DOBROSUSJEDSKI ODNOS

Slovenci planiraju graditi plinovod do Mađarske za alžirski plin?

Novi plinovod trebao bi proraditi za dvije do tri godine te bi se kasnije mogao proširiti ovisno o potražnji
 Fethi Belaid/Afp

Slovenski premijer Robert Golob planira izgraditi plinovod do Mađarske za alžirski plin kako bi susjednoj državi pomogao smanjiti ovisnost o ruskom plinu, piše u utorak list Financial Time, a prenosi agencija STA.

Novi plinovod trebao bi proraditi za dvije do tri godine te bi se kasnije mogao proširiti ovisno o potražnji, navodi list pozivajući se na izjave slovenskog i mađarskog premijera, Goloba i Viktora Orbana, koji su se sastali povodom početka redovnog rada dalekovoda Cirkovce-Pince.

FT napominje da je Golob bivši izvršni direktor u energetskoj industriji, čija je stranka na izborima u travnju porazila Orbanovog dugogodišnjeg saveznika, bivšeg premijera Janeza Janšu.

Orban je rekao da je zainteresiran za diverzifikaciju izvora plina, navodeći tri opcije, piše list. Prvi bi bio slovenski plinovod za plin iz Alžira, zatim plinovod za transport plina iz nalazišta otkrivenih u rumunjskim crnomorskim vodama te proširenje postojećeg plinovoda prema Hrvatskoj, kojim bi se uvozio ukapljeni prirodni plin. Orban je nakon sastanka s Golobom rekao da ga zanimaju sve tri opcije, dodaje FT.

List navodi i Golobovu najavu da će se suradnja temeljiti na načelu solidarnosti u EU. Prema Golobovim riječima, plinovod iz Alžira mogao bi poslužiti i za vodik iz sjeverne Afrike, što bi moglo dobro doći u kasnijim fazama zelene tranzicije, prenosi slovenska agencija.

Mađarski premijer Viktor Orban posjetio je u petak Sloveniju, gdje je zajedno s premijerom Robertom Golobom i s hrvatskim ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem sudjelovao na svečanom obilježavanju početka redovnog rada dalekovoda Cirkovce-Pince.

Orban je stigao nakon nešto više od dvije godine otkako je zajedno s bivšim premijerom Janezom Janšom i hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom označio početak radova na izgradnji ovog dalekovoda, koji predstavlja prvi sustavnu povezanost elektroenergetskih mreža Slovenije i Mađarske, ali je istovremeno spojena i na hrvatsku mrežu.

Detalji o temi razgovora u Orbanovom i Golobovom kabinetu nisu otkriveni, navela je o tom susretu slovenska agencija STA, no navodno je na stolu dvojice premijera bio je i projekt prekograničnog plinovoda između Slovenije i Mađarske od Kidričeva do Pinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. siječanj 2023 17:17