ZAOKRET

SLOVACI ODLUČILI POBJEĆI OD POLJAKA I MAĐARA Deklaraciju o politici za EU potpisao cijeli državni vrh

 
Andrej Danko, Andrej Kiska i Robert Fico (s lijeva na desno)
 HNONLINE.SK

Nakon nedavnih izbora u Austriji i Češkoj srednja i istočna Europa se ponovno uzburkala.

Antibruxelleske tendencije su u porastu, povezane s imigrantskom krizom i vrijednosnim sustavom na kojima se temelji EU koji za dobar dio tog dijela Europe još uvijek nije prihvatljiv. U Austriji, a pogotovo u Češkoj na izborima su većinu glasova odnijele stranke koje su otvoreno antiunijske i antimigrantske.

Dijeli ih Rusija

Već od ranije na tim su pozicijama Poljska i Mađarska, s jednom suštinskom razlikom - Poljska je jedna od predvodnica antiruske europske koalicije, dok je Viktor Orbán jedan od vodećih veznih Putinovih bruxelleskih igrača, što cijelu srednju i istočnu europsku scenu čini još shizofrenijom.

Naime, premijer Orbán je na obilježavanju 61 godišnjice “mađarske revolucije” (antikomunističkog ustanka koji je 1956. godine ugušen u krvi sovjetskim tenkovima) pozvao Poljsku, Rumunjsku, Češku, Slovačku i naravno Mađarsku da se ujedine te od srednje i istočne Europe naprave “zonu bez migranata” te da ne slijede, kako bi mi rekli, Uniju kao guske u magli, odnosno da Istočnoeuropljanin ne bude “homo brusselicus”.

- Europa mora biti građanska, sigurna, poštena, kršćanska i slobodna - ponavlja Orbán i dodaje da je treba “vratiti u stanje u kojem je bila prije nego što su je pretvorili u multikulturalnu”.

Brz obrat

No da je srednja Europa u gibanju pokazuje i reakcija u Bratislavi na promjene u Pragu. Slovaci su odmah okrenuli ploču. Iako se slovački premijer Robert Fico također smatrao određenim euroskeptikom i protivnikom “kvota”, kazao je kako je ponosan da je nakon čeških izbora Slovačka postala “proeuropski otok u regiji”.

U vezi s tim, predsjednik Andrej Kiska te šef parlamenta Andrej Danko potpisali su proeuropsku deklaraciju. Tako je Slovačka na “češkim izborima” izvela neočekivani obrat i okrenula leđa protueuropskim tendencijama susjeda.

Razjedinjena 'Nova Europa'

Protiv EU

Poljska: U stalnom sukobu oko pitanje vladine kontrole nad pravosuđem te medijima. Varšava se snažno protivi migrantima.

Mađarska: Vlada je u izravnom sporu s Bruxellesom oko pitanja prava manjina, slobode govora, odnosa prema investitorima i jasno, primanju migranta.

Nejasno

Češka: Na izborima je pobijedio Andrej Babiš koji je protivnik eura, a o njegovoj politici najbolje govori čestitika radikalno desne Alternative za Njemačku: Češka se priključila zemljama koje se brane od Bruxellesa.

Za EU

Slovačka: Jedina od članica Višegradske skupine koja je članica Eurozone.

Slovenija: Premijer Miro Cerar je opetovano, nakon Junckerovog Macronovog govora, kako Slovenija želi biti dijelom glavne europske matice.

Austrija: Iako ima sumnji zbog očekivane vlade desne koalicije, politički su lideri jasno dali do znanja ih interesira daljnje jačanje EU u suglasju naroda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. siječanj 2022 03:48