OLAKŠICE

SLOVENIJA DONOSI 'PROTUKORONA MEGAZAKON' ZA POMOĆ GOSPODARSTVU Težak je tri milijarde eura, mediji u deželi objavili su neke detalje

 
 Jure Makovec / AFP

Megazakon pomoći gospodarstvu da prebrodi krizu izazvanu epidemijom Covid-19 iznosit će 3 milijarde eura, dogovorile su slovenske vlasti koje predviđaju i nova ograničenja za stanovništvo, prenose mediji u nedjelju.

Slovenska vlada uskladila je paket zakona financijskih i poreznih olakšica i subvencija za gospodarstvo i građane pogođene epidemijom koronavirusa i odlučila je s prvotne 2 milijarde povećati pomoć na tri milijarde eura.

Vlada bi javnosti trebala već u nedjelju predstaviti tzv. "protukorona megazakon", a parlament bi ga trebao potvrditi sredinom idućeg tjedna kako bi na snagu stupio u roku nekoliko dana.

Zakon, među ostalim, predviđa prebacivanje troškova uplate doprinosa za zaposlene u poduzećima i za naknade za čekanje i vrijeme na bolovanju s poslodavaca na državu i državni zavod za zdravstveno osiguranje.

Nadalje, osigurava minimalne dohotke za širok krug "samozaposlenih", dodatke na najniže mirovine i slično, i odnosi se na razdoblje do 1. svibnja.

Međutim, ako se epidemija do 15. svibnja ne bi smirila, zakon predviđa da bi se njegove odredbe produljile za još mjesec dana.

Nove mjere ograničenja kretanja

Vlada je na sjednici u subotu navečer donijela i odluku o zaoštravanju mjera samoizolacije i socijalne distance pošto su u zadnja dva dana zbog lijepog vremena primijećena masovna kršenja odredbe o ostanku kod kuće jer su se mnogi iz većih gradova rekreirali na izletištima, turističkim mjestima i parkovima, osobito na slovenskoj obali.

Priroda novih ograničenja još nije poznata, no mediji navode da se razmišlja o zabrani odlaska iz matične općine, uz stanovita ograničenja, pa i zatvaranju autocesta.

Kako javljaju slovenski mediji, liječnici u vodećim slovenskim bolnicama posebno upozoravaju na neodgovorno ponašanje onih koji vole adrenalinske sportove.

U zadnja dva dana hitne službe primile su mnogo onih koji su se tom prilikom ozlijedili, vozeći gorske bicikle, leteći paraglajderima ili planinareći, čime opterećuju zdravstveni sustav u vrijeme kad je on najopterećeniji budući da kod svakog takvog slučaja pacijenta moraju primijeniti mjere kao da je zaražen koronavirusom, dakle u zaštitnoj opremi.

U Sloveniji 730 zaraženih, 11 žrtava

Prema podacima od nedjelje, broj zaraženih koronavirusom u Sloveniji povećao se za 46, pa ih je sada ukupno 730, a broj umrlih povećan je za dva, pa ih je sada ukupno 11. Na odjelima intenzivne njege liječe se 23 oboljele osobe.

Prema zadnjim podacima, po najmanje jedan slučaj zaraze zabilježen je već u 129 slovenskih općina od 212, koliko ih je ukupno. Najviše zaraženih je u Ljubljani, gdje je već 158 potvrđenih slučajeva.

Na drugom su mjestu dvije male općine u kojima je izrazita i zaraza u dva lokalna doma za umirovljenike. To su Šmarje pri Jelšah, općina sa desetak tisuća stanovnika u kojoj je 87 zaraženih, te gradić Metlika u kojoj je inficiranih 45. S te dvije lokacije je i većina od do sada umrlih, jedanaestero od posljedica koronavirusa, a većinom su starije osobe.

Zanimljivo je da je vrlo mali broj od samo nekoliko slučajeva zaraženih upravo u mjestima gdje je granica s Italijom najbliža, na primjer u Novoj Gorici, Kopru ili Piranu, gdje se potvrđeni lsučajevi zaraze mogu nabrojati na prste jedne ruke, ali nema podatka koliko je stanovnika u tim područjima testirano.

Janša: "megazakon" od 3 milijarde eura za Covid-19 potreban za oporavak društva

"Megazakon" pomoći stanovništvu i gospodarstvu težak 3 milijarde eura za prevladavanje posljedica epidemije Covida-19 u Sloveniji potreban je za premošćivanje do vremena izlaska iz krize, rekao je u nedjelju premijer Janez Janša.

"Cijeli financijski paket težak je 3 milijarde eura, to je nešto čega u Sloveniji još nije bilo. Njime interveniramo na brojna područja, kako bismo kao društvo mogli normalno funkcionirati i kad ovoj krizi bude kraj", kazao je Janša na konferenciji za novinare predstavljajući javnosti novi zakon.

Njegovo je očekivanje da će zakon s preko 100 članaka parlament prihvatiti sredinom idućeg tjedna, kako bi se što prije počeo provoditi.

Zakonski prijedlog usklađen među članovima četveročlane koalicije ima ugrađeni članak prema kojemu se njegovo stupanje na snagu, nakon što ga parlament prihvati, ne može osporavati na referendumu i time ga proceduralno odgoditi.

Njegove odredbe primjenjivale bi se do kraja svibnja, s time da bi se mogle produžiti za još mjesec dana, ako se sredinom svibnja ocijeni da će kriza izazvana pandemijom potrajati duže.

Janša je građane pozvao da u vrijeme zdravstvene i socijalne krize koju je izazvala pandemija pokažu međusobnu solidarnost, a najavio je i strože mjere koje će se odrediti ako se građani donesenih mjera ne budu dosljedno pridržavali.

To je bio slučaj zadnja dva dana, kad je prvotna disciplina koju su pokazivali popustila jer ih je na druženje i vrijeme na otvorenom izmamilo sunce i toplije vrijeme.

Ministar financija Andrej Šircelj izjavio je na konferenciji za novinare u vladi da su izvori za opsežno interventno financiranje poduzeća i građana u nastaloj krizi osigurani kroz državni proračun, a pokrit će se i europskim sredstvima, te povoljnim zaduživanjem koje je Slovenija zadnjih dana realizirala.

Pojasnio je da se Slovenija ovih dana i dodatno zadužila po "relativno povoljnim uvjetima", pa je prodala državne obveznice u visini 1,1 milijardu eura, pri čemu je kamatna stopa za državnu obveznicu s dospijećem plaćanja od 9 godina bila 0,7 posto, a za trogodišnju obveznicu 0,25 posto.

Odgovarajući na pitanja novinara, Janša je zanijekao navod da jedan član "megazakona" sadrži i odredbu koja policiji daje ovlasti za ulazak u privatne stanove, ali je potvrdio da sadrži odredbu koja državi daje mogućnost da preko teleoperatera kontrolira komunikaciju i kretanje onih građana kojima je zbog epidemije određena samoizolacija.

No, takav nadzor moći će se provoditi samo uz privolu građana koji su u karanteni, naglasio je slovenski premijer.

Financijska pomoć koja se kroz megazakon daje poljoprivrednom sektoru i poljoprivrednim i prehrambenim tvrtkama i individualnim poljoprivrednicima polazi od pretpostavke o poljoprivredi kao nacionalnom starteškom resursu, naglasila je ministrica poljoprivrede Aleksandra Pivec.

Ona je naglasila da će se ubuduće stimulitrati domaća proizvodnja i kupnja domaće hrane.

Osim široke pomoći kroz plaćanje doprinosa i uplatu temeljnog minimalnog dohotka širokom krugu malih i mikropoduzeća, pomoći socijalno ugroženima, te umirovljenicima s najnižim mirovinama koji će za vrijeme krize dobivati posebne dodatke, vlada je naglasila da su posebno važne mjere za poduzetnike i obrtnike zbog velikog pada njihovog prometa.

I oni će imati pravo na temeljni dohodak koji osigurava država, odgodit će im se plaćanje poreza na dohodak, a smanjivanje dohotka pravdat će posebnom osobnom izjavom.

Država će svoje obveze iz megazakona isplaćivati najkasnije za osam dana, a izdat će i 200 milijuna eura vrijedne garancije poduzećima u kreditnim teškoćama, kako bi im banke mogle odgoditi naplatu financijskih obveza iz zaduživanja, naveli su među ostalim ministri na konferenciji za novinare.

Slovenija: od ponoći zabrana napuštanja matične općine

Kako bi spriječila širenje koronavirusa slovenska vlada donijela je odluku po kojoj od ponoći na ponedjeljak građani ne smiju napuštati područje općine u kojoj žive, uz izuzetke poput odlaska na posao.

Odluka o privremenoj općoj zabrani kretanja i okupljanja ljudi na javnim mjestima i površinama, te zabrani kretanja izvan općina stalnog ili privremenog boravka stupa na snagu 30. ožujka u 00,00 sati i važi do opoziva, objavila je slovenska vlada u nedjelju navečer na svom Twitter računu.

Odluka o zabrani napuštanja matične općine, navodi se u odluci, ne odnosi se na službe i djelatnosti kojima se osigurava izvođenje zadaća države, lokalnih zajednica i javnih službi.

Kretanje, pristup i zadržavanje na javnom mjestu, uz mjere socijalnog distanciranja, dopušteno je za odlazak na posao, obavljanje gospodarskiih, poljoprivrednih i šumarskih aktivnosti, te otklanjanje neposredne opasnosti za zdravlje, život i imovinu. Ostali razlozi uključuju pomoć osobama kojima je potrebna potpora, te odlazak u ljekarne i zdravstvene ustanove.

Odluka predviđa i nekoliko drugih izuzetaka, a za dio njih bit će potrebne dozvole koje će izdavati predstavnici lokalnih vlasti, odnosno načelnici općina.

Premijer Janez Janša kazao je da je riječ o restrikcijama koje se donose jer su neka već donijeta ograničenja proteklih dana bila kršena.

No, ni ove restrikcije same po sebi neće pomoći u obuzdavanju epidemije ako ih se svi ne budu strogo držali, istaknuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:06