ŠPIJUNSKE AKTIVNOSTI

Slovačka protjerala tri djelatnika ruskog veleposlanstva, moraju otići u roku od 72 sata

Rusko ministarstvo vanjskih poslova odmah je reagiralo rekavši da ta "neutemeljena mjera neće ostati bez odgovora".

Bratislava

 Mattes Rene/Hemis.fr/Hemis via AFP

Slovačka je odlučila protjerati tri djelatnika ruskog veleposlanstva na temelju podataka obavještajne službe te oni moraju napustiti zemlju u roku od 72 sata, objavilo je slovačko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak.

"Ministarstvo vanjskih poslova... istovremeno snažno poziva veleposlanstvo Ruske Federacije da njihovi predstavnici obavljaju svoje aktivnosti u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima", stoji u priopćenju.

Diplomatska formulacija o kršenju Bečke konvencije koja se navodi u priopćenju često se koristi za signaliziranje špijunskih aktivnosti.

Ministarstvo nije dalo druge detalje. Diplomati trebaju napustiti zemlju u roku od 72 sata.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova odmah je reagiralo rekavši da ta "neutemeljena mjera neće ostati bez odgovora".

Po listu Dennik N, policija je uhitila još tri osobe koje se sumnjiči za špijunažu u korist Rusije.

Riječ je o visokom časniku pri ministarstvu obrane, članu slovačke protuobavještajne službe SIS i osobi povezanoj s portalom koji je slovačka vlada zatvorila zbog širenja dezinformacija.

Glasnogovornik policije odbio je komentirati slučaj, istaknuvši da će predstavnici policije održati o tome novinsku konferenciju u utorak.

Glasnogovornik ministarstva obrane Jaroslav Nad napisao je da je "to samo početak. Vjerujem da se struktura dobro otvorila. Nastavit ćemo s time, jasno i temeljito", napisao je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:17