PANIKA U MOSKVI

Slom Putinovog ponosa: ‘Psihološki su slomljeni, a njihov veliki plan sada je definitivno propao!‘

Zapadni dužnosnici tvrde da je Crnomorska flota svedena na obalnu flotilu koja se mora ponašati puno opreznije nego prije

Eksplozije na Krimu

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/Willwest News/Profimedia

Zapadni dužnosnici tvrde da su ukrajinski napadi na ruske položaje na poluotoku Krimu psihološki i operativno utječu na ruske snage, piše BBC.

Eksplozije u zračnoj bazi Saki koji su se dogodilo 9. kolovoza i drugi napadi izvan funkcije su stavili više od pola borbenih aviona Crnomorske flote Ruske ratne mornarice.

Crnomorska flota ima bogatu povijest, međutim za sada se tijekom rata u Ukrajini koji je u subotu ušao u svoj 178. dan baš i nije proslavila.

Ukrajina je predvodnicu flote, raketnu krstaricu Moskvu, potopila u travnju. Moskva i njezina posada od 510 članova predvodili su pomorske napade na Ukrajinu i njezino je potapanje bila velika simbolička ili vojna pobjeda za Kijev.

Rusi su tada rekli da je municija koja se nalazila na brodu neočekivano i neobjašnjivo eksplodirala te da je Moskva potonula dok ga ju je tegljač vukao prema obližnjoj luci kako bi se tamo sanirala šteta koju je prouzročila eksplozija.

Crnomorska je flota novi poraz doživjela u lipnju, kada su Ukrajinci bombardirali ruske vojnike stacionirane na Zmijskom otoku, omanjem otoku u Crnom moru koji se nalazi nedaleko od ukrajinske luke Odese, a koji su Rusi zauzeli prvog dana rata.

Ukrajinski su vojnici tijekom posljednjih nekoliko tjedana više puta napali luke na Krimu u kojima su se nalazili brodovi i vojnici Crnomorske flote.

Najmanje osam borbenih zrakoplova uništeno je u spomenutom napadu na bazu Saki.

Turisti koji su ljetovali na Krimu poluotok su napustili čim su vidjeli kako gusti dim suklja iz baze. Krim je rat dotad u većoj mjeri bio zaobišao. BBC piše da su ceste koje vode prema gradu Kerču na istoku poluotoka u danima nakon napada bile pune automobila.

Ukrajina je i prije i poslije napada na Saki bila udarila na Krim koji je Rusija aneksirala 2014. godine.

Rusi su u srpnju rekli da ukrajinski dronovi grad Sevastopolj napali u trenutku kada se tamo odvijalo slavlje u čast Mornarice te da je ono zbog napada prekinuto. U skladištu municije na otoku eksplozije su se mogle čuti u utorak, 16. kolovoza.

Anton Gerašenko, savjetnik ukrajinskog ministra vanjskih poslova, obavio je u subotu na Twitteru da je lokalno stanovništvo prijavilo da je čulo eksplozije u blizini sjedišta Crnomorske flote na Krimu.

Zapadni su dužnosnici medijima rekli da su eksplozije na Krimu koje su vidjele tisuće ruskih turista imale veliki psihološki utjecaj na Moskvu. Prethodno se smatralo da Ukrajina ne može napasti Krim. Zapadni dužnosnici koji su željeli ostati anonimni rekli su da je Crnomorska flota svedena na obalnu flotilu koja se mora ponašati puno opreznije nego prije. Dodali su da je malo vjerojatno da će Rusija unutar nekog kraćeg roka napasti Odesu.

Ruski su državni mediji u srijedu izvijestili da je donedavni zapovjednik Crnomorske flote Igor Osipov smijenjen te da je na njegovo mjesto došao Viktor Sokolov. Sokolov je nedavno rekao da će flota kasnije ove godine dobiti 12 novih plovila te nove letjelice i kopnena vozila.

Ruska državna novinska agencija TASS napisala je da je Sokolov ustvrdio da je Flota do sada u ratu u Ukrajini izvršila sve zadatke koje je dobila.

Međutim, britanski su dužnosnici u srijedu rekli da činjenica da Ruska ratna mornarica ne može zagospodariti cijelim Crnim morem remeti daljnje planove Kremlja. Dužnosnici su rekli da je Crnomorska flota zauzela izrazito obrambenu poziciju te da se uglavnom držala obale Krima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 17:48