POLITIČKA KRIZA

Slovačka predsjednica raspustila vladu, prijevremeni izbori očekuju se najkasnije do kraja siječnja

Zuzana Čaputova zatražila je od premijera i njegovog kabineta da ostanu na funkciji tehničke vlade dok se ne formira nova

Zuzana Čaputova

 Danil Shamkin/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Slovačka predsjednica Zuzana Čaputova raspustila je u petak vladu premijera Eduarda Hegera nakon što joj je u četvrtak izglasano nepovjerenje što je povećalo političku nestabilnost i otvorilo put prijevremenim izborima 2023. godine.

Čaputova je zatražila od Hegera i njegovog kabineta da ostanu na funkciji tehničke vlade dok se ne formira nova, ali je također rekla da bi politički čelnici trebali razmotriti korake za raspisivanje prijevremenih izbora u prvoj polovici sljedeće godine.

"Jasno je iz reakcija političkih čelnika nakon jučerašnje parlamentarne odluke da ne postoji volja za formiranje nove vlade..., koja bi dobila potporu parlamenta", rekla je predsjednica.

Slovački parlament izglasao je nepovjerenje vladi u četvrtak, a Inicijativu o nepovjerenju podržalo je 78 od 150 zastupnika u parlamentu.

"Stoga želim zatražiti od vas i drugih političkih lidera da poduzmete sve potrebne korake da bi se prijevremeni parlamentarni izbori održali najkasnije do kraja siječnja", poručila je Hegeru.

Održavanje izbora prije određenog datuma 2024. moglo bi utjecati na slovačku potporu susjednoj Ukrajini, osobito ako na vlast dovede lijevo orijentiranu oporbu koja trenutačno vodi u anketama i kritična je prema odluci o vojnoj pomoći Kijevu.

Hegerova vladajuća koalicija vlast je preuzela 2020., no izgubila je većinu u rujnu kad je libertarijanska stranka SaS izašla iz vladajuće koalicije.

SaS se pridružio ljevičarskoj oporbenoj stranci u izglasavanju nepovjerenja i optužio aktualnu vladu da ne pomaže stanovništvu u nastojanjima da podnese visoke troškove energenata.

Politički sukob do kojega je došlo nakon izlaska SaS-a iz vlade onemogućio je potporu Hegerovu proračunskom planu za 2023., koji uključuje i troškove kompenzacije cijena energenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:41