ODLUKA USTAVNOG SUDA

Slovačka ipak ide na 'antigay' referendum

Udruga 'Savez za obitelj' prikupila je uz potporu Katoličke crkve 400.000 potpisa za raspisivanje referenduma protiv jednakih bračnih prava za homoseksualce
 AFP

BRATISLAVA - Unatoč kritikama međunarodnih organizacija za ljudska prava, Slovačka će nastaviti s pripremama za održavanje referenduma protiv jednakih bračnih prava za homoseksualce, potvrdio je u četvrtak predsjednik države Andrej Kiska.

Udruga nazvana Savez za obitelj (AZR) prikupila je uz potporu Katoličke Crkve 400.000 potpisa za raspisivanje referenduma. Inicijatori žele izbjeći usvajanje europskog standarda da ljudi u istospolnim partnerstvima imaju ista prava kao i oni u heteroseksualnim brakovima.

Kiska je zatražio mišljenje ustavnog suda o tome krši li takav referendum slovački ustav i dobio negativan odgovor. Kiska je rekao da i dalje ima sumnje oko referenduma, ali da poštuje odluku suda.

U lipnju je vladajuća većina lijevog centra na poticaj tamošnje desnice usvojila ustavni amandman kojim se brak definira kao jedinstvena zajednica muškarca i žene.

Protiv seksualnog obrazovanja

AZR i dalje želi održavanje referenduma jer smatra da taj amandman nije dovoljan i želi plebiscitarnu podršku. Očekuje se da će na referendumu biti i postavljeno pitanje može li istospolnim parovima biti dopušteno posvajanje djece i smiju li djeca izostati sa školskih satova o seksualnom obrazovanju ako njihovi roditelji tako zatraže.

Referendum će biti 7. veljače.

Od slovačke neovisnosti održano je sedam referenduma, ali samo je jedan, onaj o ulasku u EU, imao potreban 50-postotni odaziv da bi bio validan. Zato slovačka pučka pravobraniteljica Jana Dubovcova kaže da će "odaziv pokazati je li ova tema jednako važna građanima kao i organizatorima".

U Slovačkoj nije legalan nijedan oblik građanske zajednice istospolnih parova, ali anketa 2012. pokazala da 47 posto Slovaka podržava građansko partnerstvo istospolnih parova, a 38 posto se tome protivi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 02:35