KRIZA U KOALICIJI

Slovački premijer spreman odstupiti zbog narudžbe ruskog cjepiva bez znanja partnera

Slovačka je druga država Europske unije nakon Mađarske koja je kupila Sputnik, iako ga nije odobrila EMA
Slovački premijer Igor Matovič
 Joe Klamar/AFP

Slovački premijer Igor Matovič izjavio je u nedjelju da je spreman odstupiti kako bi se riješila kriza u vladajućoj koaliciji do koje je došlo kada je bez znanja partnera naručio politički osjetljive pošiljke ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V.

Koalicija četiri stranke na vlasti je godinu dana a Matovič je rekao kako je spreman odstupiti ako se njegovi koalicijski partneri ne slože s uvjetima koji uključuju njegov ostanak u vladi.

Koalicija je pobijedila na prošlogodišnjim izborima kada su Slovaci, bijesni zbog ubojstva istraživačkog novinara, zahtijevali raščišćavanje mutnih veza između biznisa, politike, policije i pravosuđa. Niz istraga i kaznenih progona pratio je promjenu vlasti, ali koaliciju i dalje muče sporovi.

Slovačka je trenutno među zemljama najteže pogođenima koronavirusom. Prvih 200.000 doza cjepiva Sputnik V od dogovorenih 2 milijuna stiglo je 1. ožujka, no cijepljenje još nije započelo jer ga pregledavaju slovačke vlasti.

Slovačka je druga država Europske unije nakon Mađarske koja je kupila Sputnik, iako ga nije odobrila Europska agencija za lijekove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2022 03:41