GOMILANJE SNAGA

‘Sljedeće mete jakih ruskih napada bit će ukrajinski Kramatorsk i Kostjantinivka‘

Ukrajinci očekuju veliku ofenzivu, ruske postrojbe nastavljaju udare na Harkiv, Doneck i Zaporižju
 Epn/newscom/Newscom/Profimedia

Je li Mariupolj pao? Ruske snage tvrde da jest, dok je gradonačelnik strateški važnoga grada na Azovskom moru poručio da će grad ostati ukrajinski.

Gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko u četvrtak ujutro je rekao da se i dalje bore, te da će grad ostati ukrajinski. Za ruske tvrdnje o osvajanju gradske luke i predaji više od tisuću ukrajinskih boraca kaže da su lažne.

Tijekom noći Rusi su nastavili bombardirati Harkiv, Doneck i Zaporižju, objavila je u četvrtak ujutro ukrajinska vojska. Ukrajinci očekuju veliku rusku ofanzivu na istoku. Britanska vojna obavještajna služba objavila je da će sljedeće mete jakih ruskih napada vjerojatno biti ukrajinski gradovi Kramatorsk i Kostjantinivka. Široko rasprostranjeni raketni i topnički udari i koncentracija snaga pokazuju povratak tradicionalnoj ruskoj vojnoj doktrini, ustvrdilo je britansko ministarstvo obrane. No zbog ustrajnosti branitelja Mariupolja, Rusi su prisiljeni tamo držati velike snage.

Prijevoz oružja

Ruska vojska objavila je da su tijekom noći gađali aerodrom u Dnjipru na istoku Ukrajine, uništivši borbeni zrakoplov MiG-29, helikopter Mil Mi-8 i borbeni dron Bayraktar. Gađali su i dva skladišta oružja na području Odese i Donecka. Prema ruskom ministarstvu obrane, u Mariupolju se predalo 1160 ukrajinskih vojnika. Ukrajina to demantira.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič objavio je da su potopili raketnu krstaricu "Moskvu", glavni brod ruske crnomorske flote. Rusi to negiraju, kažu da je brod teško oštećen, a posada evakuirana nakon što je požar izazvao eksploziju streljiva. Guverner Odese Maksim Marčenko tvrdi da je ukrajinska vojska pogodila ruski brod s dvije protubrodske krstareće rakete Neptun. Prošlog mjeseca Ukrajina je priopćila da je uništila veliki desantni brod Orsk u Azovskom moru. Ruski brodovi ključni su za podršku kopnenim operacijama za zauzimanje lučkog grada Mariupolja.

Ruske agencije objavile su da je Moskva bila opremljena sa 16 krstarećih projektila Vulkan s dometom od najmanje 700 km.

SAD su objavile u srijedu da će Ukrajini poslati vojnu opremu u vrijednosti od 800 milijuna dolara. Rusija je zaprijetila da će vozila SAD-a i NATO-a koja budu prevozila oružje kroz Ukrajinu tretirati kao legitimne vojne mete, kako je to rekao zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov za TASS.

Nakon vijesti da Finska i Švedska razmatraju ulazak u NATO i reakcija Dmitrija Medvedeva da će onda Rusija rasporediti nuklearno oružje u susjedstvu, jučer je Moskva stala na loptu. Ruski predsjednik Vladimir Putin razmatra sigurnosne mjere u slučaju ulaska Švedske ili Finske u NATO, rekao je glasnogovornik Dmitrij Peskov. Ministarstvo još treba vremena za to, to će se dogoditi čim Ministarstvo obrane Putinu dostavi prijedloge kako ojačati sigurnost Rusije u takvom slučaju, kaže Peskov.

Finska s Rusijom dijeli granicu od 1300 kilometara. O tome hoće li se pridružiti NATO-u, Finska će odlučiti u sljedećih nekoliko tjedana, najavila je u srijedu premijerka Sanna Marin. Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti, komentirao je da će u slučaju ulaska Švedske i Finske NATO-u, Rusija morati ojačati svoje kopnene, pomorske i zračne snage na Baltičkom moru.

"Ne može se više govoriti o bilo kakvom statusu Baltika bez nuklearnog oružja - ravnoteža se mora ponovno uspostaviti", poručio je Medvedev. No Rusija odranije ima nuklearno oružje u Kalinjingradu.

Rusija i Ukrajina nastavile su se međusobno optuživati za ratne zločine. Misija OESS-a izradila je prvo izvješće stručnjaka, koji su među ostalim prikupili dokaze o ruskom gađanju civila, napadima na medicinske ustanove, silovanjima, pogubljenjima, pljački i prisilnoj deportaciji civila u Rusiju, objavio je američki veleposlanik pri OESS-u Michael Carpenter.

Mjesto zločina

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je Rusiju optužio za genocid, rekavši da ruske snage žele uništiti Ukrajinu i njezino civilno stanovništvo. "Mislim da ćemo kad prikupimo sve dokaze doći do istog zaključka kao i predsjednik, jer to što se događa na terenu nije nesretan slučaj", stala je uz Bidena američka državna podtajnica Victoria Nuland. Ponovila je predsjednikove riječi: "Rusija i njezine snage svjesno su odlučili uništiti Ukrajinu i njezino civilno stanovništvo", rekla je za CNN.

Predsjednik je govorio o dojmu koji je stekao gledajući strašne snimke iz Mariupolja, Buče i Harkiva, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price. Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda, Britanac Karim Khan, nije upotrijebio riječ genocid. Ukrajina je postala istinsko mjesto zločina, poručio je tužitelj iz Buče.

Rekao je da je došao u grad poznat po masakru jer "imaju dobrog razloga misliti da su počinjeni zločini za koje je nadležan ICC". Tim forenzičara priprema se raditi kako bismo doista mogli odvojiti istinu od izmišljotine, rekao je tužitelj Khan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:57