HITNO UVELI MJERE

'SLJEDEĆA DVA TJEDNA SU KLJUČNA!' Koronavirus se 'vraća' u državu koju su mnogi isticali kao odličan primjer borbe protiv epidemije

 
 AFP

Južna Koreja je zabilježila 79 novih slučajeva infekcije koronavirusom, što je najveći broj novozaraženih u jednom danu u gotovo dva mjeseca.

Država u istočnoj Aziji koju su mnogi od početka ove pandemije izdvajali kao primjer dobre prakse u borbi s Covidom-19 nikad nije uvela lockdown i vrlo rano je krenula s masovnim testiranjima i traženjima kontakata. Zbog toga je uspjela epidemiju brzo staviti pod kontrolu i krenuti s popuštanjem nekih epidemioloških mjera.

No, kako su zabilježili najveći broj novozaraženih od 5. travnja, postoji opasnost od novog vala. Od 79 novih slučajeva, njih 67 je iz gusto naseljenog gradskog područja Seoula, gdje živi polovica ukupnog stanovništva.

Korejski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC) je objavio da je najmanje 82 novih slučaja ovog tjedna povezano s jednim mjestom. Radi se o skladištu e-trgovine kompanije Coupang, koja se nalazi u blizini Seoula. Kako prenosi Reuters, radnici su se zarazili zato što im firma nije osigurala adekvatnu zaštitu u obliku maski i dezinfekcijskih sredstava te su mnogi od njih morali dolaziti na posao iako su pokazivali simptome bolesti. Ukupno 4100 radnika, od toga 603 dostavljača, nije se pridržavalo mjera socijalnog distanciranja niti su nosili maske.

Glasnogovornik prozvane kompanije Coupang rekao je da su svi njihovi radnici nosili rukavice i maske i dnevno im se mjerila temperatura, a prostorije su svakodnevno dezinficirali.

Zbog novih slučajeva zaraze treći dan zaredom u Južnoj Koreji vlasti su odlučile u određenim dijelovima Seoula vratiti strože mjere socijalnog distanciranja, zatvorili su javna mjesta poput muzeja, a od poslodavaca zahtijevaju uvođenje fleksibilnog radnog vremena.

U srijedu se u škole trebalo vratilo oko dva milijuna učenika, ali je ministarstvo obrazovanja izjavilo da će ponovno otvaranje škola biti odgođeno zbog straha od novog širenja zaraze.

Prema novim mjerama, javne ustanove, uključujući muzeje, kazališta i višenamjenske dvorane u Seulu i njegovom širem području ponovo će se zatvoriti do 14. lipnja, rekao je ministar Park Neung Hoo.

- Sljedeća dva tjedna su kritična - istaknuo je i pozvao ljude da izbjegavaju okupljanja koliko god je to moguće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:11