POVIJESNA ODLUKA

Slovenija dozvolila istospolnim parovima posvajanje djece svojih partnera

Do promjene je došlo nakon što je ljubljanski Centar za socijalnu skrb odbio zahtjev partnerice za posvajanjem djeteta jer za to 'nije bilo pravne podloge'
 Thnikstock

LJUBLJANA - Slovenija je promijenila svoje zakone te ih bolje prilagodila istospolnim zajednicama. Najnovija izmjena zakona omogućila je da jedna lezbijka posvoji trogodišnje biološko dijete svoje partnerice, s kojom živi u registriranoj izvanbračnoj zajednici, piše portal Crol.hr .

Nedavno izglasani novi Obiteljski zakon u Sloveniji istospolnim parovima omogućava posvajanje djece njihovih partnera i partnerica.

Do promjene je došlo nakon što je ljubljanski Centar za socijalnu skrb odbio zahtjev partnerice za posvajanjem djeteta jer za to 'nije bilo pravne podloge' . Žena se potom odlučila na podizanje tužbe.

U njoj je, između ostalog, bio naveden primjer jednog heteroseksualca koji je prošle godine dobio dozvolu za posvojenje djeteta svoje partnerice.

Najjači argument bio je da bi se odbijanje posvojenja moglo protumačiti kao diskriminacija na temelju seksualne orijentacije te da bi se prekršile Konvencija o pravima djeteta, koja spominje pravne obveze oba roditelja , kao i Europska konvencija o ljudskim pravima, navodi Crol.hr .

- U postupku se nekoliko puta pokazalo da je ova vrsta posvajanja apsolutno u najboljem interesu djeteta koje živi u ovakvoj zajednici i koja mu jamči prikladno obiteljsko okruženje, sigurnost i podršku, a oni su ključni za razvoj djeteta - stoji u objašnjenju odluke Ustavnog suda.

Novi će zakon također uvelike pomoći i stotini djece koliko ih trenutno živi u istospolnim obiteljima , a koja nemaju jednaka prava kao djeca heteroseksualnih obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:34