NA ZAHTJEV DOMAĆINA

Slovenci nakon dva dana morali skinuti svoju zastavu s ambasade u Kijevu: ‘Rekli su nam da previše sliči na rusku‘

"Kad smo došli u Kijev, bilo je vrlo vjetrovito i s ponosom smo je podigli..."

Boštjan Lesjak u Kijevu

 Ministrstvo zunanjih zadev Slovenije

U nedjelju navečer slovensko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je Boštjan Lesjak, otpravnik poslova (chargé d'affaires) slovenske ambasade, stigao u Kijev. Ukrajinski su izvori potvrdili da je u ponedjeljak ujutro slovenska ambasada počela s radom, a na zgradi je istaknuta slovenska i zastava EU.

No, kako večeras piše slovensko izdanje N1, zastava od danas više ne stoji na zgradi, a razlog je pomalo bizaran. Naime, Ukrajincima previše sliči na - rusku zastavu.

- Kad smo došli u Kijev, bilo je vrlo vjetrovito i s ponosom smo podigli slovensku i EU zastavu koje su se lijepo vijorile na vjetru. No, kako je vjetar nakon dva dana oslabio, zastave su se spustile niz koplje. Do mene su tada došli pripadnici ukrajinske nacionalne grade, a kasnije i policije, te su me zamolili da "privremeno uklonim slovensku zastavu zato što previše sliči na rusku".

Lesjak je, inače, potpukovnik slovenske vojske kojega je vlada premjestila u diplomatsku službu, te poslala u Kijev kao izraz moralne potpore ukrajinskoj vladi, nakon što se u ministarstvu vanjskih poslova nitko nije javio za tu misiju. Lesjak je, da bi mogao otići u Kijev, žurno prebačen iz Ministarstva obrane u vanjske poslove gdje je zaposlen prije koji dan.

Premijer Janez Janša kazao je da će slovensko diplomatsko predstavništvo u Kijevu u vrijeme izvanredne situacije u Ukrajini djelovati "s punim ovlastima" i odbio optužbe oporbe da je riječ o riskantnom potezu i da je u Ukrajinu poslao "oružano-diplomatsku misiju" na svoju ruku i bez podloge u zaklonu.

Lesjak je prema navodima medija, već djelovao kao civilni član promatračke misije OESS-a u Ukrajini, u regiji Donbas, od 2015. do 2019. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:45