UPOZORAVALI IH

Slovaci o teroristu: ‘Pa prije par mjeseci smo Austrijancima rekli što je pokušao kupiti kod nas‘

Oružje koje je upotrijebljeno u napadu u Beču, pištolj i jurišna puška, nisu iz Slovačke, izvijestila je bratislavska policija
Kujtim Fejzulai
 INSTAGRAM

Slovačka je posljednjih mjeseci upozorila austrijske vlasti na napadača iz Beča koji je pokušao kupiti streljivo u toj zemlji, objavila je u srijedu slovačka policija.

Kujtim Fejzulai (20) ubio je u napadu u Beču četiri osobe i ranio njih više od 20, u pucnjavi u samom središtu grada, prije nego što ga je austrijska policija ubila zaustavivši ga u smrtonosnom pohodu.

- Slovačka policija ovog je ljeta bila obaviještena da sumnjive osobe iz Austrije pokušavaju kupiti streljivo u Slovačkoj. Ipak, oni nisu uspjeli obaviti kupnju - objavila je uprava slovačke policije iz Bratislave na Facebooku.

Također navodi da je izvješće o tome odmah proslijeđeno austrijskoj policiji.

Oružje koje je upotrijebljeno u napadu u Beču, pištolj i jurišna puška, nisu iz Slovačke, dodaje se u objavi bratislavske policije.

Fejzulai je prošle godine bio osuđen na 22 mjeseca zatvora nakon što se pokušao pridružiti ekstremistima Islamske države u borbama u Siriji. Uvjetno je pušten u prosincu na temelju toga što je sudjelovao u programu deradikalizacije.

Beč se nalazi manje od sat vremena vožnje od slovačke granice i prijestolnice Bratislave.

Oružje koje je registrirano u Slovačkoj u više je navrata pronađeno na poprištima terorističkih napada i drugih kaznenih djela počinjenih u Europi, unatoč tome što je Slovačka 2015. postrožila zakone kako bi spriječila ilegalnu prodaju oružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 01:54