LESLIE VAN HOUTEN

Sljedbenica zloglasnog Charlesa Mansona nakon 53 godine uvjetno puštena iz zatvora

U zatvoru je završila na temelju presuda povezanih sa sedam ubojstava u uzastopnim noćima u kolovozu 1969.

Leslie Van Houten

 Damian Dovarganes/Afp

Leslie Van Houten, nekoć članica "obitelji Manson", sljedbe Charlesa Mansona koja je u kolovozu 1969. u Los Angelesu počinila više ubojstava, puštena je u utorak iz zatvora na uvjetnu slobodu nakon 53 godine, rekla je njezina odvjetnica.

Van Houten (73) je služila doživotnu kaznu, a puštanje na slobodu bilo je očekivano nakon što je guverner Kalifornije Gavin Newsom u petak najavio da će odustati od pokušaja odbijanja pomilovanja, piše Reuters.

U svibnju je žalbeni sud u Kaliforniji poništio Newsomovu odluku i utvrdio da Van Houten ima pravo na uvjetni otpust. Guverner je mogao podnijeti zahtjev kalifornijskom Vrhovnom sudu za reviziju slučaja, no od toga je ipak odustao, ocjenjujući da "napori za daljnje žalbe vjerojatno neće uspjeti".

Van Houten je prva iz "obitelji Manson" koja je dobila uvjetni otpust, a u zatvoru je završila na temelju presuda povezanih sa sedam ubojstava u uzastopnim noćima u kolovozu 1969.

Van Houten je u utorak napustila zatvor u gradu Corona u južnoj Kaliforniji i preselila se u kuću na tajnoj lokaciji gdje će ostati godinu dana, izvijestila je njezina odvjetnica Nancy Tetreault.

"Bila je uzorna zatvorenica od dana kad je ušla u zatvor. Bila je uključena u terapiju 40 godina. Ona je jednostavno druga osoba", rekla je Tetreault.

Van Houten je imala 19 godina kada su počinjena ubojstva, što ju je činilo najmlađom od Mansonovih poklonica.

image

Leslie Van Houten

Damian Dovarganes/Afp

Odbor za uvjetni otpust preporučio je prijevremeno puštanje Van Houten pet puta od 2016., no tri puta ju je odbio Newsom, a dva puta njegov prethodnik na mjestu kalifornijskog guvernera.

Charles Manson je umro u zatvoru 2017. u 83. godini života, postavši jedan od najozloglašenijih zločinaca 20. stoljeća. Usmjerio je svoje uglavnom mlade i ženske sljedbenice da ubiju sedam ljudi, uključujući glumicu Sharon Tate, u kolovozu 1969., što je, kako su tužitelji rekli, bilo dio plana za poticanje rasnog rata, podsjeća Reuters.

Van Houten je osuđena jer je 10. kolovoza 1969. na smrt izbola vlasnika trgovina Lena LaBianca i njegovu suprugu Rosemary u njihovoj kući u Los Angelesu.

Prethodne noći, članovi Mansonovog kulta provalili su u kuću na brdu u Los Angelesu koju je Tate dijelila sa svojim suprugom, redateljem Romanom Polanskim, koji je u to vrijeme bio u Europi.

Tate je bila 26-godišnjakinja u osmom mjesecu trudnoće, a ubijena je zajedno s četvero prijatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:12