COVID-19 U SVIJETU

SLOVAČKA U IZOLACIJI: U državu smiju ući samo osobe koje imaju prebivalište u zemlji, zatvaraju i sve svoje međunarodne zračne luke

Diljem svijeta od koronavirusa zaraženo je skoro 128.000 osoba, od koji se više od 68.500 oporavilo od bolesti. Ukupno je dosad od Covida-19 preminulo više od 4700 osoba.Nakon novih slučajeva Slovenija od ponedjeljka zatvara sve škole i fakultete. Ukupno je u zemlji zaraženo 89 osoba.Srbija zatvorila dio graničnih prijelaza s Hrvatskom.U BiH potvrđena 4 nova slučaja zaraze, ukupno ih je 11.Slovačka najavila zatvaranje granica za sve koji nemaju prebivalište u zemlji, zatvaraju i međunarodne zračne luke. Više od 1000 novih slučajeva u Iranu, u protekla 24 sata u toj zemlji umrlo je 75 ljudi od virusa.U Španjolskoj je već zaraženo gotovo 3000 ljudi, a umrlo je njih 84. Zbog koronavirusa prekinuto je nogometno i košarkaško prvenstvo u toj zemlji.Kina zabilježila samo 15 novih slučajeva zaraze u zadnja 24 sata te je službeno proglasila da je vrhunac epidemije u zemlji prošao.Trump zabranio putovanja u SAD iz zemalja Schengenske zone.NBA liga je suspendirala sezonu nakon što je košarkaš Utah Jazza Rudy Gobert bio pozitivan na koronavirus.---------------------------------------
Granični prijelaz Batina-Bezdan, prizori iz Wuhana, Zagreba i Napulja
 Vlado Kos / Boris Kovačev / Hanza Media / Profimedia / AFP

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u četvrtak je pozvao države da pojačaju svoju borbu protiv koronavirusa, u vrijeme dok zemlje diljem svijeta postrožuju svoje mjere za suzbijanje pandemije.

Dan nakon što je objavio da se širenje virusa COVID-19 može smatrati pandemijom, Tedros Adhanom Ghebreyesus je u Ženevi poručio kako to ne znači "da države trebaju odustati" od borbe, piše Reuters.

Istaknuo je kako sve države moraju pronaći ravnotežu između "zaštite zdravlja, sprječavanja ekonomskih i društvenih turbulencija i poštivanja ljudskih prava".

Prema podacima sveučilišta Johns Hopkins, u svijetu je trenutno potvrđeno 127,863 slučajeva zaraze koronavirusom. Nakon Kine, mjesta izbijanja virusa u kojoj je potvrđeno 80 tisuća slučajeva, ali i više od dvije trećine izliječenih, najviše zaraženih je u Italiji (12,4 tisuće), Iranu (10 tisuća) i Južnoj Koreji (7,8 tisuća).

Slijede ih Francuska, Španjolska i Njemačka s više od dvije tisuće potvrđenih slučajeva, a virus se širi i u Sjedinjenim Državama gdje je oko 1,3 tisuće zaraženih.

Američki predsjednik Donald Trump odlučio je zabraniti letove iz 26 država Europske unije, a njegov potpredsjednik Mike Pence kasnije je branio tu odluku, istaknuvši kako se središte pandemije preselilo iz Azije u Europu, prenosi Reuters.

Da je virus napravio puni krug pokazuju i raniji izvještaji kineskih medija o slučajevima zaraze u Pekingu nakon kontakta s osobama koje su stigle iz Italije i Sjedinjenih Država. Kina je u četvrtak izvijestila o samo 15 novih zaraza, od kojih je osam u Hubeiju, mjestu izbijanje epidemije koja se od srijede naziva pandemijom.

Drakonske mjere

Dobre vijesti stižu i iz Codogna, gradića na sjeveru Italije u kojem je zaraza krenula u toj državi. Gradonačelnik Francesco Passerini objavio je kako je broj novozaraženih u stalnom padu, što mu daje "nadu" da se virus može pobijediti, piše BBC. "Blizu smo zaustavljanju širenja", rekao je Passerini, čelnik gradića stavljenog u karantenu.

Slične mjere stupaju na snagu diljem svijeta. UNESCO je objavio kako je 22 država zatvorilo svoje obrazovne institucije.

U četvrtak su to između ostalih odlučile Norveška, Irska, Danska i indijska prijestolnica New Delhi. Škole su zatvorene i u Kazahstanu, koji zasad nema potvrđen niti jedan slučaj, a isto je u područjima Španjolske i Francuske, kao i kod malog broja škola u Ujedinjenom Kraljevstvu i Njemačkoj, prenosi BBC. Italija je u četvrtak odlučila zatvoriti kafiće, trgovine i restorane.

Države odgađaju i veća okupljanja, a neke zemlje su zabranile ulaske na svoj teritorij - među posljednjima su Češka, Slovačka i Indija. Slovačka je tako donijela odluku o zatvaranju granica za sve osobe koje nemaju prebivalište u toj državi, a zatvaraju i međunarodne zračne luke u državi, rekao je premijer Peter Pellegrini. Za sada imaju samo 16 potvrđenih slučajeva zaraze, piše BBC.

Armenska središnja banka je u četvrtak pak objavila da će postepeno zamijeniti rabljene novčanice novima kako bi time zaustavila širenje zaraze, piše Reuters.

Odgađaju se sportski događaji

Odgađaju se i sportska događanja. Otkazane su utakmice američke NBA lige, španjolske nogometne lige, regionalne košarkaške ABA lige i Eurolige. UEFA je objavila kako će razmotriti odgodu europskih natjecanja, uključujući i ovogodišnje europsko prvenstvo. McLaren je objavio kako neće sudjelovati na utrci Formule 1 u Australiji, otkazano je niz teniskih turnira, te čak i usponi na Mount Everest s kineske strane.

Virus i dalje ne štedi ni političare. Posljednja zaražena je španjolska ministrica za jednakost Irene Montero, zbog čega će se testirati i cijela španjolska vlada. Ranije se u španjolskoj zarazio Javier Ortega Smith, glavni tajnik krajnje desne stranke Vox.

U Francuskoj je na COVID-19 pozitivan ministar kulture Franck Riester, a u Velikoj Britaniji zamjenica ministra zdravlja Nadine Dorries.

Velik broj političara zaražen je i u Iranu, kao i u Italiji, među njima čelnik Demokratske stranke Nicola Zingaretti koja je dio vladajuće koalicije.

Austrija je odgodila održavanje lokalnih izbora, a u Washingtonu je Capitol zatvoren za posjete nakon što se u Kongresu pojavio koronavirus.

Da je zaražen koronavirusom je u četvrtak otkrio i američki glumac Tom Hanks. On i supruga Rita Wilson zaraženi su tijekom snimanja filma u Australiji, čime je svijet dobio i prvu slavnu osobu iz svijeta šoubiznisa koja se pokazala pozitivnim na COVID-19.

-----------------------------------------

Tijek događaja tijekom dana pogledajte ispod

NOVO 15:20 - Slovenski premijer Marjan Šarec najavio je u četvrtak da će slovenska policija ubuduće zaustavljati teretni promet koji dolazi iz Italije. Šarec je izjavio da je Slovenija zbog koronavirusa spremna i na zatvaranje granice ako se stanje ne bi sredilo i stabiliziralo.

-----------------------------------------

15:06 - Slovačka je donijela odluku o zatvaranju granica za sve osobe koje nemaju prebivalište u toj državi, a zatvaraju i međunarodne zračne luke u državi, rekao je premijer Peter Pellegrini. Za sada imaju samo 16 potvrđenih slučajeva zaraze, piše BBC.

-----------------------------------------

14:55 - U Sloveniji je potvrđeno novih 7 slučajeva zaraze, ukupno je u toj zemlji zaraženo 89 osoba.

-----------------------------------------

13:45 U Njemačkoj je potvrđeno novih 154 slučajeva zaraze koronavirusom, a ukupni broj zaraženih je 2120.

-----------------------------------------

13:41 S obzirom na globalnu pandemiju koronavirusa ABA liga je obustavila sva natjecanja pod svojom ingerencijom. Čeka se još reakcija Hrvatskog košarkaškog saveza koji u dopisu navodi kako nije isključena mogućnost odgode natjecanja pod njihovom ingerencijom također, javljaju iz Cibone.

Vodstvo Eurolige objavilo je kako se zbog epidemije koronavirusa do daljnjega prekida najjače klupsko košarkaško natjecanje u Europi.

"Kako bismo sačuvali zdravlje i sigurnost natjecatelja i navijača, u dogovoru s klubovima donijeli smo odluku kako privremeno prekidamo sezonu 2019/20", stoji u priopćenju Eurolige.

-------------------------------------

13:37 Narastao je broj umrlih od koronavirusa u Španjolskoj. Kako piše The Guardian, broj umrlih skočio je s 47 na 84. Također, porastao je i broj zaraženih s 2140 na 2968.

--------------------------------------------

13:14 Zbog pandemije koronavirusa prekida se Liga prvaka i Europska liga, javlja Marca.

---------------------------------------------

13:02 - Tim Mclarena neće sudjelovati na Velikoj nagradi Australije, piše BBC.

--------------------------------------

12:57 Real Madrid u četvrtak je aktivirao protokol vezan za koronavirus u svojoj nogometnoj i košarkaškoj ekipi nakon što je jedan njegov košarkaš bio pozitivan na testiranju, izvijestio je organizator prvenstva La Liga.

Nakon što je potvrđena vijest, članovi kluba su žurno napustili sportski centar u predgrađu Valdebebas na sjeveru Madrida. Nogometaši, među kojima i kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić, nisu trenirali u 11 sati kako je bilo predviđeno nego su napustili kamp.

U tamošnjoj rezidenciji zajedno žive nogometaši i košarkaši koje dijeli jedan kat u zgradi. Jedu u istom restoranu, a košarkaška dvorana nalazi se pored nogometnog stadiona.

Glavna osoba u Real Madridu u ovoj situaciji je hrvatski liječnik Niko Mihić, šef liječničke službe. Među košarkašima se nalazi 18-godišnji hrvatski igrač Boris Tišma, koji povremeno trenira s prvom momčadi i koji je ove godine debitirao za nju.

"Nakon obavljenih pretraga jedan naš košarkaš prve ekipe bio je pozitivan na koronavirus. Od tog trenutka na snagu je stupila preporuka o uspostavljanju karantene i za nogometaša i košarkaše jer dijele objekte u sportskom kampu", priopćio je Real Madrid koji nije naveo o kojem se košarkašu radi.

"Zatvorili smo svoj sportski cetar Ciudad Real Madrid, a preporučeno je čitavom osoblju Real Madrida ostanak u karanteni", navedeno je u priopćenju.

Nakon što je u 12 sati u Madridu održan sastanak organizatora nogometnog prvenstva La Lige, Španjolskog nogometnog saveza i sindikata nogometaša donesena je odluka o otkazivanju prve i druge lige na dva tjedna. La Liga je u utorak odlučila da će se utakmice igrati bez publike no nakon što je sindikat igrača zatražio otkazivanje kako se igrači ne bi zarazili na putovanjima i hotelima, natjecanje je zaustavljeno.

"S obzirom na situaciju nastalu jutros, vezanu za karantenu u Real Madridu te mogućnosti da su još neki igrači pozitivni na koronavirus u drugim klubovima, La Liga smatra da je došlo vrijeme za iduću fazu protokola vezanog za koronavirus", priopćila je La Liga.

"Bit će suspendirane utakmice, barem u iduća dva kola. Ova odluka bit će razmotrena nanovo nakon što završi karantena pogođenih klubova", dodala je La Liga.

Košarkaško prvenstvo također je prekinuto na dva tjedna.

Sa 2.277 zabilježenih slučajeva koronavirusa Španjolska je nakon Italije zemlja s najviše oboljelih u Europi. Od tog broja polovica se nalazi u Madridu i okolici. U glavnom gradu i okolici je umrla 31 osoba od ukupno 55 u Španjolskoj.

--------------------------------------

12:35 - Republika Irska je odlučila zatvoriti sve škole, fakultete i javne ustanove, javlja BBC.

--------------------------------------

12:19 CDU zbog epidemije odgađa svoju stranačku konferenciju koja se trebala održati u Berlinu, 25. travnja. Na toj je konferenciji trebao biti izabran nasljednik Annegret Kramp-Karrenbauer na čelu stranku koji bi nakon toga bio i stranački kandidat za kancelara na izborima 2021.

Španjolska je pak zbog koronavirusa suspendirala sezonu La Lige, najviše nogometne lige u državi.

--------------------------------------

12:13 Slovenski premijer Marjan Šarec proglasio je epidemiju. Broj inficiranih je porastao na 82.

--------------------------------------

12:05 - Više od tisuću novih slučajeva zaraze potvrđeno je u Iranu, ukupno je u toj zemlji dosad zaraženo više od 10.000 osoba. Potvrđeno je i 75 novih smrtnih slučajeva (ukupno je dosad umrlo 429 ljudi), a dosad se od virusa oporavilo skoro 3000 ljudi.

Iran je od MMF-a zatražio pomoć u iznosu od 5 milijardi dolara.

--------------------------------------

12:00 - Olimpijska baklja za Igre u Tokiju zapaljena je u četvrtak uz pomoć sunčevih zraka u drevnoj Olimpiji što je zadnji korak prema Igrama koje bi se prema rasporedu trebale održati od 24. srpnja do 9. kolovoza ali su sada upitne zbog pandemije koronavirusa.

Women dressed as priestesses take part in the Olympic flame lighting ceremony in ancient Olympia, ahead of Tokyo 2020 Olympic Games on March 12, 2020. (Photo by ARIS MESSINIS / AFP)
AFP

Greece's Anna Korakaki (L), Rio 2016 gold medallist in the 25m pistol shooting, torchbearer, holds the Olympic flame during the flame lighting ceremony on March 12, 2020 in ancient Olympia, ahead of the Tokyo 2020 Olympic Games. (Photo by LOUISA GOULIAMAKI / AFP)
AFP

Torchbearer Greece's Anna Korakaki (back), Rio 2016 gold medallist in the 25m pistol shooting, receives the Olympic flame during the flame lighting ceremony on March 12, 2020 in ancient Olympia, ahead of the Tokyo 2020 Olympic Games. (Photo by LOUISA GOULIAMAKI / AFP)
AFP

Glumica Xanthi Georgiou u ulozi vrhovne svećenice je na svečanosti u drevnoj Olimpiji bez gledatelja uz pomoć konkavnog zrcala i sunčeve svjetlosti zapalila baklju čime započinje njen put prema Tokiju. Baklja će biti predana organizatorima Igara u Tokiju na svečanosti u Ateni 19. ožujka. Ovo je prva svečanost paljenja baklje nakon 1984. bez gledatelja.

Organizatori Igara u Tokiju kao i Međunarodni olimpijski odbor (MOO) inzistiiraju da će se OI održati prema planu iako su sve češća nagađanja da bi zbog nezaustavljivog širenja koronavirusa diljem svijeta Igre mogle biti odgođene.

Torchbearer Greece's Anna Korakaki (L), Rio 2016 gold medallist in the 25m pistol shooting, receives the Olympic flame during the flame lighting ceremony on March 12, 2020 in ancient Olympia, ahead of the Tokyo 2020 Olympic Games. (Photo by ARIS MESSINIS / AFP)
AFP

TOPSHOT - Torchbearer Greece's Anna Korakaki (L), Rio 2016 gold medallist in the 25m pistol shooting, receives the Olympic flame during the flame lighting ceremony on March 12, 2020 in ancient Olympia, ahead of the Tokyo 2020 Olympic Games. (Photo by ARIS MESSINIS / AFP)
AFP

--------------------------------------

11:46 - Vrhunac epidemije koronavirusa u Kini prošao je i broj novozaraženih nastavlja padati, a pandemija u svijetu trebala bi završiti do lipnja, ocijenila je kineska vlada u četvrtak.

Globalna pandemija koronavirusa vjerojatno će završiti do lipnja, rekao je Zhong Nanshan, viši medicinski savjetnik kineske vlade, prenosi Reuters.

Zhong, osamdesettrogodišnji epidemiolog poznat po borbi protiv SARS-a 2003. rekao je da su brojni uvezeni slučajevi zaraze u Kini asimptomatski te je postotak reinfekcije bolesnika koji su se oporavili nizak.

Kinesko povjerenstvo za nacionalno zdravlje reklo je da je vrhunac epidemije u zemlji prošao.

Epidemija u Kini na "niskoj je razini" ukupno, rekao je Mi Feng, glasnogovornik povjerenstva, javlja agencija dpa.

Kina je u četvrtak objavila najmanji broj novozaraženih, ukupno 15, otkako je prije sedam tjedana počela svakodnevno izvještavati o epidemiji.

Tako je u sredošnjoj Kini u četvrtak bilo sedam novih slučajeva zaraze, uključujući šest slučajeva izvana, a u pokrajini Hubei, izvorištu epidemije, potvrđeno je osam novih slučajeva i to je prvi put jednoznamenkasti broj novozaraženih.

Trenutno u Kini ima ukupno 80.793 potvrđenih slučajeva oboljelih od te bolesti, uključivo 3.169 umrlih.

--------------------------------------

11:42 - Slavna operna kuća u Sydneyu u četvrtak je priopćila da je dezinficirala svoje prostorije jer je ondje u subotu nastupila holivudska producentica Rita Wilson, supruga Toma Hanksa, koji su oboje pozitivni na koronavirus.

Wilson je svoj pjevački nastup održala u subotu navečer u dvorani Utzon Room, a gledalo ju je i slušalo 207 ljudi, uključujući i supružnika Toma Hanksa.

Dvostruki oskarovac i njegova supruga prve su globalni 'celebritiji' pozitivni na virus.

Hanks je na Twitteru napisao da su se on i supruga na koronavirus testirali u Australiji gdje radi na filmu nakon što su osjetili umor i bol s blagom vrućicom.

"Osjećali smo se malo umorno, kao da imamo prehladu i bolove (...) Da budemo jasni, kao što se trenutno preporučuje, testirali smo se na koronavirus i utvrđeno je da smo pozitivni", napisao je Hanks.

Naveo je i da će oboje biti "testirani, promatrani i izolirani" onoliko dugo koliko bude potrebno.

Nakon saznanja da je par pozitivan na koronavirus, Opera u Sydneyu je kontaktirala zdravstvene vlasti te sponzore i osoblje koje je bilo u doticaju s njima.

"Od tada smo proveli određeni broj zdravstvenih i sigurnosnih mjera, uključujući i čišćenje svih prostora jakim, bolničkim dezinfekcijskim sredstvom", priopćeno je iz opere.

--------------------------------------

11:32 - Ministrica za jednakost spolova u Španjolskoj, Irene Montero, pozitivna je na koronavirus. U tijeku je testiranje ostalih članova kabineta.

Austrija je pak potvrdila prvi smrtni slučaj od koronavirusa u toj zemlji.

--------------------------------------

11:26 - Zbog pandemije koronavirusa slovenski ured za makroekonomske analize (UMAR) prepolovio je raniju procjenu rasta BDP-a, izjavio je u četvrtak slovenski ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

UMAR je u svojoj prognozi prošle jeseni najavljivao rast ekonomske aktivnosti u ovoj godini za 3 posto, no sada je tu prognozu smanjio na 1,5 posto.

Govoreći o utjecaju moguće recesije na slovensko gospodarstvo Počivalšek je upozorio na veliku ovisnost od izvoza i ekonomskog stanja u glavnim vanjskotrgovinskim partnericama u Europi.

Slovenija je lani ostvarila preko 40 milijardi eura izvoza, o izvozu je ovisno 85 posto sveukupne proizvodnje pa u nastajućoj krizi oko koronavirusa najveća briga treba biti očuvanje radnih mjesta, za što je vlada već pripremila mjere u visini skoro milijardu eura, kazao je među ostalim Počivalšek.

Kako je dodao, riječ je o mjerama pomoći poduzećima za održavanje njihove likvidnosti, subvencije tvrtkama čiji će zaposlenici biti odsutni zbog karantene ili čekanja zbog zastoja proizvodnje, poreznim olakšicama u vidu odgode obveza ili njihovih plaćanja na rate, otvaranja kreditnih linija, subvencija kompanijama s kreditnim zaduženjima višim od 600 milijuna eura itd.

Slovenija očekuje da će vrlo brzo biti operativna i nova mjera Europske komisije, koja je zbog krize oko koronavirusa donijela paket u visini 25 milijardi eura.

Osim toga, upozorio je Počivalšek, ne smije se dogoditi da se s reakcijom na dolazeću krizu čeka, kako se to Sloveniji dogodilo nakon globalne financijske krize 2008., kada su zbog likvidnosnih poteškoća propale i neke tvrtke koje su dobro poslovale.

Ministar gospodarstva, koji će to biti i u budućoj vladi, predstavio je pred resornim parlamentarnim odborom glavne ekonomske ciljeve buduće vlade. To su stvaranje konkurentnog poslovnog okoliša, smanjivanje regionalnih razlika i prevelike centralizacije. Posebno je ukazao na činjenicu da je neproporcionalno velik dio radnih mjesta koncentriran u nekoliko većih gradova, posebno u Ljubljani i Mariboru, što prijeti razvojnom zaostatku ruralnih krajeva i manjih općina.

Kako prenose slovenski mediji, zbog očekivanog smanjenja ekonomske aktivnosti u krizi oko koronavirusa i posljedičnog smanjivanja proračunskih prihoda u odnosu na planirane nova vlada, koja stupa na dužnost krajem tjedna, planira rebalans državnog proračuna za ovu godinu, koji je donesen potkraj prošle godine.

Počivalšek se na početku izlaganja zastupnicima ispričao što ima problema s glasom i zvuči promuklo.

"Sinoć sam imao temperaturu, pa sam se u Celju testirao na koronavirus, a nalaz je negativan", rekao je Počivalšek pokazavši zastupnicima potvrdu iz bolnice.

Zbog zaštite od širenja koronavirusa, u slovenskom parlamentu su prije nekoliko dana uvedene dodatne mjere provjetravanja prostorija svakih sat i pol te redovna povremena dezinfekcija i čišćenje.

--------------------------------------

11:25 - "Nemoralni i neodgovorni" komentari američkih dužnosnika koji krive Kinu za neprimjeren odgovor na koronavirus ne pomažu, rekao je službeni Peking u četvrtak i ocijenio da je Kina u dva mjeseca kupila vrijeme da se svijet pripremi za epidemiju.

Kina nije na odgovarajući način reagirala na izbijanje epidemije koronavirusa i svijet je zbog toga izgubio dva mjeseca u kojima se mogao pripremiti i dramatično suzbiti epidemiju, rekao je u srijedu američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien.

"To je svijet vjerojatno stajalo dva mjeseca za odgovor i u ta dva mjeseca smo mogli sekvencionirati virus i imati neophodnu suradnju s Kinezima, tim Svjetske zdravstvene organizacije mogao je biti na terenu, na terenu bi bio, što smo ponudili, i tim Američkog centra za prevenciju bolesti ... mislim da smo mogli dramatično smanjiti ono što se dogodilo u Kini i što se sada događa u svijetu", rekao je O'Brien.

"Nemoralni i neodgovorni" komentari određenih dužnosnika neće pomoći američkim naporima u suzbijanju epidemije, odgovorio je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, Geng Shuang na zamolbu da komentira O'Brienove izjave.

Naprotiv, kineski pokušaji usporavanja virusa kupili su ostatku svijeta vrijeme da se pripremi protiv epidemije, rekao je Geng.

"Željeli bismo da određeni dužnosnici u Sjedinjenim Državama u ovo vrijeme usmjere svoju energiju u borbu protiv virusa i poticanje suradnje, a ne na prebacivanju krivnje na Kinu."

Koronavirus se u prosincu prošle godine pojavio u središnjem kineskom gradu Wuhanu i okolnoj pokrajini Hubei, gdje su se dosad pojavile oko dvije trećine svih globalnih slučajeva. No u posljednje vrijeme većina novih slučajeva pojavila se izvan Kine.

"Napravili smo dobar posao odgovarajući na virus, no... kako je ovo počelo u Kini i kako se s ovim nosilo od početka, nije bio ispravno", rekao je O'Brien.

--------------------------------------

11:21 - Talijani su se u četvrtak probudili s najstrožim ograničenjima dosad, nakon što je premijer Giuseppe Conte sinoć objavio nove, drakonske mjere za suzbijanje koronavirusa.

Od danas su zatvoreni sve prodavaonice osim ljekarni, trgovina s hranom i kioska s novinama i osnovnim potrepštinama.

Kafići i restorani, kojima je do sada bilo dozvoljeno da rade tijekom dana, od sada se mogu baviti samo dostavom hrane, a iznimke su zračne luke te željeznički i autobusni kolodvori. Također će raditi i banke i poštanski uredi.

Italija se bori s najtežom epidemijom koronavirusa nakon Kine. Prema posljednjim podacima, u Italiji je zaraženo 12.426 ljudi, a umrlo je 827.

Pekarnice u Rimu su se u četvrtak ujutro otvorile kako bi prodale kruh, mlijeko i peciva. Jedan od prodavača je rekao da nije bilo većih gužvi u odnosu na dan ranije. Na ulicama Vječnog Grada prometuje javni prijevoz, a viđena je tek nekolicina automobila.

U Genovi je promet također rijedak. Ispred dućana u redu čeka nekolicina ljudi udaljeni jedni od drugih znatno više od jednog metra.

La Repubblica je danas izašla s naslovnicom "Italija zatvorena".

U srijedu navečer premijer Conte je upozorio svoje sugrađane da rezultate novih mjera u borbi protiv koronavirusa ne očekuju preko noći, nego tek za nekoliko tjedana.

Conte je dodao da neće biti prekinut javni prijevoz. Industrije i tvornice će moći nastavit proizvodnju pod uvjetom da poduzmu prikladne sigurnosne mjere za izbjegavanje zaraze, dodao je.

--------------------------------------

11:10 - Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) u četvrtak je izdala priopćenje u kojem navodi da se privremeno prekidaju sva natjecanja pod njezinom ingerencijom, počevši od petka, 13. ožujka.

--------------------------------------

10:40 - Zbog sprečavanja širenja koronavirusa Srbija je od danas obustavila sav promet na graničnim prijelazima s Hrvatskom i to Ilok-Neštin, Ilok-Sot i Ilok-Ljuba te i na riječnim graničnim prijelazima Novi Sad i Bezdan, priopćila je vukovarsko-srijemska policija.

U priopćenju se navodi da se promet nastavlja odvijati na graničnim prijelazima Bajakovo-Batrovci, Tovarnik-Šid i Ilok-Bačka Palanka.

Inače, od jutros također u 7 sati zatvoren je cestovni prijelaz Batina-Bezdan, a također zatvoreni su i željeznički prijelaz Erdut-Bogojevo te riječni prijelaz Apatin.

--------------------------------------

10:30 - Unesco je objavio da su 22 države u svijetu zatvorile škole i fakultete zbog pandemije koronavirusa.

---------------------------------------

10:20 - Dužnosnici u Kini su službeno proglasili da je završio vrhunac epidemije koronavirusa u Kini, piše BBC.

---------------------------------------

9:50 - U BiH, to jest u Republici Srpskoj, potvrđena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom.

U pitanju su muškarac i žena koji su boravili na skijanju u Austriji, gdje su bili u kontaktu sa zaraženima iz Hrvatske, te par iz Slovenije, javlja RTRS. Ukupno je u RS zaraženo osam osoba.

---------------------------------------

9:45 - Island ima 85 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, što bi s obzirom na njihovu populaciju od samo 360.000 ljudi značilo da imaju najveći postotak zaraženih stanovnika na svijetu. No, još uvijek se radi o doista o vrlo malom postotku - 0.00025 posto.

---------------------------------------

9:25 - Nakon što je kod jednog igrača Utah Jazza, u kojem igra i hrvatski košarkaški reprezentativac Bojan Bogdanović, utvrđeno da je pozitivan na koronavirus sjevernoamerička košarka liga NBA je u srijedu objavila je da prekida sezonu do daljnjega.

"NBA prekida sezonu nakon sinoć odigranih utakmica do daljnjega", navodi se u priopćenju NBA. "NBA će iskoristiti ovu pauzu da odredi sljedeće korake s obzirom na pandemiju koronavirusa."

Ovo je priopćenje objavljeno kratko nakon što je odgođena utakmica Utah Jazza i Oklahoma City Thundera jer je Rudy Gobert pozitivan na koronavirus. Prema NBA-ovom priopćenju zaraženi igrač nije bio u dvorani u vrijeme početka utakmice. Više pročitajte OVDJE.

---------------------------------------

9:10 - Trener Liverpoola Jürgen Klopp nazvao je neke Liverpoolove navijače 'je**nim idiotima' uoči uzvratne utakmice osmine finala Lige prvaka protiv Atletico Madrida na Anfieldu, a razlog tome je njihova želja da ga pozdrave popularnim 'high-fiveom', koji dakako podrazumijeva kontakt dlanom. Više pročitajte OVDJE.

---------------------------------------

9:05 - U New Yorku je zbog pandemije koronavirusa nakon 250 godina prvi put otkazana parada za Dan svetog Patrika.

---------------------------------------

8:55 - Saudijska Arabija je zbog koronavirusa proširila zabranu letenja i putovanja u Europsku uniju i 12 drugih zemalja, nakon što je preko noći prijavila 24 nova slučaja te sada ima ukupno 45 zaraženih.

Građani i stanovnici pogođenih područja imaju 72 sata da se vrate u kraljevstvo, rekla je državna novinska agencija SPA, citirajući službeni izvor Ministarstva unutarnjih poslova.

Također je obustavljen putnički promet kroz sve granične prijelaze s Jordanom, a komercijalni i teretni promet još je dopušten.

Kraljevstvo je zabranilo putovanje u 19 zemalja, uključujući i susjedne arapske zemlje, te je rečeno da će se s 500.000 rijala (894 kn) kažnjavati svi one koji pri ulasku u zemlju ne prilože informacije o svome zdravlju i putnim detaljima.

Ostale preventivne mjere uključuju zatvaranje regije Qatif, poznate po proizvodnji nafte, gdje se nalazi većina oboljelih.

Otkazan je hadž u Meku, zatvorene su škole i kina diljem zemlje, otkazane konferencije i sportski događaji te je otkazan sastanak ministara G20 koji se trebao održati sljedeći tjedan.

Osim EU, zabrana se odnosi i na Švicarsku, Indiju, Pakistan, Šri Lanku, Filipine, Sudan, Etiopiju, Južni Sudan, Eritreju, Keniju, Džibuti i Somaliju. Milijuni migrantskih radnika u Saudijskoj Arabiji dolaze iz ovih zemalja.

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump u srijedu je zabranio putovanja u SAD iz država koje su Schengenskoj zoni. Više pročitajte OVDJE.

---------------------------------------

8:42 - Slovenija će od ponedjeljka zbog koronavirusa otkazati nastavu u svim školama i ustanovama visokog obrazovanja, objavio je na Twitteru premijer Marjan Šarec. Zatvaraju se i vrtići.

- Radi se o potezu koji za sobom povlači puno toga, ali je nužan - napisao je Šarec.

---------------------------------------

8:35 - Police trgovina gotovo su poluprazne u četvrtak u Crnoj Gori gdje je stanovništvo počelo stvarati zalihe u strahu od mjera koje bi vlada mogla poduzeti protiv koronavirusa iako još nijedan slučaj nije zabilježen u toj državi.

U želji da smiri napetosti ministrica ekonomije Dragica Sekulić pokušava uvjeriti građane da veliki trgovinski lanci imaju zalihe osnovnih namirnica za nekoliko mjeseci.

„Naše kompanije imaju toliko zaliha da sve stanovnike Crne Gore mogu snabdijevati nekoliko mjeseci bez ijednog uvezenog šlepera robe“, priopćila je Sekulić. I iz velikih trgovinskih lanaca pozivaju građane da ne paničare, jer su im skladišta popunjena.

Crna Gora je zasad jedina država u Europi koja još nema potvrđen slučaj zaraze koronavirusom, ali se jučer društvenim mrežama proširila lažna vijest da crnogorska vlast krije slučajeve zaraze. Više pročitajte OVDJE.

---------------------------------------

8:30 - U Sloveniji su zabilježena dva nova slučaja zaraze U Šmarju. No, situacija je ovaj put specifična jer je zaraženo i jedno dijete.

Posljedica je to ponašanja neodgovorne učiteljica u školi Šmarje pri Jelšah koja je bila u inozemstvu, a po povratku se nije javila zdravstvenim vlastima. Jučer navečer je potvrđeno da je zaražena, a osim nje su zaražene još dvije osobe među kojima je i jedno dijete.

Nije objavljeno je li riječ o učeniku. Škola će, kao i ona u Kamniku koja je evakuirana i zatvorena u srijedu, biti zatvorena sljedećih 14 dana. Škola u Šmarjah danas nije ni otvorila vrata.

---------------------------------------

8:22 - Grčka je zabilježila prvi smrtni slučaj od koronavirusa, piše Guardian.

---------------------------------------

8:20 - U Twitteru su poručili kompletnom osoblju tvrtke u svim dijelovima svijeta da do daljnjeg rade od kuće, piše AFP.

---------------------------------------

8:00 - Republika Srbija zatvorila je tri granična prijelaza s Republikom Hrvatskom, doznaje se u četvrtak u osječko-baranjskoj Policijskoj upravi.

Od jutros u 7 sati zatvoren je cestovni prijelaz Batina-Bezdan, a također zatvoreni su i željeznički prijelaz Erdut-Bogojevo te riječni prijelaz Apatin, potvrdio je Hini glasnogovornik Policijske uprave Zoran Kon.

U policiji napominju kako službenu obavijest o razlozima zatvaranja nisu dobili, pa nisu željeli komentirati radi li se o mjeri prevencije širenja koronavirusa. S hrvatske strane promet se preusmjerava na veće granične prijelaze.

---------------------------------------

7:50 - Svjetski prvak u Formuli 1 Lewis Hamilton neugodno je iznenađen što nova sezona F1 i dalje nije odgođena zbog koronavirusa. Hamilton je u Australiji gdje bi se trebala održati prva utrka sezone:

- Vrlo sam iznenađen što smo i dalje ovdje. Za mene je šokantno da svi sjedimo u ovoj prostoriji (za press konferenciju op. a.) - rekao je Hamilton.

Iz Filipina dolazi vijest da će se na koronavirus testirati predsjednik te države Rodrigo Duterte koji je bio u kontaktu s ljudima koji su pak bili u kontaktu sa zaraženim osobama.

---------------------------------------

Kina je u srijedu imala 15 novih potvrđenih slučajeva oboljelih od koronavirusa, priopćila je u četvrtak Nacionalna zdravstvena komisija te zemlje.

To je pad broja oboljelih u odnosu na utorak kada su zabilježene 24 osobe oboljele od koronavirusa. U Kini je ukupno 80.793 potvrđenih slučajeva oboljelih od koronavirusa, od kojih se oporavilo gotovo 63.000 ljudi.

Broj umrlih u srijedu se povećao za 11 osoba tako da je do sada umrlo njih 3.169.

U središnjoj provincija Hubei, epicentru izbijanja koronavirusa, zabilježeno je deset novih smrtnih slučajeva, uključujući sedam smrtnih slučajeva u glavnom gradu te provincije - Wuhanu.

Južna Koreja objavila je u četvrtak najmanji broj novozaraženih koronavirusom u dva tjedna, 114 novozaraženih i šest umrlih, prenijela je agencija Yonhap. Time je ukupan broj zaraženih dosegnuo 7.869, a umrlih 66, prema podacima koje je objavio južnokorejski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Većina slučajeva koncentrirana je na jugoistočni grad Daegu i obližnju pokrajinu Sjeverni Gyeongsang. Više pročitajte OVDJE.

Diljem svijeta koronavirusom zarazilo se više od 126.000 ljudi, a od toga se njih 68.000 već oporavilo od bolesti. Dosad je preminulo je 4638 ljudi. Pandemija se, prema podacima Johns Hopkins sveučilišta, proširila na 116 država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:35