KRAJ ILI NE?

Slovenci slavodobitno objavili: ‘Danas je posljednji dan epidemije! Mjere? Ostaju na snazi‘

‘Epidemiološka situacija u Sloveniji je povoljna, zahvaljujući svima koji su poštivali mjere i odlučili se cijepiti pa se ponašajte odgovorno‘
Ljubljana; ilustracija
 Jure Makovec

Glasnogovornica slovenske Vlade Maja Bratuša rekla je na konferenciji za novinare da epidemijsko razdoblje danas završava, piše 24ur.

'Danas je posljednji dan epidemije. Epidemiološka situacija u Sloveniji je povoljna, zahvaljujući svima koji su poštivali mjere i odlučili se cijepiti pa se ponašajte odgovorno', kazala je Bratuša.

No nakon ovih vijesti, kazala je da većina mjera i dalje ostaje na snazi.

'Još uvijek imamo 122 hospitaliziranih u bolnici, od toga 40 na odjelima intenzivne njege. Iza ovih brojki stoje ljudi', rekao je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Franc Vindišar.

'Svi danas važeći pravilnici ostaju potpuno isti, vlada će ih preispitati u četvrtak. Dakle, danas su sve mjere još uvijek na snazi.'

Čak i nakon završetka epidemije, za ulazak u zatvorene prostore u barovima, kulturnim i sportskim događanjima i smještajnim objektima na snazi ostaje sustav PCT (preboljeli, cijepljeni, testirani). Potrebno je osigurati 10 četvornih metara po osobi na priredbama bez fiksnih sjedala, tri metra razmaka između stolova i maksimalno 75 posto popunjenosti smještajnih objekata i na priredbama. 'Gdje je moguće, aktivnosti bi se trebale odvijati na otvorenom, zatvoreni prostori trebali bi se redovito provjetravati', upozorio je državni tajnik.

Savjetodavna skupina nastavit će s praćenjem epidemiološke situacije u zemlji na tjednoj osnovi i procjenjivanjem mjera koje su potrebne da se situacija održi pod kontrolom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2022 08:12