CERAR O KOLINDINOJ IZJAVI

SLOVENCI UZVRAĆAJU HRVATSKOJ PREDSJEDNICI 'U Hrvatskoj se u predizborno vrijeme uvijek ponavljaju iste obmane'

Miro Cerar
 Borut Zivulovic / REUTERS

Slovenski šef diplomacije Miro Cerar rekao je u subotu da je arbitražno rješenje za Sloveniju "konačno i obvezujuće", a izjave u Hrvatskoj da su Slovenci "konačno priznali" da su varali u arbitraži doveo je u vezu s nadolazećim predsjedničkim izborima.

Cerar je reagirao na komentar hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, vezan uz otkriće da su slovenske obavještajne službe od samoga početka bile upregnute u nastojanja službene Ljubljane da utječe na rješenje graničnog prijepora s Hrvatskom. Njezinu je izjavu doveo u vezu s predstojećim predsjedničkim izborima.

"Ništa novo, u Hrvatskoj se u predizborno vrijeme uvijek ponavljaju iste obmane. Arbitraža je konačna i pravno obvezujuća, pa je i Hrvatska mora implementirati", naveo je Cerar u komentaru na svom Twitter računu.

Podsjetimo, na tvrdnje da je slovenska država prikrivala ilegalnu komunikaciju arbitražne agentice i arbitražnog suca, predsjednica je rekla da je Slovenija konačno priznala "skandalozne radnje koje su dovele do propasti arbitraže".

"Arbitraža je odavno mrtva, a spor se može riješiti samo bilateralno", poručila je Grabar-Kitarović u subotu na Twitteru.

Reagiralo je i slovensko ministarstvo vanjskih poslova koje je istaknulo da je arbitražni sud nakon što je 2015. bila otkrivena nedopuštena komunikacija službenice ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik sa slovenskim arbitrom Jernejem Sekolecom taj slučaj uzeo u procjenu, te presudio da se nije radilo o tako teškom kršenju arbitražnog sporazuma.

"Večernji list" objavio je da je izvješće povjerenstva za kontrolu slovenskih tajnih službi koje u parlamentu vodi oporba zapravo priznanje da je slovenska obavještajna služba SOVA od samoga početka arbitražnog procesa o granici davala potporu slovenskoj diplomaciji kako se ne bi otkrili lobistički pokušaji kod arbitražnih sudaca.

Što se tiče samog izvješća parlamentarnog povjerenstva za kontrolu slovenskih tajnih službi, u ministarstvu vanjskih poslova kažu da na to nemaju komentara, prenijeli su slovenski mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2023 16:14