OD 20 DO 05 SATI

Slovačka se bori s najvišom stopom smrtnosti od covida u svijetu, od večeras policijski sat

Slovaci neće smjeti izlaziti iz kuće od 20.00 sati do 5.00 ujutro, navodi se u vladinoj odluci
  
 Michal Cizek/AFP

Slovačka od srijede navečer uvodi policijski sat tijekom noći, rekao je ministar zdravstva dok se zemlja bori s najvišom stopom smrtnosti od covida u svijetu.

Slovaci neće smjeti izlaziti iz kuće od 20.00 sati do 5.00 ujutro, navodi se u vladinoj odluci.

Ljudima se preporučuje da ostanu kod kuće, a iznimno mogu izaći ako moraju k liječniku, na posao ili u šetnju radi rekreacije ili sa psima.

Policijski sat će biti obvezan do 19. ožujka, a možda će se produljiti nakon tog nadnevka.

Ta zemlja Europske unije s 5,4 milijuna stanovnika u zadnja dva tjedna je u prosjeku prijavljivala 24 umrla na 100.000 stanovnika, pokazuju podatci agencije France Pressea.

Visoka stopa smrtnost je "posljedica mnogih čimbenika, Slovačka je napravila niz pogrešaka", rekao je za AFP predsjednik liječničkog sindikata Peter Visolajsky.

"Karantena se prekasno uvela i nije se dovoljno nadzirala. Usto, stopa smrtnosti je posljedica općeg lošeg stanja u slovačkom zdravstvu", istaknuo je Visolajsky.

Po njegovim riječima, umjesto da se uvode nova ograničenja, bolje je primjenjivati postojeća kako bi se "smanjio broj zaraženih".

Slovačka je u ponedjeljak postala druga zemlja EU-a, nakon Mađarske, koja je primila pošiljku ruskog cjepiva Sputnjika V. Naručila je ukupno dva milijuna doza.

Slovačka je također deset pacijenata poslala u susjednu Poljsku i u pomoć joj je stigla skupina liječnika iz Rumunjske, pošto je EU-u uputila zahtjev za pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2023 08:53