‘KOBRE‘ IZ DEŽELE

Slovenci osnivaju novu jedinicu autocestovne policije, evo kad počinju s radom

Prvi je cilj osnivanja takve policije je veća sigurnost na glavnim prometnim pravcima, više reda i manje mrtvih u nesrećama
Ilustracija
 Jure Makovec/AFP

Početkom 2021. u Sloveniji počinje djelovati poseban odjel policije zadužen isključivo za autoceste i brze državne ceste, za otkrivanje prekršajnih i kaznenih djela u prometu, ali i za ilegalne migrante.

Takozvana "autocestovna" policija počet će raditi prvih mjeseci 2021., rekao je ministar prometa Aleš Hojs novinarima pošto je potpisao sporazum o suradnji u osnivanju a takve policije s ministrom za infrastrukturu Jernejem Vrtovcem i Valentinom Hajdinjakom, ravnateljem DARS-a, državne tvrtke koja upravlja autocestama.

U taj policijski rod primat će se i policijski novaci koji uskoro završavaju školovanje, a njezino sjedište bit će u Postojni.

Prvi je cilj osnivanja takve policije je veća sigurnost na glavnim prometnim pravcima, više reda i manje mrtvih u nesrećama, rekao je ministar.

Težište je smanjiti broj kaznenih djela na cestama te osigurati bolje istraživanje kaznenih djela i progon počinitelja.

Prema riječima glavnog ravnatelja slovenske policije Andreja Juriča u konačnoj fazi autocestovna policija trebala bi sprječavati ilegalne migracije.

Predviđeno je da njezin razvoj bude postupan kroz nekoliko godina kada bi po planovima ministarstva unutarnjih poslova narasla na oko 170 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2023 14:05