VELIKA GLAD

Slonovi u Zimbabveu umiru od suše i gladi

 REUTERS

Najmanje 55 slonova umrlo je od rujna u rezervatu na zapadu Zimbabvea od gladi izazvane velikom sušom, objavila je u ponedjeljak agencija za zaštitu divljih životinja.

Glasnogovornik tvrtke "Zimparks" Tinashe Farawo rekao je da su životinje uginule blizu pojila u Nacionalnom parku Hwange, što je znak da su prešle daleki put da bi došle do vode.

Istraga je pokazala da je najmanje 55 slonova umrlo od manjka vode i hrane u parku, u kojem živi najveća populacija slonova od gotovo 50.000 primjeraka.

"Situacija je teška. Životinje umiru od gladi i to je velik problem", rekao je Farawo.

Slonovi su jako uništili vegetaciju u parku, a napadaju i obližnja sela ulazeći sve češće u sukobe s ljudima.

Više od 200 ljudi poginulo je zadnjih pet godina u napadima slonova, po podacima "Zimparksa".

Agencija je htjela izbušiti nova pojila u parku jer su neka presušila, ali za to nije imala novca, rekao je glasnogovornik. Agencija ne dobiva novac od vlade.

Zimbabve je prije znao prodavati mladunčad slonova Kini jer je trebao novac za rezervat u Hwangeu, čija je populacija slonova tri puta veća od kapaciteta koji park može podnijeti.

Zimbabve je 2016. ponudio divlje životinje na prodaju kako bi ih se spasilo od velike suše.

Zimbabve nije uspio izboriti ukidanje zabrane prodaje slonovače na sastanku u kolovozu, u čemu je imao potporu Bocvane, Namibije i Južnoafričke Republike.

Zimbabve ima zalihu slonovače vrijednu 300 milijuna dolara što bi mogao iskoristiti za zaštitu divljih životinja.

Velika suša uzrokovana El Ninom smanjila je urod kukuruza za više od polovice zbog čega trećina stanovnika zemlje također treba pomoć u hrani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 19:12