PREDSJEDNIČKI IZBORI

Slovenci u nedjelju izlaze na biračka mjesta, Pirc Logar u drugi krug ulazi s malom prednosti

Anže Logar, kandidat oporbenog SDS-a Janeza Janše, sučelit će se s bivšom novinarkom i odvjetnicom

Nataša Pirc Musar 

 Jure Makovec/AFP

Slovenija će u nedjelju dobiti petog predsjednika, konzervativca Anžea Logara, ili prvu predsjednicu, neovisnu odvjetnicu Natašu Pirc Musar, koja u drugi krug predsjedničkih izbora ulazi s podrškom ljevice.

Nekadašnji slovenski ministar vanjskih poslova, Logar (46), kandidat oporbenog SDS-a Janeza Janše, sučelit će se u drugom krugu s Pirc Musar (54), bivšom novinarkom i odvjetnicom specijaliziranom za zaštitu osobnih podataka koja je branila i Melaniju Trump.

Logar je u prvom krugu osvojio 33,96 posto glasova, a Pirc Musar 26,85 posto. U drugi krug, međutim, Pirc Logar po anketama ulazi s malom prednošću od nekoliko postotnih bodova.

Oporbeni kandidat u kampanji je nastupao sa sloganom "Za budućnost zajedno" i nastojao osvojiti glasove pozivajući na jedinstvo.

"Čak i ako razmišljamo različito, definitivno imamo nešto što nas povezuje i moramo kombinirati te pozitivne stvari da hrabro iskoračimo u sutrašnjicu", rekao je najavljujući da će biti predsjednik svih građana.

image

Anže Logar

Jure Makovec/AFP

Pirc Musar ušla je u predsjedničku utrku jer smatra da njezino iskustvo, znanje i aktivnosti u javnom životu, poput borbe za ljudska prava i protiv siromaštva, pokazuju da može najbolje služiti u državnom interesu i da neće šutjeti o nepravilnostima u društvu.

"Veselim se finalu", istaknula je nakon prvog kruga Pirc Musar, ocijenivši da je došlo vrijeme za prvu slovensku predsjednicu te da su birači pokazali da ne slušaju diktat stranaka. Za sebe kaže da stalno živi iste vrijednosti te da je desetljećima pobornica LGBTQ+ zajednice i prava na slobodno odlučivanje o rađanju uvijek se boreći za sva ljudska prava.

Mladinina anketa pokazala je da Natašu Pirc Musar uvelike podupiru simpatizeri sve tri stranke vladajuće koalicije (Pokret slobode, Socijalni demokrati - SD i Ljevica), ali i oni koji se ne mogu odlučiti koju stranku podržati.

Njezin uspjeh, smatraju analitičari, ovisit će o tome koliko će birača ljevice motivirati da izađu na izbore s obzirom na tradicionalno discipliniranije biračko tijelo desnice.

Logaru, kojega podržavaju simpatizeri desnih stranaka, SDS-a i Nove Slovenije (NSi), u skladu s time odgovarala bi nešto manja izlaznost.

U prvom krugu izbora odaziv birača bio je 51,06 posto.

Oboje kandidata podržavaju ulazak Hrvatske u šengenski prostor, ali i provedbu odluke arbitražnog suda o granici koju oni smatraju valjanom, a Hrvatska kontaminiranom zbog uplitanja slovenskog suca u proces.

Ovi predsjednički izbori sedmi su u povijesti samostalne države. Dva petogodišnja mandata predsjednik je bio Milan Kučan, nakon njega Slovenijom su predsjedali Janez Drnovšek i Danilo Türk, a potom u dva mandata Borut Pahor, kojemu u prosincu službeno završava drugi mandat.

Glasanje će se održati od 7 do 19 sati na više od 3000 biračkih mjesta diljem zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2023 07:09