EUOBSERVER

‘Slike su zastrašujuće, a EU šutke promatra mučne scene na hrvatskoj granici‘

‘To nisu izolirani slučajevi. Sam njihov broj i konzistentnost optužbi ukazuju na sustavnu politiku hrvatskih vlasti‘, ističe se
 Ilustracija/Robert Fajt/Cropix

Oni koji rade s izbjeglicama i migrantima u Bosni i Hercegovini, u blizini hrvatske granice, navikli su na šokantne scene. Ljude se često silom tjera natrag preko granice, tuče ih se, skida, pale im se dokumenti ili se na njih huška pse. Ali muškarci koji se vraćaju s iscrtanim narančastim križevima na glavama ili brutalno pretučeni i razmazani hranom novi su mučni dokaz koliko je to otišlo daleko, piše EUobserver.

Incidente, koje su prve dokumentirale mjesne nevladine organizacije i Amnesty International, a nedavno se o njima pisalo i u The Guardianu te na EUobserveru, potvrdile su razne međunarodne humanitarne organizacije koje pomažu izbjeglicama i migrantima u kampovima u Unsko-sanskom kantonu kod hrvatske granice, navodi neovisni portal koji pokriva EU.

- Slike su zastrašujuće, a još više izostanak reakcije EU-a - ocjenjuje EUobserver, ističući da je na granici nekažnjivost postala pravilo i da se izvješća o nasilju hrvatske policije i dalje ne provjeravaju.

Ponižavanje ljudi koji traže sigurnost u Europi iscrtavanjem križeva na njihovim glavama zadnji je primjer u dugom nizu incidenata i simptom šireg trenda nasilnog odvraćanja i drugih ozbiljnih kršenja ljudskih prava koja se događaju na vanjskim granicama EU-a, koje je primijećeno i u Bugarskoj, Mađarskoj te Grčkoj.

Propust institucija EU-a da zatraže objašnjenja od pojedinih država članica zbog njihova nezakonita ponašanja omogućilo je da se takve prakse razmašu i potaknulo je daljnje okrutne taktike odvraćanja u nekim zemljama.

Unatoč mjerama izolacije širom Europe zbog pandemije covida-19, odvraćanja izbjeglica i migranta iz Hrvatske u BiH nastavila su se početkom 2020. Samo u travnju nevladine organizacije zabilježile su više od 1600 incidenata odvraćanja migranata, navodi EUobserver.

- Napadaju se muškarci, žene, tinejdžeri i cijele obitelji, fizički ih se zlostavlja, proizvoljno pritvara i uništava im se imovina. Izbjeglice i migranti kontinuirano svjedoče da su im policajci skidali odjeću i cipele i prisiljavali ih da pješače kilometrima po lošem vremenu natrag do granice s BiH - navodi portal.

- To nisu izolirani slučajevi. Sam njihov broj i konzistentnost optužbi ukazuju na sustavnu i namjernu politiku hrvatskih vlasti - ističe se.

Hrvatske vlasti poslovično negiraju incidente

Istodobno, širom regije zabilježeni su slučajevi govora mržnje i netolerancije prema izbjeglicama i migrantima, uključujući pokušaje da ih se prikaže kao glavne prijenosnike koronavirusa i prijetnju javnom zdravlju.

Šengenski zakonik, koji definira pravila o kontroli granica EU-a, eksplicitno kaže da kontrolu granica treba provoditi uz puno poštivanje ljudskog dostojanstva. No zaglušujuća je tišina Europske komisije u vezi zabrinjavajućih događaja na hrvatskim granicama, upozorava EUobserver.

- Nema javne osude, ni poziva hrvatskoj vladi da istraži dokaze kako treba, kao ni ozbiljnog pokušaja da se uključi u neovisni monitoring - ističe, dodajući da su opetovani pozivi Europskog parlamenta da se istraži te loša postupanja naišli na mlak odgovor i neodlučno ukazivanje na poteškoće u provjeravanju optužbi te poslovično negiranje hrvatskih vlasti da čine bilo što protupropisno.

- Gdje EU podvlači crtu ako se takva raširena loša postupanja mogu nekažnjeno nastaviti - pita se EUobserver i dodaje da bi vjerodostojna izvješća o stotinama incidenata koji dokumentiraju nezakonita postupanja i nasilje na vanjskim granicama EU-a trebala dovesti do učinkovitog neovisnog monitoringa, transparentnih istraga i odgovornosti za očita kršenja zakona EU-a.

- Ako je Europska komisija ozbiljno predana svojim temeljnim vrijednostima, vrijeme je da se riječi pretvori u djela i odlučno osudi nezakonita vraćanja i nasilje na europskim vanjskim granicama te zatraži da počinitelji tih nezakonitih djela odgovaraju - zaključuje EUobserver.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:06