StoryEditor
JUTARNJI DOZNAJE

Slovenci neće zatvoriti granicu s Hrvatskom, ali će nas staviti na ‘žutu listu‘, evo što to znači

O pitanju borbe s koronavirusom razgovarali su i hrvatski premijer Plenković i njegov slovenski kolega Janša
Ilustracija / slovenska granica u vrijeme korone
 Jure Makovec/AFP

Glasnogovornik slovenske vlade za COVID-19 Jelko Kacin spomenuo je mogućnost da će Slovenija zbog pogoršanja epidemiološke situacije u našoj zemlji Hrvatsku možda maknuti s takozvane liste "zelenih" zemalja, te je staviti na "žuti popis". Na tom su popisu države koje nisu ni "u crvenom" niti "zelenom". 

Što to uopće znači, objasnio je u ponedjeljak portal 24ur. 

Ako je država uvšrtena na žuti popis, državljani Slovenije koji se vraćaju iz Hrvatske, ili čak stranci s područja EU odnosno schengenskog područja koji imaju trajno ili privremeno boravište ili prebivalište, mogu u Sloveniju ući bez obvezne 14-dnevne karantene. Drugim je osobama propisana obvezna 14-dnevna samoizolacija. Osim ako ne spadaju u 15 iznimaka koje je slovenska vlada propisala u 10. članku svoje najnovije odluke.

Kako je danas naveo Kacin, Slovenija svoje državljane neće odgovarati od putovanja u Hrvatsku, ali je uvrštenje Hrvatske na žutu listu svojevrsno upozorenje svim Slovencima koji su već u Hrvatskoj, iz nje se vraćaju ili kod nas žele ljetovati. Onima koji se vraćaju poručio je da se obvezno jave svom liječniku ako osjete bilo kakve simptome, dok se Slovence koji su trenutno u Hrvatskoj upozorava da se obvezno pridržavaju propisanih epidemioloških mjera, naročito fizičke udaljenosti.

Režim prema Hrvatskoj tako je dosta blag, dok se državljanima onih zemalja koje su označene crvenom bojom, i Slovencima koji iz njih vraćaju, bez obzira na državljanstvo i prebivalište određuje karantena. Ako je, pak, država na zelenom popisu, u Sloveniju se ulazi bez ikakvih ograničenja.

Plenković razgovarao s Janšom, granice ostaju otvorene

Hrvatski premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je, kako je potvrdio na svojem Twitteru, razgovarao sa svojim slovenskim kolegom Janezom Janšom o, kako je naveo, suradnji dviju država u borbi s koronavirusom i aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

- Zajedničkim naporima nastavljamo balansirati između mjera za zaštitu zdravlja i gospodarskih aktivnosti, osobito u turizmu, napisao je Plenković na Twitteru.

Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, granica između dviju država, unatoč prijedlozima nekih slovenskih infektologa, do daljnjega ostaje otvorena, a na to neće utjecati ni moguće stavljanje Hrvatske na tzv. žutu listu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2020 17:56