JANŠA NAJAVIO

Slovenija će uskoro izdavati digitalne potvrde za Covid-19: ‘Može se cijepiti svatko tko želi slobodno kretanje‘

Do daljnjega će se kao dokaz o cijepljenosti ili preboljenju covida-19 koristiti potvrde koje izdaju lokalni domovi zdravlja
Janez Janša
 Darko Tomas/Cropix

Slovenski premijer Janez Janša najavio je u srijedu da bi Slovenija mogla uskoro svojim građanima izdavati digitalne potvrde o covidu-19 koje bi im omogućile lakše prelaske granica unutar Europske unije.

Slovenija nije bila uključena u pilot projekt EU-a kao Hrvatska i do daljnjega će kao dokaz o cijepljenosti ili preboljenju covida-19 koristiti potvrde koje izdaju lokalni domovi zdravlja.

"I Slovenija će uskoro izdavati digitalne potvrde za slobodno prelaženje granica koje testiranima, cijepljenima i onima koji su preboljeli covid-19 omogućuju slobodno kretanje u EU-u", kazao je Janša koji se u Ljubljani susreo s mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Szijjartom.

On je u Sloveniju došao sa 300.000 doza cjepiva AstraZenece kojima će se u Sloveniji ubrzati tempo cijepljenja stanovništva. Riječ je o posudbi koju će Slovenija vratiti Mađarskoj na jesen.

"Od danas u Sloveniji nema redova za cijepljenje, može se cijepiti svatko tko želi slobodno kretanje, onaj tko odgovorno skrbi za svoje zdravlje i zdravlje drugih", rekao je Janša.

Mađarska vlada je prošle godine pomogla Sloveniji isporukom medicinske i zaštitne opreme nakon izbijanja epidemije.

Jelko Kacin, državni tajnik u slovenskoj vladi zadužen za proces cijepljenja, kazao je u srijedu da je Hrvatska dopustila ulazak slovenskim državljanima koji su cijepljeni jednom dozom AstraZenece, ako je od cijepljenja prošlo najmanje tri tjedna.

Takvi ljudi mogu boraviti u Hrvatskoj sve do treće doze koju bi trebali primiti na jesen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:28