NA POMOLU DOGOVOR

Slovačka se navodno sprema poslati svoje MiG-ove Ukrajini, ali ima jedan problem: ‘Kako će preko granice?‘

Slovačka trenutačno raspolaže s 11 MiG-29 zrakoplova, uglavnom jednosjeda MiG-29AS, te nekoliko dvosjeda MiG-29UBS

MiG 29 Zračnih snaga Slovačke

 Martin Salajka/Profimedia.com/Martin Salajka/Profimedia.com

Najava češkog premijera Petra Fiale da će Češko ratno zrakoplovstvo uskoro preuzeti dužnosti nadzora zračnog prozora Slovačke vjerojatni je uvod u slanje slovačkih MiG-29 lovačkih zrakoplova Ukrajini.

Slovačka trenutačno raspolaže s 11 MiG-29 zrakoplova, uglavnom jednosjeda MiG-29AS, te nekoliko dvosjeda MiG-29UBS. Zrakoplovi su obnovljeni i unaprijeđeni na NATO standarde početkom dvijetisućitih, a među nadogradnjama su NATO-ov sustav prepoznavanja prijateljskih letjelica, te višefunkcionalni ekrani u kokpitu.

Slovačka je od samog početka ruske invazije na Ukrajinu započela pregovarati o mogućem doniranju svojih MiG-ova ukrajinskim snagama, s obzirom na to da ta zemlja ionako sada iščekuje prve dostave već naručenih američkih F-16 zrakoplova - dostave koje bi sada mogle biti ubrzane u sklopu dogovora o donaciji sovjetskih zrakoplova Ukrajini.

Slovački premijer Eduard Heger kazao je na sastanku s Fialom kako bi sporazum o češkom nadzoru slovačkog neba mogao trajati oko godine dana - vjerojatno period unutar kojeg se Bratislava nada dobiti svoje prve primjerke Block 70 verzije F-16 lovaca.

Specijalizirani portal za vojnu tehnologiju The Drive War Zone spekulira da bi slovački MiG-ovi mogli biti rastavljeni i poslani u Ukrajinu kopnenim putem, umjesto da sami prelete preko granice. Moskva je još ranije nakon početka rata upozorila kako bi slanje borbenih zrakoplova i druge napredne vojne tehnologije Ukrajini bilo prelazak crvene linije nakon kojeg bi smatrale državu donatora legitimnom metom.

S druge strane, pitanje je radi li se o praznim prijetnjama, s obzirom na sve veće količine naprednih sustava koje su zapadne države dostavile Ukrajini proteklih tjedana - od američkih HIMARS bacača raketa do njemačkih Panzerhaubitze 2000 artiljerijskih sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:22