SKLOPILI PAKT

Slovačka odobrila obrambeni sporazum s SAD-om unatoč ukrajinskoj krizi: ‘To je prilika za modernizaciju‘

‘Naši saveznici jamče naš suverenitet. Savezi su upravo to‘ - rekao je ministar obrane Jaroslav Nad

Jaroslav Nad

 Ken Cedeno/AFP

Slovački zastupnici tijesno su podržali sporazum o obrani sa Sjedinjenim Državama u srijedu, čime je Slovačka postala posljednja članica NATO-a na istočnoj granici saveza koja je sklopila takav pakt, unatoč snažnom protivljenju u parlamentu potaknutom krizom u Ukrajini.

Sporazum omogućuje američkim snagama korištenje dvije zračne luke u Slovačkoj, koja dijeli kratku planinsku granicu s Ukrajinom.

Zapadne zemlje optužuju Rusiju da planira invaziju na Ukrajinu, što Moskva poriče. Ostale članice NATO-a u istočnoj Europi snažno su podržale odluku SAD-a da ojača snage u regiji.

No ta potpora izostaje u Slovačkoj. Istraživanje javnog mnijenja u siječnju pokazalo je da 44,1 posto Slovaka vjeruje da su NATO i Sjedinjene Države odgovorni za napetost između Rusije i Ukrajine, dok njih 34,7 posto krivi Rusiju.

Slovačka vlada objavila je da je sporazum o obrambenoj suradnji u skladu s ugovorima koje je potpisalo još 23 partnera iz NATO-a, uključujući sve one na istočnom krilu saveza.

"Sporazum nam je prilika da moderniziramo, zajedno sa SAD-om, našu obrambenu infrastrukturu", rekao je prije glasanja ministar obrane Jaroslav Nad.

"Naši saveznici jamče naš suverenitet. Savezi su upravo to."

Sporazum je podržalo 79 zastupnika, od potrebnih 76 u parlamentu sa 150 mjesta. Predsjednica Zuzana Čaputova kasnije je ratificirala sporazum.

Usred burne rasprave, provladini zastupnici su u jednom trenutku razvili ukrajinsku zastavu ispred slovačke. Oporbeni zastupnik ju je uzeo, a muškarcu koji ju je držao strgnuo zaštitnu masku s lica.

Pakt dopušta američkoj vojsci da koristi objekte u dvije slovačke zračne luke Sliac i Malacky u idućih 10 godina, uključujući skladištenje opreme. Razmještaj vojnika i dalje će morati odobriti parlament. Slovačka će dobiti i 100 milijuna dolara za modernizaciju.

Vođa oporbe Robert Fico, čija je stranka bila u vladi kada se o sporazumu počelo pregovarati, opisao je sporazum "izdajničkim, prljavim, lošim" i rekao da oni koji ga podržavaju žele da Slovačka bude "pokrajina" SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:54