OKONČANA KRIZA

Slovačka predsjednica Zuzana Čaputova imenovala je Eduarda Hegera novim premijerom

Heger će preuzeti kormilo vlade od prethodnika Igora Matoviča, koji će preuzeti Hegerovo nekadašnje mjesto ministra financija
Eduard Heger i Zuzana Čaputova
 VLADIMIR SIMICEK/AFP

Slovačka predsjednica Zuzana Čaputova imenovala je u četvrtak Eduarda Hegera novim premijerom, dokončavši jednomjesečnu političku krizu.

Heger će preuzeti kormilo vlade od prethodnika Igora Matoviča, koji će preuzeti Hegerovo nekadašnje mjesto ministra financija.

Svrha je zamjene ublažiti koalicijske sporove nastale zbog iznenadne Matovičeve kupnje ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnjika V u ožujku, bez konzultacija s koalicijskim partnerima.

Matovič je u utora, podnio ostavku, a sve četiri stranke vladajuće koalicije pristale su podržati novi kabinet s Hegerom na čelu.

Matovič se u nedjelju složio zamijeniti dužnost s ministrom financija Hegerom. On i Heger članovi su najjače stranke u koaliciji, OLANO.

Slovačka je teško pogođena pandemijom koronavirusa, a kriza vlade izbila je 1. ožujka pošto je Matovič naručio pošiljku ruskog cjepiva Sputnjik V bez znanja koalicijskih partnera.

Slovačka je dobila 200.000 doza Sputnjika V, ali još nije počela cijepiti njime dok se pošiljku ne testira.

Mađarska je prva u EU-u odobrila cijepljenje ruskim cjepivom koje Europska agencija za lijekove još nije odobrila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. kolovoz 2022 06:01