SPORNI GOVOR

Slovenci zbog Vučićeve izjave pozvali srpsku veleposlanicu na razgovor: ‘Jako smo iznenađeni...‘

‘Rusija nije narušila teritorijalni integritet Srbije, Slovenija jest‘, rekao je Vučić

Aleksandar Vučić

 Ivana Batev/Cropix

Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije pozvalo je veleposlanicu Srbije u Sloveniji Zoranu Vlatković na razgovor u vezi sa izjavama predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na konferenciji za novinare tijekom posjete slovenskog predsjednika Boruta Pahora Beogradu. U Beogradu je na istu temu razgovarao i veleposlanik Slovenije u Srbiji Damjan Bergant, javlja N1.

Vučić je okupljene novinare upitao kako da objasni svojoj naciji da Srbija uvodi sankcije Rusiji, a ne Sloveniji.

- Rusija nije narušila teritorijalni integritet Srbije, Slovenija jest. I vidimo da imamo dobre odnose sa Slovenijom - rekao je Vučić, podsjećajući na činjenicu da je Slovenija, poput npr. Francuske, Njemačke i SAD-a, priznala Kosovo, što je, prema poziciji Srbije, kršenje međunarodnog prava, Povelje UN i Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

Ministarstvo vanjskih poslova u Ljubljani odgovorilo je na Vučićeve izjave.

- Obavijestili smo srpsku stranu da smo vrlo iznenađeni izjavama predsjednika Vučića. Još jednom smo prenijeli svoj stav u vezi s Kosovom, koje je Slovenija priznala kao samostalnu i neovisnu državu. S tim u vezi, izrazili smo očekivanje da Srbija ubuduće neće problematizirati našu poziciju po pitanju Kosova, jer podrška Slovenije Kosovu nije usmjerena protiv Srbije. Izrazili smo i naše čvrsto protivljenje izjednačavanju slovenskog priznanja Kosova i ruske agresije na Ukrajinu - naveli su.

Iz Ministarstva vanjskih poslova navode i da očekuju nastavak dosadašnje dinamike suradnje sa Srbijom.

- Želimo da zemlje nastave razvijati prijateljske odnose i zajednički traže mogućnosti za rješavanje otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu, čime bi se smanjile tenzije u regiji. To bi omogućilo i Srbiji i Kosovu da napreduju u približavanju EU. Slovenija će se nastaviti zalagati za komunikaciju sa Srbijom s poštovanjem na svim razinama - dodali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2022 23:45