KRIZA VLADE

Slovački premijer Matovič je spreman zamijeniti dužnost s ministrom financija

Kriza vlade izbila je 1. ožujka pošto je Matovič naručio pošiljku ruskog cjepiva Sputnjik V bez znanja koalicijskih partnera
Igor Matovič
 Joe Klamar/AFP

Slovački premijer Igor Matovič ponudio je u nedjelju zamijeniti dužnost s ministrom financija Eduardom Hegerom na što su pozitivno reagirale koalicijske stranke i to bi moglo okončati jednomjesečnu krizu vlade.

Matovič je rekao da je odlučio odustati od svih uvjeta koje je postavio za svoju ostavku. On i Heger članovi su najjače stranke u koaliciji, OLANO.

Slovačka je teško pogođena pandemijom koronavirusa, a kriza vlade izbila je 1. ožujka pošto je Matovič naručio pošiljku ruskog cjepiva Sputnjik V bez znanja koalicijskih partnera. Prošli tjedan ponudio je ostavku, ali uz dug popis uvjeta.

"Nećemo inzistirati na ispunjavanju bilo kojeg od tih uvjeta... želimo ukloniti bilo kakve prepreke koje sprječavaju ponovno okupljanje koalicije", rekao je Matovič na konferenciji za novinare.

"Danas na sastanku vodstva OLANO-a, predložio sam također da ja i ministar financija Eduard Heger zamijenimo dužnosti", rekao je.

Predsjednik koalicijske stranke Sme rodina (Mi smo obitelj) Boris Kollar obećao je potporu Hegeru na dužnosti premijera. Predsjednica stranke Za ludi (Za ljude) Veronika Remišova ocijenila je premijerov prijedlog "državničkom odlukom".

Heger je rekao da će zatražiti potporu i stranke SaS, čiji je vođa Richard Sulik Matovičev najglasniji protivnik zadnjih tjedana. Sulik je rekao da je njegova stranka spremna na dogovor.

Slovačka je dobila 200.000 doza Sputnjika V, ali još nije počela cijepiti njime dok se pošiljku ne testira.

Mađarska je prva u EU-u odobrila cijepljenje ruskim cjepivom koje Europska agencija za lijekove još nije odobrila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2022 13:38