PORUKA LJUBLJANE

SLOVENCI HRVATSKOJ UPUTILI DIPLOMATSKU NOTU 'Pozivamo vas da zajedno potražimo najbolji način primjene arbitražne presude o granici'

 Hanza Media

Slovenska vlada u ponedjeljak je u diplomatskoj noti pozvala Hrvatsku na implementaciju presude arbitražnog suda o rješenju graničnog prijepora između dviju država, objavilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Slovenija je privržena odluci da u skladu s međunarodnim pravom i arbitražnim sporazumom dviju država iz 2009. godine "učini sve za implementaciju presude", navodi se. Hrvatsku poziva da "u skladu s međunarodnim pravom i arbitražnim sporazumom" isto tako "učini sve potrebno da se presuda suda implementira", odnosno da se u međusobnoj suradnji "potraži najbolji način za implementaciju", stoji u noti.

Panel sastavljen od pet arbitara u četvrtak je objavio odluku prema kojoj bi Sloveniji pripalo više od tri četvrtine Savudrijske vale, te jedna vrsta poveznice slovenskog tertorijalnog mora s otvorenim morem preko hrvatskog akvatorija u kojemu bi se uspostavio poseban režim slobodne plovidbe i preleta zrakoplova. Presudom za koju hrvatska vlada navodi na neće imati pravne učinke "riješene" su i neke sporne točke na kopnenoj granici, primjerice uz rijeku Muru te rijeku Dragonju.

Slovenski je premijer nakon objave takve presude izjavio da je Slovenija smatra obvezujućom za obje strane iako njome niti u Sloveniji nisu ispunjena sva očekivanja. Dio oporbe uvjeren je da bi implementacija presude povrijedila "cjelovitost" Piranskog zaljeva i interese Slovenije na moru jer tvrde da je Slovenija oduvijek, u okviru različitih državnih tvorevina u čijem je sastavu bila, imala teritorijalni izlaz na otvoreno more i kontrolirala Savudrijsku uvalu.

Susret s Plenkovićem idući tjedan

Premijer Miro Cerar u ponedjeljak je pri obilasku mjesta uz slovensko-hrvatsku granicu, predstavljajući lokalnom stanovništvu arbitražnu presudu i njezin smisao, kazao da će njegova vlada poduzeti mjere skrbi za ljude na spornim mjestima koji bi se po presudi arbitara našli na hrvatskoj strani granice.

Također je potvrdio da će se 12. srpnja u Ljubljani sastati s hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem.

Cerar se u ponedjeljak popodne sastao sa stanovnicima Brezovice i Metlike koji su mu skrenuli pozornost na probleme implementacije arbitražne presude koja se odnosi na kopno jer bi po presudi granica u kopnenom dijelu na nekim mjestima bila "neživotna" i teško primjenjiva ako bi se utvrdila po katastarskim podacima, što su arbitri pri određivanju granice u spornim graničnim sektorima uzeli kao glavni kriterij za razgraničenje.

Cerar je stanovnicima Metlike kazao da će o svemu, pa i o tome, uskoro razgovarati s Plenkovićem u Ljubljani. Izrazio je uvjerenje da unatoč sadašnjem hrvatskom protivljenju priznanju i implementaciji arbitražnog pravorijeka, dvije strane o tome moraju razgovarati, rekao je u Metlici. Zagreb inzistira da je arbitražni proces stvar prošlosti jer je kontaminiran i da je potrebno dogovor o granici tražiti u novom okviru, a Cerar smatar da je presuda obvezujuća za obje strane, pa će je i Hrvatska postupno prihvatiti.

- Vjerujem da se Slovenija i Hrvatska, obje članice Europske unije, ne mogu odreći poštovanju načela vladavine prava jer je arbitražni pravorijek međunarodni akt koji obvezuje - rekao je Cerar u nadi da će to postupno shvatiti i Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. srpanj 2024 07:20