena u velikoj žurbi u mandatu bivše praške vlasti, a dokumentacija je sama po sebi dosta konfuzna jer iz nje proizlazi da je Jirčik za izradu kopije kalendara trebao primiti samo 495 tisuća kruna te zahtjevan posao dovršiti u samo pet mjeseci, što je on za Lidovky demantirao, ali nije otkrio koliko je doista za taj posao primio novca.

Nakon objave tendera, posao obnove astrološkog sata dobilo je udruženje Avers&Subterra koje je potom angažiralo Jirčika, a predsjednik Uprave te tvrtke Jan Koška za Lidovky je kratko prokomentirao da su slikara vrlo angažirali na temelju njegovih prijašnjih referenci.

Zanimljivo, Lidovky su također otkrile kako je tvrtka Avers 2017. godine, dakle godinu dana prije nego što je dobila posao obnove, s 300 tisuća kruna darivala Stranku građanskih prava koju je 2009. godine osnova češki predsjednik Miloš Zeman.

Da se nešto čudno dogodilo tijekom rekonstrukcije sata proizlazi i izjava koje je Lidovkama dao Petr Malinsky iz tvrtke Arpema koja je bila zadužena za razvoj projekta.

Malinsky je naime potvrdio kako je obnova sata obavljena u iznimno kratko roku te kako slikar Jirčik, prema njegovom mišljenju, nije imao dovoljno vremena obaviti posao kako spada, a slično su Lidovkama potvrdili i neki anonimni izvori.

Kazali su kako je Jirčik ne samo promijenio izgled pojedinih likova nego u izradi kopije uopće nije pratio originalni Manesov stil, a navodno je cijelo vrijeme odbijao bilo kakve kritike koje su bile izrečene na njegov rad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:04