DRUGI NAKON MAĐARSKE

Slovačka započinje cijepljenje ruskim Sputnjikom V iako ga EMA još nije odobrila

Slovačka je u ožujku dobila 200.000 doza Sputnjika V, nakon što je to tajno naredio bivši premijer Igor Matović
Prva osoba koja je u Slovačkoj primila rusko cjepivo
 Vladimir Simicek/AFP

Slovačka je u ponedjeljak postala druga zemlja u EU-u koja je počela cijepiti građane ruskim cjepivom Sputnjik V, iako ga Europska agencija za lijekove još uvijek nije odobrila.

Čovjek iz grada Zilinia prva je osoba koja je primila cjepivo.

"Dugo sam čekao Sputnjik", rekao je čovjek koji je došao odjeven kao kršćanski hodočasnik u komentaru za televizijsku kuću TA3 i dodao da "Rusija ima dugu tradiciju razvoja cjepiva".

Europska agencija za lijekove (EMA) još nije odobrila cjepivo Sputnjik, ali Slovačka je svoje građane njime ipak počela cijepiti, unatoč polemikama.

Mađarska je također počela koristiti Sputnjik V.

Slovačka je u ožujku dobila 200.000 doza Sputnjika V, nakon što je to tajno naredio bivši premijer Igor Matović, što je izazvalo kontroverzu, a naposljetku je došlo i do njegove ostavke.

U početku samo osobe u dobi između 18 i 60 godina mogu rezervirati sastanke za primanje cjepiva koje se nudi na dobrovoljnoj osnovi.

Prema izvještajima lokalnih medija, prijava za primanje cjepiva Sputnjik V bilo je daleko manje nego što se prvotno očekivalo.

Bivši premijer Matović, koji je sada ministar financija, za to je okrivio ono što je opisao kao "kampanju dostojnu prezira".

Slovačka inače uglavnom daje cjepiva protiv covida-19 koja proizvode Pfizer / BioNTech i Moderna.

U zemlji od gotovo 5.5 milijuna stanovnika, njih 12 000 umrlo je od posljedica koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2023 17:05