ENERGETSKA KRIZA

Slovačka rafinerija najavljuje obustavu izvoza derivata u Češku, Austriju i Poljsku

‘Moramo upozoriti partnere na izvoznim tržištima da će nakon osam mjeseci u regiji doći do nestašice goriva, ali i naftnih derivata‘

Slovnaft u Bratislavi

 VLADIMIR SIMICEK/AFP

Slovačka rafinerija Slovnaft, podružnica mađarskog MOL-a, izvijestila je da će početkom iduće godine obustaviti izvoz derivata u Češku, Austriju i Poljsku zbog europske zabrane uvoza ruske nafte i preprodaje derivata od uvoza iz Rusije.

"Zbog kratkog vremenskog okvira nećemo imati dovoljno vremena za tehnološke promjene i pripremu prerade alternativnih goriva", poručili su u četvrtak iz Slovnafta.

Europska unija odobrila je u četvrtak šesti paket sankcija Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu koji uključuje postupnu obustavu uvoza ruske nafte brodovima u idućih šest mjeseci i obustavu uvoza derivata u idućih osam mjeseci.

Iako su zemlje koje nemaju izlaz na more, poput Slovačke, time osigurale izuzeće, EU je zabranio i preprodaju derivata proizvedenih iz ruske nafte.

"Sankcije će nam u aktualnoj formulaciji onemogućiti izvoz ključnih proizvoda na naša tradicionalna tržišta kao što su Češka, Austrija i Poljska", priopćio je Slovnaft.

"Moramo upozoriti naše partnere na izvoznim tržištima da će nakon osam mjeseci u regiji doći do nestašice goriva, ali i naftnih derivata", dodali su.

Slovnaft izvozi oko 62 posto dizela na susjedna tržišta, uključujući 27 posto u Češku i 20 posto u Austriju. Izvozi i većinu benzina, mlaznih goriva, polimera i sumpora.

Kompanija je upozorila da će sankcije ugroziti i opskrbu slovačkog tržišta.

Prerada će zbog prisilnog smanjenja proizvodnje za 124.000 barela dnevno pasti ispod tehnološkog minimuma, što će onemogućiti i opskrbu domaćeg tržišta, objasnili su.

"Zbog smanjenja isporuka proizvoda u regiju i spuštanja kapaciteta Slovnafta neće biti moguće opskrbiti ni Slovačku i slovačko tržište", ustvrdili su.

"Aktualni prijedlog sankcija ne osigurava Slovnaftu traženi rok od tri godine za tehnološke izmjene i logističke aranžmane za uvoz i preradu sirove nafte iz drugih izvora", dodaju u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:52