REPORT GOJKA DRLJAČE

Slovačka i uz rigorozne mjere pretekla Hrvatsku po broju mrtvih od covida na milijun stanovnika

Tamošnje bolnice ne suočavaju se samo s premalim brojem jedinica intenzivne skrbi, nego i s vrlo velikim udjelom zaraženog osoblja
 Ilustracija/Michal Cizek/AFP

Epidemiološki slučaj Slovačke postaje sve intrigantniji. Iako su među europskim zemljama imali jednu od najagresivnijih epidemioloških politika, u prvom tjednu ožujka zabilježili su najveći broj smrti na milijun stanovnika u svijetu.

Slovačka se, podsjetimo, početkom drugog vala pandemije pokazala vrlo odlučnom kad je testirala praktično cijelu populaciju, postavila je i druge vrlo stroge mjere, na vrlo sličnu razinu kao i Slovenija i Austrija, zemlje koje provode vrlo dugi i strogi lockdown. Ispod je grafikon Oxfordove strogosti mjera od rujna, iz kojeg je vidljivo da je Slovačka imala kontinuitet puno strožih mjera u odnosu na Hrvatsku.

image
covid-19 grafikon

Slovački bolnički sustav trenutačno se nalazi pod visokim opterećenjem. Tamošnje bolnice specijalizirane za COVID-19 pacijente ne suočavaju se samo s premalim brojem jedinica intenzivne skrbi, nego i s vrlo velikim udjelom zaraženog bolničkog osoblja.

U Galanta bolnici u zapadnoj Slovačkoj od 650 zaposlenih čak ih je stotinu trenutačno na bolovanju zbog covida. Radi se o novoj bolnici izgrađenoj EU sredstvima, imaju odgovarajuću opremu, liječnici i sestre nose zaštitnu opremu, pa ipak 60 posto hospitaliziranih umire u bolničkim krevetima.

Ispod je grafikon koji pokazuje dramatičnu trenutačnu razliku u dnevnom broju smrti prema sedmodnevnom pomičnom prosjeku kad usporedimo Slovačku sa Slovenijom, Austrijom i Hrvatskom. Slovačka trenutačno prema zadnjem podatku broji 16,93 mrtvih na milijun, a Hrvatska 2,23 smrti. Hrvatska jedina od zemalja na grafikonu ima relativno liberalne epidemiološke mjere.

image
covid-19 grafikon

Rast broja smrti unazad mjesec dana u Slovačkoj bio je toliko brz da je po kumulativnom broju smrti pretekla Hrvatsku. Slovačka sad bilježi 1417 mrtvih na milijun stanovnika, a Hrvatska se drži na 1360 mrtvih. Slovenija je s 1870 mrtvih na milijun stanovnika prošla katastrofalno, dok se također jako stroga Austrija drži dobro sa samo 965 mrtvih na milijun. Pogledajte grafikon ispod koji otkriva kumulativni broj smrti.

image
covid-19 grafikon

S obzirom da je Austrija značajno ubrzala cijepljenje u odnosu na Hrvatsku, Slovačku i Sloveniju, mogla bi ostati epidemiološki uspješna zemlja. Međutim, s obzirom na lošu situaciju u Sloveniji, jasno je kako strogi lockdown nije jamstvo sigurnosti.

Treba primijetiti kako je prema sedmodnevnom pomičnom prosjeku broja slučajeva na milijun stanovnika još od sredine siječnja Hrvatska ta koja je epidemiološki gledano uvjerljivo najuspješnija zemlja, ako se usporedi sa Slovačkom, Slovenijom i Austrijom.

Prema zadnjem dostupnom podatku, Hrvatska bilježi 121 slučaj na milijun stanovnika, dok je rigorozna Slovačka na više od 400 slučajeva na milijun.

image
covid-19 grafikon
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:44