MJERA BEZ REZULTATA

Slovenija dva mjeseca nakon uvođenja covid potvrda: Njihov učinak na zarazu i broj cijepljenih je skroman

U Sloveniji su od ponedjeljka, unatoč širokoj primjeni kontroverznih potvrda, najavili dodatne restrikcije
 Sopa Images/Ddp Usa/Profimedia

Slovenska vlada i struka na Brdu pri Kranju više od šest sati raspravljali su u petak o novim mjerama za ograničavanje širenja koronavirusa. Novom uredbom od ponedjeljka se uvodi zabrana rada za diskoteke i neće biti javnih okupljanja, skupova i svadbenih slavlja, a veća "druženja" dopuštena su samo članovima obitelji i ljudima iz istoga kućanstva. Osim toga, od 15. studenoga učenici će u školama tri puta tjedno morati napraviti brzi antigenski test na covid-19, piše portal 24ur.

- Virus se iznimno brzo širi i bez ograničenja javnoga života nećemo moći funkcionirati. Sljedeći tjedni bit će svojevrsna prekretnica. Sve mjere koje smo danas uveli ublažavaju pritisak na bolnice - rekao je ministar zdravstva Janez Poklukar i ponovno pozvao građane da se cijepe.

Na maratonskoj sjednici odlučeno je i da ugostiteljski objekti smiju raditi isključivo u "sjedilačkom režimu" - i to od 5 do 22 sata. Na ulazu je potrebno predočiti covid potvrdu, a na vidljivom mjestu jasno mora biti naznačen broj osoba koje istovremeno smiju biti prisutne u prostorijama. Za svakog gosta potrebno je osigurati deset četvornih metara prostora. No, rad diskoteka nije dopušten.

Dobna granica za osobe koje moraju imati PCT (preboljeli, cijepljeni, testirani) potvrde spušta se s dosadašnjih 15 na 12 godina, a covid potvrde smatrat će se valjanima samo uz identifikaciju osobnim dokumentom.

- Što se tiče javnih, kulturnih događanja, ona nisu dopuštena na otvorenim prostorima, već samo u zatvorenom prostoru, s time da jedno sjedeće mjesto između gostiju mora biti slobodno, a obvezno je korištenje maski i predočenje covid potvrde. Maske su obvezne i za crkve te vjerske objekte općenito, uz osiguravanje udaljenosti od jednog i pol metra te valjanu covid potvrdu - objasnio je ministar Poklukar.

Platnene maske više se u Sloveniji ne mogu koristiti, nego moraju biti kirurške ili tipa FFP2.

- Zdravstveni sustav na velikom je ispitu. Sustav se ne smije slomiti. Ove nove mjere shvatite kao dobronamjerne, one ne ograničavaju život, već daju šansu životu - rekla je Mateja Logar, voditeljica vladine stručne skupine.

- Vrijeme je da zauzmemo jedinstven stav prema ovom virusu. Apeliram na građane da poštuju pravila o covid potvrdama i da ne varaju s kodovima, jer neki bi na kraju mogli i umrijeti zbog vaše prevare - dodao je Milan Krek, ravnatelj Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ).

U Sloveniji su već neko vrijeme, od 15. rujna, u širokoj uporabi kontroverzne covid potvrde koje je u petak najavio i hrvatski Nacionalni stožer. No, epidemiološka situacija u susjednoj državi pokazuje da je primjena covid potvrda imala zanemariv utjecaj na sprečavanje širenja zaraze, koja je trenutno na vrhuncu od početka pandemije, a nije značajno porastao ni broj cijepljenih osoba. Njih je trenutno nešto manje od 54 posto, pokazuju podaci na portalu Our World in Data.

U tjednu nakon uvođenja šire uporabe propusnica dnevni broj cijepljenih je porastao, a nakon toga je u kontinuiranom padu. Od uvođenja šire primjene covid potvrda, ukupan broj potpuno cijepljenih porastao je s 51 na 53,95 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 21:53