RADNIČKA PRAVA

Slove za najgore poslodavce u Africi: Zambijski rudari prosvjedovali zbog plaća pa ubili kineskog menadžera

Kineski nadglednici često uvode red pucanjem na rudare
 hrw.org

Zambijski rudari usmrtili su jednog i teško ranili drugog Kineza, menadžere u svom rudniku. Do eskalacije nasilja došlo je tijekom prosvjeda zbog plaća, jer su kineski vlasnici odugovlačili s uvođenjem nove minimalne plaće za rudare. Wu Shengzai (50) ostao je na mjestu mrtav nakon što su u rudarskom oknu radnici na njega gurnuli teška rudarska kolica, dok se njegov kolega oporavlja u bolnici.

Rudari su štrajkali već danima, a nekolicina njih također je ozlijeđena u prosvjedu. Nova im je minimalna plaća trebala biti 220 dolara mjesečno.

Kineske tvrtke posjeduju više rudnika bakra i ugljena u Zambiji i drugim zemljama na jugu Afrike, no slove za najgore poslodavce. Rudari u kineskim rudnicima u Zambiji plaćeni su znatno manje od kolega zaposlenih u rudnicima drugih stranih vlasnika. Prošle je godine zambijska vlada odbacila optužbe za ubojstvo protiv dvojice Kineza koji su iz vatrenog oružja pucali na rudare tijekom jednog od učestalih prosvjeda.

Svjetska organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch u svom je izvješću o Zambiji 2011. upozorila da su, unatoč poboljšanjima posljednjih godina, radni uvjeti u kineskim rudnicima u Africi gori nego u drugim rudnicima u stranom vlasništvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:03