CIJENA RATA

SLOM TURIZMA U TURSKOJ Nakon niza terorističkih napada gostiju više gotovo i nema, otkazuju rezervacije, slijedi navala na Jadran?

 cc

Turska je u veljači zabilježila 10 posto manje stranih gostiju nego u istom mjesecu prošle godine, pokazali su u utorak službeni podaci, svjedočeći o šteti koju turizam trpi zbog krize u odnosima s Rusijom i zbog bojazni vezanih uz sigurnost.

U veljači je broj dolazaka stranih gostiju u Tursku smanjen za 10,32 posto u usporedbi s istim razdobljem godinu dana ranije, pokazala je najnovija mjesečna statistika turskog ministarstva kulture i turizma.

S Rusijom je bilanca vrlo loša, s obzirom na pad dolazaka ruskih gostiju za više od 51,5 posto, uslijed značajno pogoršanih odnosa između dviju zemalja nakon turskog rušenja ruskog zrakoplova u studenome lani.

Najviše je gostiju zabilježeno iz Gruzije, što je povezano s prekograničnim šopingom, nakon čega slijede Nijemci i Iranci, pokazuju najnovije statistike.

Turizam iz Irana među rijetkim je sektorima koji su pokazali uzlet, iskazan u gotovo 17-postotnom skoku dolazaka iranskih gostiju u Tursku.

Podaci su prikupljeni prije najnovijih napada u Turskoj u ožujku, u kojima je u Ankari smrtno stradalo 38 ljudi, zbog eksplozije auta bombe za koju su odgovornost preuzeli kurdski militanti, dok su u Istanbulu ubijena tri Izraelaca i jedan Iranac. Za napad su okrivljeni džihadisti organizacije Islamska država (IS).

Izrael je u ponedjeljak savjetovao svoje građane da napuste Tursku, navodeći kao razlog potencijalne napade.

Strani gosti već su uzdrmani napadima u siječnju u turističkom području Sultanahmet u kojima je stradalo desetak njemačkih gostiju a odgovornost je također pripisana IS-u.

Turizam je ključna grana turskog gospodarstva pa tamošnja vlada ulaže velike napore kako bi ograničila potencijalne gubitke pred ključnu ljetnu sezonu.

Prema službenim podacima, strani turistički dolasci lani su Turskoj donijeli prihode od 31,5 milijardi dolara.

Turski premijer Ahmet Davutoglu prošlog je mjeseca objavio višemilijunski dolarski paket pomoći posrnuloj turističkoj industriji, usmjeren posrnulim tvrtkama i restrukturiranju duga.

Iako konkretnih najava zasad nema, za očekivati je da će barem dio gostiju koji su odlučili zaobići Tursku ovogodišnji ljetni odmor provesti na hrvatskom Jadranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:16